Senator USR PLUS, despre problemele de la compania de căi ferate: „CFR Călători şi CFR Marfă închiriază companiilor private cele mai bune locomotive ale lor”

Luni, 02 August 2021, ora 17:10
16908 citiri
Senator USR PLUS, despre problemele de la compania de căi ferate: „CFR Călători şi CFR Marfă închiriază companiilor private cele mai bune locomotive ale lor”
Mai multe incidente au avut loc în ultimele zile pe calea ferată FOTO Facebook/ CFR Călători

Senatorul USR PLUS Marius Bodea a declarat luni, 2 august, că procedurile de închiriere a locomotivelor de la companiile de stat trebuie transparentizate pentru ca opinia publică să știe câte locomotive sunt închiriate, cine sunt beneficiarii şi care sunt costurile statului.

"CFR Călători şi CFR Marfă închiriază companiilor private cele mai bune locomotive ale lor, pe sume infime, fără transparenţă", afirmă el.

Marius Bodea afirmă, într-un comunicat de presă, că ultimele incidente în care au fost implicate garnituri de tren au scos la iveală probleme grave în organizarea activităţii CFR.

"După 30 de ani de furturi, bătaie de joc şi incompetenţă, e de mirare că această serie de incidente nu a venit mai devreme. România, e tot mai clar, a ajuns la capăt în toate domeniile. (…) CFR Călători şi CFR Marfă închiriază companiilor private cele mai bune locomotive ale lor, pe sume infime, fără transparenţă. Cea distrusă la Feteşti fusese recondiţionată în 2019. Pentru firmele de stat rămân locomotivele vechi, care se defectează mereu, spre disperarea pasagerilor. Se creează astfel o concurenţă neloială la CFR, cu ajutorul chiar a oamenilor din CFR”, susţine Bodea.

Totodată, Bodea aminteşte despre modul "dubios" în care s-a realizat transferul de proprietate de la companiile feroviare de stat către cele private, dar şi despre implicarea în operaţiune a unor miniştri ai Transporturilor pe care "DNA nu i-a deranjat niciodată".

Bodea consideră că responsabilitatea actualei coaliţii de guvernare este majoră, el fiind convins că ministrul Cătălin Drulă va interveni urgent pentru ca numărul de incidente să scadă rapid.

Totodată, senatorul USR PLUS susţine că, până la modernizarea căilor ferate, din fonduri europene sau prin PNRR, este necesară transparentizarea procedurilor de închiriere a locomotivelor de la companiile de stat.

"Un prim pas obligatoriu îl reprezintă transparentizarea procedurilor de închiriere a locomotivelor de la companiile de stat. Vrem să aflăm câte locomotive sunt închiriate, în ce condiţii, cine sunt beneficiarii şi care sunt costurile şi câştigurile pentru companiile de stat. Astfel, pot fi eliminate rapid incidentele create de defectarea locomotivelor vechi”, afirmă senatorul USR PLUS Marius Bodea.

#CFR, #accident, #calea ferata , #CFR
Comentarii