Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 00:01
38828 citiri
Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"
Pan Halippa, Iuliu Maniu, Ioan Nistor - in fotagrafii din dosarele Securitatii

Principalii artizani ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 au platit cu viata curajul de a se fi opus dictaturii comuniste instaurate in Romania dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Am ramas singur in viata din generatia Unirii, care s-a bucurat de roadele straduintelor ei pentru infaptuirea Unirii Nationale. Au murit Ionel si Vintila Bratianu, au disparut din viata Iuliu Maniu, Alexandru Vaida si Ion Inculet, au trecut in cele eterne Nicolae Iorga si Octavian Goga. Vesnic imi sta inaintea ochilor apoteoza regelui Ferdinand si a reginei Maria, implinitorii visului de aur al neamului nostru. Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere nationale, stropita cu sangele eroilor de la Marasesti!".

Cuvintele apartin lui Ion Nistor, fost membru al comitetului de organizare a Adunarii Nationale de la Cernauti, care a hotarat unirea Bucovinei cu Romania, ulterior ministru in mai multe guverne si lider in Partidul National Liberal. Gandurile sale au fost scrise in cartea "Date autobiografice. Amintiri din inchisoare (1957)".

Ion Nistor a fost arestat de comunisti in 1950, eliberat in 1955. Restul vietii sale, pana in 1962, a fost urmarit de Securitate.

Au decedat la Sighet, Gherla sau Jilava

Asemenea lui Ion Nistor, mari personalitati implicate in actul Marii Uniri, din diferitele provincii noi ale Regatului Romaniei (Basarabia, Bucovina, Transilvania), aua vut de patimit de pe urma dictaturii comuniste. Cei mai cunoscuti sunt Ion Flueras, Pantelimon Halipa, Iosif Jumanca, Iuliu Maniu, Ioan Nistor si Ion Pelivan.

Iuliu Maniu, presedinte al Partidului National-Taranesc: arestat in 1947, decedat in inchisoarea Sighet in 1953;

Iosif Jumanca, lider al Partidului Social Democrat: arestat in 1948, decedat in inchisoarea Vacaresti in 1949;

Ion Flueras, lider al Partidului Social Democrat: arestat in 1948, decedat in inchisoarea Gherla in 1953;

Pantelimon "Pan" Halippa, in 1918 a fost presedintele Sfatului Tarii din efemera Republica Democratica Moldova: arestat in 1950, eliberat in 1957. Dupa eliberare a fost urmarit permanent de Securitate, a decedat in 1979;

Ion Pelivan, in 1918 a fost ministru de Externe in efemera Republica Democratica Moldova: arestat in 1950, decedat in inchisoarea Sighet in 1954.

Detalii despre dramele acestor politicieni au fost consemnate de Securitate, iar documentele au fost publicate, in 2018, de CNSAS. File de istorie.

Calvarul lui Ion Nistor

Potrivit dosarului lui Ion Nistor, publicat de CNSAS, politicianul a fost urmarit de Siguranta inca din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. O convorbire telefonica a acestuia cu liderul liberal Gheorghe Tatarascu din 14 martie 1944 este la dosar. Sectia Politica din cadrul Serviciului Secret de Informatii i-a facut mai multe caracterizari si apar facsimile din articole de presa in care erau prezentate declaratii ale politicianului. De asemenea, este intregul dosar de arestare si condamnare.

Ion Nistor a fost arestat la 5/6 mai 1950, in asa-zisa "noapte a demnitarilor", a fost internat la inchisoarea Sighet pe timp de 24 luni. Pedeapsa i-a fost majorata cu 60 luni, prin Decizia M.A.I. nr. 559/1953.

"Nu mi s-a ingaduit sa iau cu mine nimic, nici chiar ramas bun de la sotia mea si de la nepoti, care priveau cu groaza ridicare mea. Doi dintre agenti ma luara intre ei si ma condusera afara, spunandu-mi sa fiu om de inteles si sa nu strig. Iesind din curtea casei, ma condusera pana in strada vecina, unde astepta o masina. Am fost impins in masina si asezat intre cei doi agenti, dintre care unul imi ordona sa-mi leg ochii. Am scos batista din buzunar si m-am legat la ochi, ca sa nu vad unde ma duc," povestea politicianul.

A fost eliberat la 5 iulie 1955. Datele de la CNSAS dezvaluie ca Nistor a fost constant urmarit de Securitate, dupa eliberarea din penitenciar, desi nu mai reprezenta un pericol.

Avea probleme de sanatate, iar atunci cand era provocat sa faca declaratii politice "punea problema ca el nu mai are multe zile de trait". In 1961, cu un an inaintea mortii lui Nistor, un informator al Securitarii raporta ca acesta era "garbovit, insa la minte este inca lucid".

Foto: CNSAS

Locuia in mansarda unui bloc din Capitala

Tot in 1961, un alt infomator scria ca Nistor locuia in mansarda unui bloc din Bucuresti si ii era foarte greu sa urce si sa coboare scarile, deoarece nu avea lift. El locuia impreuna cu fiica sa, vaduva, si cu o nepoata de 23-24 de ani.

"A spus ca regreta ca, la varsta de 85 de ani, batran si bolnav, se gaseste intr-o stare de mare lipsa, fara pensie, dar este multumit ca fiica lui ii arata toata afectiunea si munceste din toate puterile pentru a-i asigura cele necesare", mai scria informatorul.

Anii petrecuti in inchisoare, varsta si situatia materiala precara si-au pus amprenta pe ultimii ani din viata lui Nistor. La sfarsitul anilor '50, situatia acestuia era tot mai grava, se ridica foarte greu din pat si din ce in ce mai rar.

Un informator povestea una din zilele lui Nistor, din iunie 1959, atunci cand acesta pur si simplu a lesinat in timp ce se plimba in parc.

Ofiterii de Securitate au monitorizat informativ inclusiv ceremonia de inmormantare a lui Ion Nistor. Acesta a fost condus pe ultimul drum de 300 de persoane, majoritatea bucovineni si fosti membri liberali. Serviciul religios a fost oficiat de fostul mitropolit al Olteniei, Nifon Criveanu.

Foto: CNSAS

Halippa, inchis in Siberia

Autoritatile sovietice nu au uitat niciodata rolul jucat in 1918 de Pantelimon "Pan" Halippa in unirea Moldovei cu Romania. Halippa a fost membru de varf al PNT, ministru al Lucrarilor Publice si Sanatatii, deputat in noua legislatura si senator de Soroca, Lapusna si Hotin. Arestat in Romania in 1950, Halippa a fost transferat in URSS, si a fost inchis in lagarele din Siberia.

In perioada detentiei in URSS se arata ferm impotriva regimului comunist instaurat in estul Europei. Un informator relateaza ofiterului de Securitate ca Halippa i-ar fi spus ca "in tara noi trebuie sa fim uniti pentru a lupta impotriva regimului. Nu suntem singuri, cu noi este tot Apusul".

In 1955 a fost readus in inchisorile din Romania. A fost eliberat, de la Aiud, in 1957, dar Securitatea l-a urmarit inca doua decenii.

Foto: CNSAS

In 1958, la un an de la eliberarea din penitenciar, infomatorii Securitatii care erau plasati in jurul lui Halippa raportau ca acesta "se manifesta ostil regimului nostru in sensul ca i-a nationalizat imobilul si ca in prezent duce o viata grea".

Halippa era pensionar si lucra la o carte despre proverbele din "Moldova de Rasarit, fapt pentru care Institutul de Folclor i-a atribuit o suma de 3.000 de lei". El era suferind si fusese internat la Spitalul Colentina timp de 50 de zile. A murit la 30 aprilie 1979, la varsta de 95 de ani, in Bucuresti, in casa de pe strada Al. Donici nr. 32. A fost inmormantat in cavoul familiei din cimitirul Manastirii Cernica, de langa Bucuresti.

Jumanca, deces dupa un an de inchisoare

Iosif Jumanca, politician social-democrat din Transilvania, a avut un rol hotarator in succesul Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, tinand un discurs militant pentru infaptuirea Marii Uniri. DUpa Unire, el a ajuns deputat la Bucuresti din partea Partidului Social Democrat

Jumanca a platit pentru atitudinea sa impotriva comunistilor, dupa ce s-a impotrivit fuziunii PSD cu PCR in cadrul Partdidului Muncitoresc Roman (PMR) . Dupa Congresul din 10 martie 1946, PSD-ul condus de Lothar Radaceanu si Stefan Voitec a trecut la o campanie de excludere a membrilor partidului care isi manifestau acum deziluzia si impotrivirea fata de cele petrecute in partidul sau dupa 23 august 1944. Printre cei exclusi s-a aflat si Iosif Jumanca.

Foto: CNSAS

Politicianul a fost inchis in puscaria Jilava in iunie 1949. Condamnarea: un an si doua luni de inchisoare. A fost arestat de autoritatile comuniste in 1949 si condamnat la 1 an si 2 luni pentru infractiunea de "uneltire contra ordinei sociale". Din cauza terorii pe care a indurat-o in inchisoare, a fost obsedat de gandul sinuciderii. Conform documentelor istorice a decedat la penitenciarul Vacaresti, pe 26 martie 1950.

Inscenarea de la Tamadau

Cele mai multe documente publicate de CNSAS, in cazul evenimentului Romania Centenara, il privesc pe liderul PNT, Iuliu Maniu. Fost presedinte al PNT si de mai multe ori prim-ministru al Romaniei, politicianul a decedat la Sighet in 1953, dupa 6 ani de temnita grea.

Cele mai multe documente publicate privesc procesul inscenarii de la Tamadau, moment in care Maniu a fost arestat, alaturi de alti lideri PNT, judecat si condamnat pentru inalta tradare.

Foto: CNSAS

Declaratii de martori, diverse probe, marturiile inculpatilor, acte de ancheta ale Securitatii, sentinte si alte acte judecatoresti sunt atasate dosarului. Potrivit unei note din 1946, ofiterul de Securitate care-l supraveghea pe Maniu a sters cu pixul insemnarea unui subordonat al sau: "este unul dintre marii luptatori pentru dezrobirea romanilor din Ardeal".

Foto: CNSAS

Prin sentinta data la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la inchisoare pe viata. Avea 74 de ani si a fost trimis la penitenciarul din Galati, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. In august 1951 este transferat, impreuna cu Ion Mihalache, Ilie Lazar, Camil Demetrescu, Niculescu-Buzesti, N. Carandino si altii din "lotul Maniu", la Sighet.

Ce continea valiza lui Maniu

In momentul transferului la penitenciarul Galati, in 1950, Maniu avea in bagajele sale cateva haine, un borcan de miere de albine si 52 de tigari.

Procesul verbal din penitenciar arata ca acesta detinea doua portofele cu fotografii, o iconita si o cruciulita, un aparat pentru rinichi, o pereche de ochelari fara un brat, un dictionar Larousse si o carte. Toate acestea erau inghesuite intr-un geamantan uzat.

Foto: CNSAS

In ultimele luni de viata, colegul sau de celula a fost N. Carandino, in ale carui memorii se gasesc relatarile privind "testamentul politic" si "testamentul religios" ale "Domnului Presedinte", precum si detalii importante din viata, activitatea politica, gandirea morala, religioasa, politica a lui Maniu. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, in varsta de 80 de ani, cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.

In data de 12 noiembrie 1998, prin decizia nr. 40/1998, Curtea Suprema de Justitie a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu si a inlaturat pedeapsa complementara a confiscarii averii, pronuntata in 1947.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Pan Halippa, #Iuliu Maniu, #Ioan Nistor, #CNSAS, #iosif Jumanca, #Ion Oelivan , #CNSAS