Compania Nationala "Cai Ferate Romane" (CFR) a fost trimisa in judecata pentru vatamare corporala din culpa in cazul unui accident feroviar produs in judetul Hunedoara in 2014, in care unei persoane i-a fost amputata o mana, iar alte sase au fost implicate.
Procurorii au stabilit ca CFR nu a montat indicatoare de orientare pentru calatori, acestia nestiind unde sa astepte un tren, iar statia unde s-a produs accidentul nu era autorizata sa functioneze.
"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatei COMPANIA NATIONALA DE CAI FERATE C.F.R. S.A. sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, prev. de art. 196 alin. 2 si 3 Cod penal, rap. la art. 194 alin. 1 lit. a, c si e din Codul Penal", se arata in comunicatul Parchetului General remis Ziare.com.
Firul evenimentelor
In rechizitoriul intocmit, procurorii arata ca la data de 14 septembrie 2014, pe la miezul noptii, in statia de cale ferata Subcetate, din judetul Hunedoara, a avut loc un accident feroviar, in urma caruia unei persoane i-a fost amputata mana stanga.
"Din probele administrate in cauza a rezultat ca, dupa ce s-a informat in prealabil in statie cu privire la linia la care urma sa soseasca trenul pe care il astepta, persoana vatamata s-a deplasat catre linia respectiva, traversand alte trei linii de cale ferata. Din cauza lipsei indicatoarelor de orientare, calatorii nu au vazut platforma pe care trebuiau sa astepte trenul, oprindu-se inainte de a ajunge la aceasta, intre doua linii de cale ferata.
Persoana vatamata, impreuna cu alte sase persoane, surprinsa de trecerea simultana a trenului de calatori pe care il astepta pe o linie si a unuia de marfa pe cealalta, din cauza curentilor de aer provocati, s-a dezechilibrat si a cazut la pamant, cu bratul stang peste firul din dreapta al unei linii, astfel incat rotile trenului i l-au amputat.
De asemenea, ca urmare a trecerii trenului, alte doua persoane au cazut la pamant, iar celelalte s-au dezechilibrat", potrivit sursei citate.
Dupa analiza probelor, concluzia anchetatorilor a fost ca accidentul s-a produs din cauza ca CFR nu a montat in gara respectiva indicatoare de orientare a calatorilor, astfel incat acestia sa poata identifica peroanele si platformele corespunzatoare fiecarei linii de cale ferata, asa cum era obligata, potrivit legii.
Totodata, din probe a rezultat si faptul ca statia Subcetate nu detinea autorizatie de functionare si nu a luat masuri specifice suplimentare de prevenire a producerii unor evenimente feroviare, functionand deci ilegal.
Dosarul a fost trimis Judecatoriei Hateg.
C.P.