CNSAS: Un lider al cultului baptist a colaborat cu Securitatea

Marti, 18 August 2009, ora 15:49
9810 citiri
CNSAS: Un lider al cultului baptist a colaborat cu Securitatea

CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca Doinel Octavian Beniamin Poplacean, presedintele Bordului de conducere al Institutului Teologic Baptist din Bucuresti, a colaborat cu Securitatea.

Actiunea CNSAS a fost introdusa in instanta in aprilie, dupa ce, anterior, Cultul Crestin Baptist din Romania - Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania a solicitat verificarea lui Poplacean in baza Legii 187/1999.

Procesul a inceput, in iunie, la Curtea de Apel Bucuresti si va continua pe 22 septembrie.

Doinel Octavian Beniamin Poplacean a fost presedinte al Comunitatii Baptiste Sibiu in perioada 1989-1997 si vicepresedinte al Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania in perioada 1996 -2000.

De asemenea, este membru fondator si pastor al Bisericii Crestine Baptiste "Betania" din Sibiu, dupa cum se arata pe site-ul institutiei. Incepand cu 1991, este presedintele Bordului de conducere al Institutului Teologic Baptist din Bucuresti.

Din actiunea depusa de CNSAS rezulta ca Poplacean a fost recrutat in calitate de colaborator pe 6 august 1981, "pentru supravegherea informativa in cadrul cultului baptist din Sibiu". La acea data a semnat angajamentul olograf, preluand numele conspirativ de colaborator "Octavian".

In procesul recrutarii, Poplacean a furnizat informatii despre "cetatenii straini care viziteaza cultul baptist din Sibiu, precum si cu privire la pastorul baptist Teutsch Friederich, care in 1980 a ramas ilegal in RFG". Colaborarea cu Securitatea a durat pana in 1989.

"Octavian" a declarat in angajamentul semnat cu Securitatea: "cunoscand ca apararea patriei este o indatorire a fiecarui cetatean, ma angajez de a colabora cu organele de Securitate".

Doinel Octavian Beniamin Poplacean a furnizat note cu valoare operativa referitoare la activitatea mai multor emisari cultici din strainatate sau grupari baptiste care au vizitat comunitatea baptista din Sibiu, informatii privind starea de spirit in randul credinciosilor cu ocazia desfasurarii lucrarilor congresului baptist sau date despre profesorii si pastorii baptisti care aveau legaturi cu strainatatea.

"Dovada importantei paratului pentru organele de Securitate", arata CNSAS, "este confirmata de recompensele primite sub forma unor aprobari de a calatori in strainatate, fiind de notorietate ca in timpul regimului comunist acest lucru era refuzat majoritatii romanilor".

Unul din ofiterii de securitate a consemnat, intr-un raport din 1983, ca Poplacean poate pleca in strainatate deoarece "are o situatie materiala buna, se impaca foarte bine in familie, nu are rude in strainatate si nu are de gand sa ramana in alta tara".

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...