CFR Marfa, inca un Oltchim (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 28 Iulie 2013, ora 12:09
5750 citiri
CFR Marfa, inca un Oltchim (Opinii)

Scandalul din jurul CFR Marfa incepe sa capete cote grotesti. Pentru oricine in afara de Victor Ponta este clar ca CSAT avizeaza privatizarile strategice doar in prima faza, adica avizeaza declansarea procesului de privatizare.

Insa restul aspectelor, de la licitatie, la semnarea si continutul contractului, nu intra in atributiile CSAT. De altfel, niciun contract de privatizare nu a fost pana acum avizat de CSAT.

Victor Ponta cauta insa o cale de a scapa de acest bolovan fara a deconta inca un esec. Si vrea sa scape pentru ca atat Gruia Stoica, cat si prevederile contractuale sunt atat de controversate, iar potentialele urmari electorale atat de grave incat a-si lega numele de aceasta privatizare este ultimul lucru de care are nevoie.

Uitandu-ma la intreg spectacolul oferit de premier, nu pot sa nu remarc inca o grosiera inconsecventa. Inainte de inceperea coabitarii, Victor Ponta ii reprosa presedintelui ca isi depaseste atributiile, ca intra in zona de competenta exclusiva a guvernului, ba chiar se straduia sa ii limiteze atributiile, inclusiv in privinta reprezentarii tarii la consiliile europene. Acum nu stie cum sa-l determine pe presedinte sa isi depaseasca atributiile, sa intre in zona de competenta exclusiva a guvernului.

Dar dincolo de acest spectacol al iresponsabilitatii si incompetentei, soarta CFR Marfa se profileaza dramatica.

Privatizarea este ratata, din fericire as spune, pentru ca altfel compania ar fi ajuns bucata cu bucata la fier vechi, iar angajatii someri. Gruia Stoica nu avea cum sa puna pe picioare o companie pe care a capusat-o pana la limita insolventei.

Dar faptul ca nu va ajunge pe mana lui Gruia Stoica nu inseamna ca CFR Marfa este salvata.

Ea avea nevoie de o privatizare serioasa pentru a se reechilibra. Nu a avut parte de asta din doua motive. In primul rand pentru ca actualii guvernanti sunt total necredibili pentru lumea finantelor si cei mai multi dintre marii investitori nu vor sa aiba de-a face cu ei. In cazul CFR Marfa vorbim despre un ministru condamnat penal la inchisoare cu executare. Oamenii seriosi nu prea intra in card cu infractorii.

Dar nici nu cred ca dl. Fenechiu dorea investitori seriosi. Pentru ca daca ii dorea, si-ar fi dat silinta sa ii atraga. Insa nu numai ca a sters datoriile CFR Marfa in timpul privatizarii, dar si pe cei doi competitori ai lui Gruia Stoica i-a alungat nedandu-le acces la date esentiale. E greu sa nu banuiesti ca a fost o operatiune cu dedicatie, care a esuat din simplul motiv ca s-a incheiat coabitarea. Dl. Stoica a avut ghinion din acest punct de vedere.

Premierul spune ca planul B pentru CFR Marfa este angajarea unui manager privat care sa restructureze compania. Sunt sceptica. Solutia managerului privat a esuat lamentabil in Romania. Pe de-o parte pentru ca un manager serios nu are cum sa faca fata increngaturii de interese clientelare care capuseaza compania, asa cum este la Tarom.

Pe de alta parte, managerii se dovedesc in cele mai multe cazuri tot politruci impinsi in pozitii de top prin tot felul de smecherii si artificii. Asa a ajuns d-na Lulache director la Nuclearelectrica, iar fostul vicepresedinte PSD Gorj cel mai bun specialist, selectat se-ntelege, pentru Complexul Energetic Oltenia.

Mi-e foarte greu sa cred ca in cazul CFR Marfa se va intampla altfel si tare ma tem ca avem in fata un al doilea Oltchim.

Citeste si:
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...
Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"
Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"
Adriana Săftoiu, fost consilier al lui Traian Băsescu, rememorează un episod din timpul vizitei făcute de fostul președinte în Egipt în cursul anului 2007. Istorisirea este spusă de...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
rank 5
CFR Marfa, inca un Oltchim. Ambele și tot prăpădul care urmează,
imbacsitul
rank 5