Necolaiciuc vrea sa se intoarca in Romania pentru a fi judecat

Vineri, 11 Martie 2011, ora 07:40
1904 citiri
Necolaiciuc vrea sa se intoarca in Romania pentru a fi judecat

Mihai Necolaiciuc, judecat pentru o frauda de 20 milioane de euro, vrea sa se intoarca in Romania, pentru a da piept cu justitia. Fostul director al CFR mai avea inca doua cai de atac in Statele Unite, ceea ce ar fi intarziat extradarea sa cu cel putin un an.

Mihai Necolaiciuc pare insa mai multumit sa stea in Romania decat in Florida, pentru ca in ambele situatii tot intr-o celula ar fi cazat.

Mihai Necolaiciuc a contactat Evenimentul zilei, prin intermediul lui Carole Kaye, unul dintre avocatii sai din Florida.

Intr-o scrisoare depusa la cabinetul judecatorului care a decis saptamana trecuta extradarea sa, document despre care avocata Kaye spune ca reprezinta si o scrisoare deschisa pentru opinia publica din Romania, Necolaiciuc anunta ca renunta la toate caile de atac si ca doreste sa fie prezent in Bucuresti la termenul din 16 martie al unuia dintre procesele in care este trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie.

Scrisoarea are aproape 3 pagini si este adresata lui Douglas N. Frazier, magistratul care, saptamana trecuta, a decis extradarea lui Necolaiciuc in Romania, in urma unei cereri depuse de Statul roman. In document, fostul sef de la CFR face o declaratie surprinzatoare:

"Oricum ar sta lucrurile, inteleg si accept decizia dumneavoastra si renunt la toate drepturile de a ataca decizia de extradare. (...) Dupa cum stiti, procesul meu din Romania este in desfasurare si continua cu sau fara prezenta mea. Urmatorul termen va avea loc pe 16 martie si sper sa fiu returnat imediat pentru a putea aparea in fata instantei la acea data. Sansele de a avea un proces corect sunt mici, asa cum sunt si cele de a-mi pastra integritatea fizica, dar acum stiu ca nu exista alta optiune valabila pentru mine".

In scrisoare, Necolaiciuc ii povesteste judecatorului faptul ca a muncit 34 de ani in sistemul de cai ferate romane, devenind director general "pe merit si nu din considerente politice", enumerand medaliile si functiile pe care le-a detinut de-a lungul timpului. In ceea ce priveste acuzatiile care i se aduc, Necolaiciuc afirma ca acestea sunt "total neadevarate" si ca anchetatorilor din Romania "le lipseste responsabilitatea si integritatea profesionala".

In acest sens, el spune ca a fost anchetat pentru aceleasi fapte in perioada 2003-2004 si ca, in timpul cercetarilor, s-a intors de la Viena, impreuna cu sotia sa, pentru a fi audiat timp de 10 ore, in final fiind declarat nevinovat. "Din acest motiv, am putut parasi tara ca un om liber", scrie Necolaiciuc, care apoi afirma ca "redeschiderea cazului meu, de catre Directia Nationala Anticoruptie, doi ani mai tarziu, pe baza acelorasi probe, arata, din punctul meu de vedere, motivatia politica a acestui caz".

Spre final, Necolaiciuc explica si motivatia de a nu mai apela la caile de atac pe care i le acorda legea americana:

"20 de luni intr-o inchisoare americana doar pentru a vedea ca dumneavoastra v-ati asumat acuzatiile aduse de catre anchetatorii romani a fost pentru mine cumplit. Asta ma face sa nu mai caut in viitor ajutor in Statele Unite. Dupa parerea mea, decizia instantei reflecta pozitia ramurii executive a guvernului federal. De aceea, orice incercare viitoare de a cauta protectia Statelor Unite va esua cu siguranta".

Necolaiciuc este trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale, in care este acuzat de fraudarea CFR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Necolaiciuc proces, #Mihai Necolaiciuc extradare, #Necolaiciuc CFR , #CFR
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Cererea nu este decat o milogeala mascata, cu speranta ca, plangandu-i de mila, judecatorii americani vor decide, totusi, sa nu fie extradat!