CFR Marfa, inca un Oltchim (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 Iulie 2013, ora 12:09
5944 citiri
CFR Marfa, inca un Oltchim (Opinii)

Scandalul din jurul CFR Marfa incepe sa capete cote grotesti. Pentru oricine in afara de Victor Ponta este clar ca CSAT avizeaza privatizarile strategice doar in prima faza, adica avizeaza declansarea procesului de privatizare.

Insa restul aspectelor, de la licitatie, la semnarea si continutul contractului, nu intra in atributiile CSAT. De altfel, niciun contract de privatizare nu a fost pana acum avizat de CSAT.

Victor Ponta cauta insa o cale de a scapa de acest bolovan fara a deconta inca un esec. Si vrea sa scape pentru ca atat Gruia Stoica, cat si prevederile contractuale sunt atat de controversate, iar potentialele urmari electorale atat de grave incat a-si lega numele de aceasta privatizare este ultimul lucru de care are nevoie.

Uitandu-ma la intreg spectacolul oferit de premier, nu pot sa nu remarc inca o grosiera inconsecventa. Inainte de inceperea coabitarii, Victor Ponta ii reprosa presedintelui ca isi depaseste atributiile, ca intra in zona de competenta exclusiva a guvernului, ba chiar se straduia sa ii limiteze atributiile, inclusiv in privinta reprezentarii tarii la consiliile europene. Acum nu stie cum sa-l determine pe presedinte sa isi depaseasca atributiile, sa intre in zona de competenta exclusiva a guvernului.

Dar dincolo de acest spectacol al iresponsabilitatii si incompetentei, soarta CFR Marfa se profileaza dramatica.

Privatizarea este ratata, din fericire as spune, pentru ca altfel compania ar fi ajuns bucata cu bucata la fier vechi, iar angajatii someri. Gruia Stoica nu avea cum sa puna pe picioare o companie pe care a capusat-o pana la limita insolventei.

Dar faptul ca nu va ajunge pe mana lui Gruia Stoica nu inseamna ca CFR Marfa este salvata.

Ea avea nevoie de o privatizare serioasa pentru a se reechilibra. Nu a avut parte de asta din doua motive. In primul rand pentru ca actualii guvernanti sunt total necredibili pentru lumea finantelor si cei mai multi dintre marii investitori nu vor sa aiba de-a face cu ei. In cazul CFR Marfa vorbim despre un ministru condamnat penal la inchisoare cu executare. Oamenii seriosi nu prea intra in card cu infractorii.

Dar nici nu cred ca dl. Fenechiu dorea investitori seriosi. Pentru ca daca ii dorea, si-ar fi dat silinta sa ii atraga. Insa nu numai ca a sters datoriile CFR Marfa in timpul privatizarii, dar si pe cei doi competitori ai lui Gruia Stoica i-a alungat nedandu-le acces la date esentiale. E greu sa nu banuiesti ca a fost o operatiune cu dedicatie, care a esuat din simplul motiv ca s-a incheiat coabitarea. Dl. Stoica a avut ghinion din acest punct de vedere.

Premierul spune ca planul B pentru CFR Marfa este angajarea unui manager privat care sa restructureze compania. Sunt sceptica. Solutia managerului privat a esuat lamentabil in Romania. Pe de-o parte pentru ca un manager serios nu are cum sa faca fata increngaturii de interese clientelare care capuseaza compania, asa cum este la Tarom.

Pe de alta parte, managerii se dovedesc in cele mai multe cazuri tot politruci impinsi in pozitii de top prin tot felul de smecherii si artificii. Asa a ajuns d-na Lulache director la Nuclearelectrica, iar fostul vicepresedinte PSD Gorj cel mai bun specialist, selectat se-ntelege, pentru Complexul Energetic Oltenia.

Mi-e foarte greu sa cred ca in cazul CFR Marfa se va intampla altfel si tare ma tem ca avem in fata un al doilea Oltchim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#privatizare CFR Marfa, #CSAT aviz privatizare, #CFR Marfa manager privat , #CFR
Comentarii
Poza VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
rank 5
CFR Marfa, inca un Oltchim. Ambele și tot prăpădul care urmează,