Lumi paralele: E drept ca nu avem autostrazi, dar macar infrastructura feroviara e praf

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 07:52
3189 citiri
Lumi paralele: E drept ca nu avem autostrazi, dar macar infrastructura feroviara e praf

10.777 de km de cale ferata, din care doar 4.029 sunt linii electrificate (mai putin de 40%), o viteza comerciala medie a trenurilor de calatori de numai 43 de kilometri pe ora si 1.800 de restrictii de viteza impuse pentru a evita riscul unor tragedii produse din cauza starii deplorabile a infrastructurii.

Acesta este portretul in cifre al transportului feroviar din Romania 2014.

Situatia justifica locul 78 pe care se claseaza Romania la capitolul calitatii infrastructurii feroviare, in Raportul privind competitivitatea dat publicitatii recent de World Economic Forum (WEF).

Spre comparatie, Bulgaria se plaseaza pe pozitia 53.

In fata Romaniei stau, cu multe pozitii mai sus, Bangladesh, Botswana, Siria, Moldova.

Unde se afla CFR

  • Reteaua de cale ferata a scazut la 10.777 de kilometri, de la 11.348, in 1990 (conform datelor INS)
  • In 25 de ani s-au electrificat doar 349 de kilometri, reteaua extinzandu-se la 4.029 km (INS)
  • Numarul pasagerilor pe calea ferata (national, plus intrarile cu trenul in tara) a scazut de la aproape 408 milioane in 1990, la 64,760 de milioane, in 2014 (INS)
  • Ponderea feroviarului in transportul total de pasageri a coborat la 4,2% in 2013, comparativ cu 16,3% (INS)
  • Ponderea in transportul de marfuri a scazut la 21,9% in 2013, fata de 49,1% in 1990 (INS)
  • Viteza comerciala medie a trenurilor de pasageri era in 2014 de numai 43 de kilometri pe ora (INS)
  • Viteza medie a transportului de marfa pe calea ferata a fost in 2014 de 21 de km pe ora (INS)
  • In 2012 existau 1.800 de restrictii de viteza (Ministerul Transporturilor)

Unde se afla Europa

Cu o viteza medie de numai 43 de kilometri pe ora (in 2014) si o viteza maxima posibila de numai 160 de kilometri pe ora (potrivit Ministerului Transporturilor), reteaua feroviara din Romania nu poate pretinde curand o comparatie decenta cu celelalte state europene.

In Uniune exista in 2013 o retea de 7.343 de kilometri de cale ferata de mare viteza (HSR), viteza trenurilor care circula pe aceste linii fiind intre 200 si 300 de kilometri pe ora.

Astfel de trenuri nu sunt insa profitabile decat pe distante medii si mari, fiind cel mai competitive, comparativ cu transportul aerian, pentru distante de peste 800 de kilometri, potrivit ultimului raport al institutiilor europene referitor la acest subiect.

Trenuri de mare viteza exista in Franta, Spania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Cehia, Suedia, Finlanda, Polonia si Austria, Portugalia, Belgia.

Citeste mai multe despre E drept ca nu avem autostrazi, dar macar infrastructura feroviara e praf. Planul european si Masterplanul romanesc - doua lumi paralele pe Curs de guvernare

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...