Ancheta la CFR - Audierile continua pe banda rulanta: 18 retinuti (Video)

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 18:24
19166 citiri
Ancheta la CFR - Audierile continua pe banda rulanta: 18 retinuti (Video)

Zeci de angajati ai CFR Calatori din toata tara au fost adusi cu mandat pentru audieri la DIICOT Brasov, in cea mai ampla actiune de stopare a blatului pe tren, fenomen arhicunoscut si care prejudiciaza statul cu circa 150 de milioane de lei anual.

Operatiunea a fost declansata de luni de zile, initial la CFR Calatori Brasov, ulterior ea fiind extinsa la nivelul intregii tari. Procurorii DIICOT ii acuza pe suspecti de abuz in serviciu, dare si luare de mita, precum si de constituirea unei retele . Reteaua era formata atat din controlori de tren, dar si din sefi ai acestora. Se banuieste ca sumele primite ca spaga de la calatorii prinsi fara bilet erau apoi impartite cu superiorii, cazul fiind similar cu celebrul dosar al mafiei din vami.

Toti suspectii au fost adusi la Parchetul Brasov, cei mai multi cu autobuzele sau autocarele, de la Bucuresti, Craiova, Iasi si Cluj Napoca. Pana la ora 18 au fost emise 18 de ordonante de retinere pentru 24 de ore, urmand ca ele sa fie transformate in aceasta seara, cu acordul judecatorilor, in mandate de arestare.

Ziare.com a transmis principalele momente ale acestei operatiuni in format LIVE TEXT:

16.40 - Tot mai multi angajati CFR sunt adusi la audieri.

16.00 - Numarul invinuitilor pentru care au fost emise ordonante de retinere pentru 24 de ore s-a dublat. 18 angajati au fost retinuti si urmeaza sa fie prezentati in fata magistratilor cu propunere de arestare. Cei retinuti sunt 8 din Brasov, 7 din Bucuresti, 1 din Cluj, 1 din Iasi si 1 din Craiova.

Purtatorul de cuvant al Parchetului Brasov, Alina Popescu, a declarat ca in ancheta sunt vizate circa 200 de persoane, dar joi au fost emise mandate de aducere pentru 81 dintre acestea, ele avand calitatea de invinuit.

Pana acum au fost audiate pana in 30 de persoane, in special dintre cele aduse de la Iasi. "Unii s-au prevalat de dreptul la tacere, in functie de cum au considerat util sa isi faca apararile", a spus purtatorul de cuvant. Audierile continua non-stop.

"Maniera de operare era foarte flexibila, erau incetatenite anumite obiceiuri(...) Fiecare persoana avea rolul ei bine stabilit", a mai adaugat aceasta, precizand ca in ancheta au fost autorizati sa opereze "12 investigatori sub acoperire".

15.18 - 18 suspecti au fost adusi de la Craiova cu autocarul, pentru audieri la DIICOT Brasov.

14.50 - Parchetul a difuzat in premiera imagini din timpul operatiunilor de prindere in flagrant. "Nasii" sunt filmati de ofiterii aflati sub acoperire in timp ce primesc de la acestia bani pentru a nu fi amendati ca nu au bilet.

Calatorii erau informati in legatura cu suma pe care trebuie sa o achite 'nasilor", mai ales ca multi erau navetisti. Controlorii sunt filmati inclusiv impartind sumele cu supracontrolul.

14.32 - Aflat la Carei, premierul Victor Ponta a comentat ca "e foarte bine" ca se iau masuri in acest caz, adaugand ca "din pacate,retele de coruptie au existat si exista in foarte multe institutii publice".

14.28 - Doua dube pline cu suspecti au fost aduse la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov pentru audieri.

14.12 - Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a comentat situatia, de la Carei, unde participa la aniversarea Zilei Armatei. El a spus ca aceasta problema de la CFR Calatori nu a aparut recent, pierderile inregistrate in acest fel fiind de circa 700 de milioane de lei in ultimii 4 ani. Silaghi s-a aratat convins ca procuratura va lua masurile necesare. "Noi trebuie sa introducem ordine si disciplina", a spus ministrul, adaugand ca ancheta de astazi este "un bun exemplu ca asa ceva sa nu se mai intample".

Silaghi a mai subliniat ca asa se explica si de ce orice parcurs feroviar preluat de un operator privat "devine brusc rentabil". "Este o problema de comportament al angajatilor", a conchis ministrul.

14.02 - Surse din interiorul anchetei au dezvaluit ca reteaua destructurata era condusa de trei revizori inspectori, informeaza Digi24. Toti membrii ei stiau cu exactitate unde erau lasati banii. Astfel, in momentul in care trenul ajungea la Gara de Nord, suma colectata sub forma de spaga de la blatisti era dusa de controlorul care o adunase la un chiosc. Acesta lasa banii sub pretextul ca vrea sa cumpere un suc sau un alt produs. Ulterior, banii erau preluati de intermediari si dusi la sefii retelei, care ii imparteau cu conducerea Regionalei CFR.

Aceleasi surse citate de Digi24 au declarat ca, pe langa acest sistem implementat si bine pus la punct, au fost cazuri in care banii erau depusi direct pe carduri.

13.20 - In Romania, reteaua de coruptie din CFR include si sindicalisti, sustin surse din interior. Astfel pentru a fi controlor pe o ruta "banoasa", adica suficient de lunga pentru el pentru a obtine spagi insemnate, acesta platea o mita de circa 2.000 de euro anual superiorilor. La randul lor, si sindicalistii faceau presiuni pentru ca unii controlori sa fie pusi pe rute banoase.

13.10 - 19 persoane au fost ridicate de anchetatori de la sucursala CFR Bucuresti si transportate la Brasov pentru audieri, informeaza Digi24. Alti 18 angajati vor fi adusi de la Craiova.

13.00 - 9 angajati ai CFR Calatori Brasov au primit ordonante de retinere pentru 24 de ore, informeaza procurorii brasoveni.

Cei 9 sunt acuzati de luare de mita, dare de mita, asociere in vederea savarsirii de infractiuni precum si divulgarea de informatii nedestinate publicitatii. Dosarul de anvergura a fost construit pe parcusul a un an si jumatate de investigatii, in care s-au folosit si "tehnici speciale" pentru documentarea de activ, a declarat un purtator de cuvant al DIICOT Brasov.

Toti cei 9 retinuti sunt de la sucursala Brasov si detin functii de conductor, sef de tren, inspectori sau revizori de specialitate.

Cei de la nivelul conductorilor sunt acuzati de luare de mita de la calatorii fraudulosi. Ei pretindeau sau primeau foloase pentru a nu ii sanctiona pe acestia, iar ulterior, pentru a-si putea desfasura nestingheriti, ofereau o parte din bani superiorilor, de la supracontrol si pana la nivelul revizorilor.

FOTO: DIGI24

Au fost folosite tehnici speciale de investigare, inclusiv imagini ambientale, obtinute de ofiteri sub acoperire.

Destinatarii finali ai banilor urmeaza sa fie foarte clar stabiliti in cursul anchetei, dar se estimeaza ca prejudiciul total produs in ultimul an si jumatate, de cand se desfasoara ancheta, poate ajunge si la 200 de milioane de lei, contravaloarea tichetelor de transport care nu au fost incasate.

11.52 - Fostul director al CFR Calatori Brasov Ioan Stegaru este audiat de procurori, informeaza B1TV, care citeaza News Brasov. Stegaru este fost consilier local PDL. In 2010 el a fost protagonistul unui scandal de presa, fiind acuzat ca si-a renovat locuinta de serviciu cu bani si oameni de la CFR. Acuzat de abuz si fraude pentru apartamentul pe care si l-a renovat cu banii companiei, Stegaru a primit NUP de la fiecare instanta pe la care a trecut.

11.21 - Sociologul Mircea Kivu a comentat la Digi24 ca situatia este extrem de veche si de binecunoscuta. "Este o situatie win-win, castiga si calatorul pentru ca da mai putin decat ar da pe bilet, castiga si 'nasul', care si asa are un salariu mic", a explicat acesta.

11.20 - Liderii sindicalistilor sustin ca miza anchetei este politica si are o legatura directa cu privatizarea CFR, discutata in aceasta perioada.

11.16 - Procurorii au emis 81 de mandate de aducere pentru angajati de la CFR Calatori suspectati de coruptie, informeaza Mediafax.

11.14 - Roseanu a mai spus ca echipele de controlori de tren sunt la randul lor controlate periodic de echipe de la nivel central si teritorial care au ca misiune sa inspecteze prin sondaj trenurile si sa constate abateri, de la calatorie frauduloasa pana la siguranta circulatiei. La randul lor, aceste echipe de control sunt controlate de o alta echipa de supracontrol general.

"Avem dialog si colaborare cu Politia transporturi. Ancheta a inceput mai demult, e o ancheta care s-a construit", a mai spus el.

Roseanu a dat si un exemplu edificator. Un tren pe linia Bucuresti-Oltenita in care se vindeau 10-15 bilete maxim zilnic, a fost preluat in management privat, iar de a doua zi in tren erau 50 de calatori toti cu bilete, si probabil cateva sute care au ramas pe jos.

"In jurul Bucurestiului controalele gasesc mereu probleme", a mai spus el, adaugand ca isi propune sa intareasca paza, disciplina si sa motiveze calatorul sa isi plateasca biletul, atata timp cat isi doreste ca trenul sa opreasca in localitate.

11.06 - Directorul CFR a mai declarat ca de la preluarea functiei a dispus tot felul de controale, iar in unele cazuri s-a aplicat desfacerea contractului de munca, dar si retrogradari, in sensul ca au existat persoane care au fost indepartate de "tentatiile de zi cu zi".

"Am introdus in unele cazuri filtre in gari, dar nu le-am putut tine permanent pe diverse explicatii tehnice. Am oprit unele trenuri pe parcurs, in unele cazuri din 400 de calatori doar 100 aveau bilet, deci 75% nu aveau bilet. In unele cazuri suntem obligati sa suspendam trenuri pentru ca nu ne acoperim cheltuielile", a mai spus Roseanu, spunand ca asteapta ca ancheta sa scoata la iveala daca banii erau colectati si ajungeau la cineva anume.

11.05 - "Nu vor fi trecute cu vederea faptele dovedite, se va merge pana la desfacerea contractului de munca, nu sunt un paznic al hotilor", a mai spus directorul general, precizand ca exista proceduri clare de sanctionare a celor vinovati, prevazute atat in contractul colectiv de munca, dar si in legislatie.

11.01 - Stefan Roseanu, director general CFR Calatori, a facut primele declaratii publice legate de ancheta, precizand ca ea este desfasurata la nivel national. Compania si-a dat concursul tehnic, pentru ca organele de ancheta sa isi poata desfasura procedurile, a mai spus Roseanu, precizand ca aproximativ 200 de persoane sunt anchetate, cu diverse functii, de la conductori de tren si sefi de tren, pana la partea de control.

"Noi estimam ca, in fiecare an, aproximativ 30% din calatorii care se deplaseaza la nivel national, in medie, sunt fara bilet, ceea ce inseamna ca compania pierde in fiecare an cel putin 100-150 milioane de lei din neincasarea biletelor. Mersul cu trenul fara bilet este un fenomen 'antic si de demult', o stim cu totii, si de pe vremea lui Ceausescu si din schitele lui Caragiale", a mai spus directorul CFR Calatori.

11.00 - Deputatul PDL Ioan Oltean spune la RFI Romania ca legea trebuie sa primeze in cazul raziilor de la Ministerul Transporturilor: "Am vazut si eu dimineata cateva informatii pe televiziunile nationale. Asteptam sa vedem care sunt rezultatele. Daca intr-adevar faptele se vor dovedi a fi exact, sigur, legea trebuie sa primeze, nimeni nu e mai presus de lege, iar organele abilitate sa faca dreptate, sa o faca".

10.30 - Zece persoane de la Regionala Cluj, controlori si sefi de tren, au fost ridicate cu mandat de aducere si transportate cu un autocar MAI spre Brasov, pentru audieri, informeaza Digi24. Conform mandatelor, cei zece sunt acuzati de coruptie.

Operatiunea aminteste de dosarul mafiei din vami.

10.26 - 10 persoane de la CFR Suceava au fost duse la audieri. Ancheta este coordonata de procurorii brasoveni. Prejudiciul anual este estimat la 10 milioane de euro, a declarat directorul CFR Calatori, Stefan Roseanu, banii nefiind incasati de la calatori, asa cum prevede legea.

Procurorii sustin ca exista probe conform carora spaga primita de controlori era colectata si ajungea la sefii acestora si chiar mai sus, la diversi directori din Ministerul Transporturilor.

Statisticile arata ca 1 din 5 calatori nu isi plateste biletul, in schimb amenzile date sunt doar de ordinul miilor, in conditiile in care se vand sute de mii de bilete anual, a mai spus Roseanu.

10.20 - 70 de angajati ai Regionalei Brasov sunt audiati la Parchet, informeaza B1 TV. La dosar figureaza interceptari si inregistrari video.

La ora 10.30, conducerea Ministerului Transporturilor va sustine o conferinta de presa.

Sunt suspectate circa 200 de persoane acuzate de evaziune fiscala, fiind vorba inclusiv de directori din cadrul ministerului, acuzati de luare si dare de mita, conform Realitatea Tv.

10:15 - "Perchezitiile derulate in acest moment in cladirea Palat CFR vizeaza activitatea desfasurata de angajati ai SNTFC CFR Calatori, iar in teritoriu se fac verificari/perchezitii in cadrul Sucursalei de Transport Feroviar Calatori Brasov si nu la Regionala CFR Brasov, care este sucursala teritoriala a CNCF CFR SA, gestionara infrastructurii feroviare", se arata intr-un comunicat al CFR, remis Ziare.com.

10:07 - Potrivit Digi 24, controlorii luau bani ilegal de la calatorii prinsi fara bilet, sume pe care ulterior le imparteau cu superiorii. Se pare ca, zilnic, se adunau 100.000 de euro din spaga pe care o primeau 'nasii' in tren.

In prezent exista zeci de mandate de aducere, iar toate persoanele vor fi audiate la Brasov. Este vorba de 21 de angajati ai CFR Craiova, 70 de angajati ai CFR Brasov, dar si patru directori si 16 inspectori din CFR. De asemenea, vor fi dusi la audieri si doi inspectori din corpul de control al Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, se afla la Carei, unde participa la festivitatile dedicate Zilei Armatei. Seful de la MT va fi intrebat de jurnalisti daca va opera demiteri in ministerul pe care il conduce.

Stefan Roseanu, directorul CFR Calatori, a precizat ca nu stia de existenta unei anchete de o asemenea amploare, insa ca circulatia fara bilet pe trenuri este o problema importanta. Roseanu a mentionat ca in jur 20-30% dintre calatorii CFR merg fara bilet, fapt ce cauzeaza un prejudiciu de circa 40.000.000 lei anual.

Procurorul Alina Popescu, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, a declarat ca este vorba despre un dosar complex, care implica audierea mai multor persoane si a precizat ca la regionala CFR Brasov nu au loc perchezitii, ci este o procedura de punere in aplicare a mandatelor de aducere.

"Nu este vorba despre perchezitii, ci despre aducerea la audieri a zeci de persoane, intre 50 si 70, aceste persoane urmand a fi audiate intr-un dosar foarte complex, cu mai multe calitati, in general fiind vorba despre infractiuni de coruptie", a precizat Alina Popescu, intr-o interventie la B1 Tv.

Sindicatele acuza "actiunea murdara"

"Unul dintre cele mai mari jocuri murdare facute de Politia Feroviara. Oamenii au fost citati. Toata lumea a tinut secrete audierile de parca era mare sedinta CSAT. Directorul general a dat ordin ca aceste persoane sa fie scoase de pe tura si sa ajunga la sediile regionale. Anchetatorii si-au cerut scuze, dupa care li s-a inmanat un mandat de aducere. Pai e vorba probabil de un conductor care a fost filmat luand poate 1 leu sau 5 lei. E un abuz si se face un joc politic, se incearca privatizarea CFR Calatori", acuza Alexandru Lorincz, presedinte executiv al Uniunii sindicatelor libere Marfa Calatori Infrastructura Brasov.

Actiunea este coordonata de Politia Transporturi si Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov. Ancheta in acest caz ar fi inceput in urma cu aproape un an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ancheta CFR calatori, #mita nas tren, #controlori arestati, #controlori tren retinuti Brasov , #CFR