
10.777 de km de cale ferata, din care doar 4.029 sunt linii electrificate (mai putin de 40%), o viteza comerciala medie a trenurilor de calatori de numai 43 de kilometri pe ora si 1.800 de restrictii de viteza impuse pentru a evita riscul unor tragedii produse din cauza starii deplorabile a infrastructurii.
Acesta este portretul in cifre al transportului feroviar din Romania 2014.
Situatia justifica locul 78 pe care se claseaza Romania la capitolul calitatii infrastructurii feroviare, in Raportul privind competitivitatea dat publicitatii recent de World Economic Forum (WEF).
Spre comparatie, Bulgaria se plaseaza pe pozitia 53.
In fata Romaniei stau, cu multe pozitii mai sus, Bangladesh, Botswana, Siria, Moldova.
Unde se afla CFR
Unde se afla Europa
Cu o viteza medie de numai 43 de kilometri pe ora (in 2014) si o viteza maxima posibila de numai 160 de kilometri pe ora (potrivit Ministerului Transporturilor), reteaua feroviara din Romania nu poate pretinde curand o comparatie decenta cu celelalte state europene.
In Uniune exista in 2013 o retea de 7.343 de kilometri de cale ferata de mare viteza (HSR), viteza trenurilor care circula pe aceste linii fiind intre 200 si 300 de kilometri pe ora.
Astfel de trenuri nu sunt insa profitabile decat pe distante medii si mari, fiind cel mai competitive, comparativ cu transportul aerian, pentru distante de peste 800 de kilometri, potrivit ultimului raport al institutiilor europene referitor la acest subiect.
Trenuri de mare viteza exista in Franta, Spania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Cehia, Suedia, Finlanda, Polonia si Austria, Portugalia, Belgia.
Citeste mai multe despre E drept ca nu avem autostrazi, dar macar infrastructura feroviara e praf. Planul european si Masterplanul romanesc - doua lumi paralele pe Curs de guvernare
JALNICA CONSOLARE !! Vezi tot