Fiul disidentului Gheroghe Ursu si doi cercetatori CNSAS cer ministrului Apararii Nationale sa predea CNSAS domentele fostei Securitati

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 17:09
2042 citiri
Fiul disidentului Gheroghe Ursu si doi cercetatori CNSAS cer ministrului Apararii Nationale sa predea CNSAS domentele fostei Securitati

Cercetatorii CNSAS Mihai Demetriade si Madalin Hodor, alaturi de Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, cer ministrului Nicolae Ciuca, intr-o scrisoare deschisa, ca toate documentele fostei Securitati sa fie predate CNSAS.

"Detinerea impotriva legii si in secret a acestor dosare prejudiciaza nu numai procesul de decomunizare si deconspirarea Securitatii. Ea obstructioneaza justitia in mod inechivoc, incalcand drepturile fundamentale ale victimelor si ale urmasilor acestora. (...) Speram, domnule ministru, ca realizati gravitatea acestei situatii. Nu doar un mandat de vointa al statului roman este ignorat dar - mai presus de orice - drepturile acordate cetatenilor de a-si cunoaste, studia si clarifica identitatea unei intregi infrastructuri a raului, au fost incalcate.

Ascunzand memoria represiunii, domnule ministru, deveniti complice cu raul. Prin gestul continuu si ilegal al ministerului pe care-l conduceti, pagini dureroase si infame din istoria principalului actor represiv al regimului totalitar sunt excluse circuitului civil, dezbaterii democratice si infaptuirii juridice a dreptatii. Ati antrenat, prin lipsa dumneavoastra de vointa, un lung sir de consecinte nefaste.

Un trecut odios a fost ascuns privirii victimelor, potentialele actiuni in instanta reglementate de lege au fost anulate inainte de a fi putut sa existe, vointa insasi a statului privind decomunizarea prin deschiderea arhivelor represive a fost scandalos incalcata", arata cei trei in scrisoarea deschisa.

Potrivit documentului, "faptul ca M.Ap.N. a trimis, selectiv si parcimonios, anumite fonduri arhivistice catre C.N.S.A.S. de-a lungul timpului nu modifica natura lipsei de vointa in restituirea in integrum a arhivelor capturate in contextul Revolutiei romane".

"Ne intrebam, nefiind nici emitentul acestor documente si nefiind nici cel care sa le fi acordat vreun grad de clasificare, in ce baza legala le detine Ministerul dumneavoastra, si prin ce modalitate le-a "clasificat"? (...) Documentele despre care vorbim implica fonduri preluate din arhivele tuturor directiilor centrale ale D.S.S. dar si de la fostele Inspectorate judetene ale M.I. incepand din decembrie 1989 pana cel putin in prima parte a anului 1990. Depozite intregi de arhiva au fost preluate atunci preferential de M.Ap.N., din care doar o mica parte au fost predate la C.N.S.A.S. In aceeasi situatie sunt, spre exemplu, si fisetele de lucru ale ofiterilor din conducerea Securitatii continand documente esentiale din zilele Revolutiei, aflate acum tot in arhivele ministerului pe care-l conduceti", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Potrivit dcumentului citat, "a pretinde ca ar exista motive intemeiate care sa justifice un fapt scandalos, si anume ca ministerul continua sa blocheze predarea arhivelor Securitatii, predare instituita ca o obligatie legala a statului roman, este pur si simplu inacceptabil".

"Ascunderea unei istorii scandaloase si nedemne este o sfidare. (...) Ignorarea, cenzurarea, predarea selectiva, intarzierea unui dialog transparent cu institutia responsabila sa le primeasca, lipsa dialogului onest cu societatea genereaza continuu frustrare, consolidand sentimentul impunitatii", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Ministerul Apararii a transmis, luni, printr-un comunicat de presa, ca documentele au fost predate, mai putin cele care "ar putea aduce atingere securitatii nationale".

"In anul 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva Ministerului Apararii Nationale au fost predate Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), cu exceptia celor a caror dezvaluire ar putea aduce atingere securitatii nationale, in conformitate cu prevederile Hotararii CSAT nr. 60/2006", a transmis MApN.

Sursa citata a precizat ca, in data de 22 februarie 2021, ministrul Apararii Nationale Nicolae-Ionel Ciuca si specialisti din institutie au avut o intrevedere cu o delegatie a Colegiului CNSAS, condusa de presedintele Constantin Buchet, in acord cu cooperarea institutionala permanenta care a existat inca de la infiintarea CNSAS.

"In urma discutiilor, la nivelul MApN se deruleaza in prezent etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS, in conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii. Aceasta comisie, formata din specialisti ai celor doua institutii, urmeaza sa stabileasca un grafic de consultare si analiza a documentelor a caror dezvaluire ar putea aduce atingere securitatii nationale si vor decide cu privire la caracterul si destinatia acestor documente, in conformitate cu prevederile art. 2 al Hotararii CSAT nr. 60/2006 si prevederilor OUG 24/2008", a mai precizat Ministerul.

Citeste si:
Eugen Tomac, reacție dură în legătură cu fuziunea PMP cu PNL. „Câteva minciuni care circulă în aceste zile”
Eugen Tomac, reacție dură în legătură cu fuziunea PMP cu PNL. „Câteva minciuni care circulă în aceste zile”
Fostul președinte al PMP Eugen Tomac a transmis luni, 17 ianuarie, un mesaj în legătură cu subiectul fuziunii PMP și PNL. Europarlamentarul a dezmințit „câteva minciuni care circulă...
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...