Ziare.com

Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 00:01

   

Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"
Principalii artizani ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 au platit cu viata curajul de a se fi opus dictaturii comuniste instaurate in Romania dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Am ramas singur in viata din generatia Unirii, care s-a bucurat de roadele straduintelor ei pentru infaptuirea Unirii Nationale. Au murit Ionel si Vintila Bratianu, au disparut din viata Iuliu Maniu, Alexandru Vaida si Ion Inculet, au trecut in cele eterne Nicolae Iorga si Octavian Goga. Vesnic imi sta inaintea ochilor apoteoza regelui Ferdinand si a reginei Maria, implinitorii visului de aur al neamului nostru. Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere nationale, stropita cu sangele eroilor de la Marasesti!".

Cuvintele apartin lui Ion Nistor, fost membru al comitetului de organizare a Adunarii Nationale de la Cernauti, care a hotarat unirea Bucovinei cu Romania, ulterior ministru in mai multe guverne si lider in Partidul National Liberal. Gandurile sale au fost scrise in cartea "Date autobiografice. Amintiri din inchisoare (1957)".

Ion Nistor a fost arestat de comunisti in 1950, eliberat in 1955. Restul vietii sale, pana in 1962, a fost urmarit de Securitate.

Au decedat la Sighet, Gherla sau Jilava

Asemenea lui Ion Nistor, mari personalitati implicate in actul Marii Uniri, din diferitele provincii noi ale Regatului Romaniei (Basarabia, Bucovina, Transilvania), aua vut de patimit de pe urma dictaturii comuniste. Cei mai cunoscuti sunt Ion Flueras, Pantelimon Halipa, Iosif Jumanca, Iuliu Maniu, Ioan Nistor si Ion Pelivan.

Iuliu Maniu, presedinte al Partidului National-Taranesc: arestat in 1947, decedat in inchisoarea Sighet in 1953;
Iosif Jumanca, lider al Partidului Social Democrat: arestat in 1948, decedat in inchisoarea Vacaresti in 1949;
Ion Flueras, lider al Partidului Social Democrat: arestat in 1948, decedat in inchisoarea Gherla in 1953;
Pantelimon "Pan" Halippa, in 1918 a fost presedintele Sfatului Tarii din efemera Republica Democratica Moldova: arestat in 1950, eliberat in 1957. Dupa eliberare a fost urmarit permanent de Securitate, a decedat in 1979;
Ion Pelivan, in 1918 a fost ministru de Externe in efemera Republica Democratica Moldova: arestat in 1950, decedat in inchisoarea Sighet in 1954.

Detalii despre dramele acestor politicieni au fost consemnate de Securitate, iar documentele au fost publicate, in 2018, de CNSAS. File de istorie.

Calvarul lui Ion Nistor

Potrivit dosarului lui Ion Nistor, publicat de CNSAS, politicianul a fost urmarit de Siguranta inca din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. O convorbire telefonica a acestuia cu liderul liberal Gheorghe Tatarascu din 14 martie 1944 este la dosar. Sectia Politica din cadrul Serviciului Secret de Informatii i-a facut mai multe caracterizari si apar facsimile din articole de presa in care erau prezentate declaratii ale politicianului. De asemenea, este intregul dosar de arestare si condamnare.

Ion Nistor a fost arestat la 5/6 mai 1950, in asa-zisa "noapte a demnitarilor", a fost internat la inchisoarea Sighet pe timp de 24 luni. Pedeapsa i-a fost majorata cu 60 luni, prin Decizia M.A.I. nr. 559/1953.

"Nu mi s-a ingaduit sa iau cu mine nimic, nici chiar ramas bun de la sotia mea si de la nepoti, care priveau cu groaza ridicare mea. Doi dintre agenti ma luara intre ei si ma condusera afara, spunandu-mi sa fiu om de inteles si sa nu strig. Iesind din curtea casei, ma condusera pana in strada vecina, unde astepta o masina. Am fost impins in masina si asezat intre cei doi agenti, dintre care unul imi ordona sa-mi leg ochii. Am scos batista din buzunar si m-am legat la ochi, ca sa nu vad unde ma duc," povestea politicianul.

A fost eliberat la 5 iulie 1955. Datele de la CNSAS dezvaluie ca Nistor a fost constant urmarit de Securitate, dupa eliberarea din penitenciar, desi nu mai reprezenta un pericol.

Avea probleme de sanatate, iar atunci cand era provocat sa faca declaratii politice "punea problema ca el nu mai are multe zile de trait". In 1961, cu un an inaintea mortii lui Nistor, un informator al Securitarii raporta ca acesta era "garbovit, insa la minte este inca lucid".


Foto: CNSAS


Locuia in mansarda unui bloc din Capitala

Tot in 1961, un alt infomator scria ca Nistor locuia in mansarda unui bloc din Bucuresti si ii era foarte greu sa urce si sa coboare scarile, deoarece nu avea lift. El locuia impreuna cu fiica sa, vaduva, si cu o nepoata de 23-24 de ani.

"A spus ca regreta ca, la varsta de 85 de ani, batran si bolnav, se gaseste intr-o stare de mare lipsa, fara pensie, dar este multumit ca fiica lui ii arata toata afectiunea si munceste din toate puterile pentru a-i asigura cele necesare", mai scria informatorul.

Anii petrecuti in inchisoare, varsta si situatia materiala precara si-au pus amprenta pe ultimii ani din viata lui Nistor. La sfarsitul anilor '50, situatia acestuia era tot mai grava, se ridica foarte greu din pat si din ce in ce mai rar.

Un informator povestea una din zilele lui Nistor, din iunie 1959, atunci cand acesta pur si simplu a lesinat in timp ce se plimba in parc.

Ofiterii de Securitate au monitorizat informativ inclusiv ceremonia de inmormantare a lui Ion Nistor. Acesta a fost condus pe ultimul drum de 300 de persoane, majoritatea bucovineni si fosti membri liberali. Serviciul religios a fost oficiat de fostul mitropolit al Olteniei, Nifon Criveanu.Foto: CNSAS


Halippa, inchis in Siberia

Autoritatile sovietice nu au uitat niciodata rolul jucat in 1918 de Pantelimon "Pan" Halippa in unirea Moldovei cu Romania. Halippa a fost membru de varf al PNT, ministru al Lucrarilor Publice si Sanatatii, deputat in noua legislatura si senator de Soroca, Lapusna si Hotin. Arestat in Romania in 1950, Halippa a fost transferat in URSS, si a fost inchis in lagarele din Siberia.

In perioada detentiei in URSS se arata ferm impotriva regimului comunist instaurat in estul Europei. Un informator relateaza ofiterului de Securitate ca Halippa i-ar fi spus ca "in tara noi trebuie sa fim uniti pentru a lupta impotriva regimului. Nu suntem singuri, cu noi este tot Apusul".

In 1955 a fost readus in inchisorile din Romania. A fost eliberat, de la Aiud, in 1957, dar Securitatea l-a urmarit inca doua decenii.


Foto: CNSAS


In 1958, la un an de la eliberarea din penitenciar, infomatorii Securitatii care erau plasati in jurul lui Halippa raportau ca acesta "se manifesta ostil regimului nostru in sensul ca i-a nationalizat imobilul si ca in prezent duce o viata grea".

Halippa era pensionar si lucra la o carte despre proverbele din "Moldova de Rasarit, fapt pentru care Institutul de Folclor i-a atribuit o suma de 3.000 de lei". El era suferind si fusese internat la Spitalul Colentina timp de 50 de zile. A murit la 30 aprilie 1979, la varsta de 95 de ani, in Bucuresti, in casa de pe strada Al. Donici nr. 32. A fost inmormantat in cavoul familiei din cimitirul Manastirii Cernica, de langa Bucuresti.

Jumanca, deces dupa un an de inchisoare

Iosif Jumanca, politician social-democrat din Transilvania, a avut un rol hotarator in succesul Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, tinand un discurs militant pentru infaptuirea Marii Uniri. DUpa Unire, el a ajuns deputat la Bucuresti din partea Partidului Social Democrat

Jumanca a platit pentru atitudinea sa impotriva comunistilor, dupa ce s-a impotrivit fuziunii PSD cu PCR in cadrul Partdidului Muncitoresc Roman (PMR) . Dupa Congresul din 10 martie 1946, PSD-ul condus de Lothar Radaceanu si Stefan Voitec a trecut la o campanie de excludere a membrilor partidului care isi manifestau acum deziluzia si impotrivirea fata de cele petrecute in partidul sau dupa 23 august 1944. Printre cei exclusi s-a aflat si Iosif Jumanca.


Foto: CNSAS


Politicianul a fost inchis in puscaria Jilava in iunie 1949. Condamnarea: un an si doua luni de inchisoare. A fost arestat de autoritatile comuniste in 1949 si condamnat la 1 an si 2 luni pentru infractiunea de "uneltire contra ordinei sociale". Din cauza terorii pe care a indurat-o in inchisoare, a fost obsedat de gandul sinuciderii. Conform documentelor istorice a decedat la penitenciarul Vacaresti, pe 26 martie 1950.

Inscenarea de la Tamadau

Cele mai multe documente publicate de CNSAS, in cazul evenimentului Romania Centenara, il privesc pe liderul PNT, Iuliu Maniu. Fost presedinte al PNT si de mai multe ori prim-ministru al Romaniei, politicianul a decedat la Sighet in 1953, dupa 6 ani de temnita grea.

Cele mai multe documente publicate privesc procesul inscenarii de la Tamadau, moment in care Maniu a fost arestat, alaturi de alti lideri PNT, judecat si condamnat pentru inalta tradare.


Foto: CNSAS


Declaratii de martori, diverse probe, marturiile inculpatilor, acte de ancheta ale Securitatii, sentinte si alte acte judecatoresti sunt atasate dosarului. Potrivit unei note din 1946, ofiterul de Securitate care-l supraveghea pe Maniu a sters cu pixul insemnarea unui subordonat al sau: "este unul dintre marii luptatori pentru dezrobirea romanilor din Ardeal".


Foto: CNSAS


Prin sentinta data la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la inchisoare pe viata. Avea 74 de ani si a fost trimis la penitenciarul din Galati, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. In august 1951 este transferat, impreuna cu Ion Mihalache, Ilie Lazar, Camil Demetrescu, Niculescu-Buzesti, N. Carandino si altii din "lotul Maniu", la Sighet.

Ce continea valiza lui Maniu

In momentul transferului la penitenciarul Galati, in 1950, Maniu avea in bagajele sale cateva haine, un borcan de miere de albine si 52 de tigari.

Procesul verbal din penitenciar arata ca acesta detinea doua portofele cu fotografii, o iconita si o cruciulita, un aparat pentru rinichi, o pereche de ochelari fara un brat, un dictionar Larousse si o carte. Toate acestea erau inghesuite intr-un geamantan uzat.


Foto: CNSAS


In ultimele luni de viata, colegul sau de celula a fost N. Carandino, in ale carui memorii se gasesc relatarile privind "testamentul politic" si "testamentul religios" ale "Domnului Presedinte", precum si detalii importante din viata, activitatea politica, gandirea morala, religioasa, politica a lui Maniu. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, in varsta de 80 de ani, cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.

In data de 12 noiembrie 1998, prin decizia nr. 40/1998, Curtea Suprema de Justitie a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu si a inlaturat pedeapsa complementara a confiscarii averii, pronuntata in 1947.

Citeste si: Marea Unire de la Alba Iulia si pandemia de gripa spaniola. De frica bolii, romanii purtau coliere cu catei de usturoi
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 32626 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru tot ce au facut acesti criminali comunisti din 1947

si pentru tot ce au continuat sa faca urmasii lor "socialisti" pana in 2020, trebuie sa nu ii mai voteze nici un roman, pe 5-6 decembrie!!!

Spuneti-i adieux lui Ilici Nelu KGB si apostolilor bisericii sale diabolice!
Doresc desfiintarea PSD si a ramurilor sale, ca pro-ponta, alde sau alte partide in care s-au ascuns Guzganii Rosii!.

 

MosGerila ...NUMAI EL ARE DREPTATE si stie tot ....excrementul

si dejectia fecala MacGigi MosGerila Craci Constant diad_CH
etc , etc ....PUPINCURISTUl si lingaul de gaoaze fecaliste si mancator de cäcat , impostorul , ipocritul si mitomanul nr 1 al natiunii este o ramasita balégoasa din timpul comunismului si un deseu infect jeg pupincurist prin excelenta a =regimului dictatorual .....
Aceasta rapciuga ce posteaza cu sute de conturi pe ziare de aproape 13 ani ce se crede mare Scriitor ,Poet , Geniu , Savant , Historic ...etc , este doar un imbbecile si iddiot , ce linge in cµr zilnic clasa politica pentru ceva maruntis .....ba jeg penalist FDPute si tarlouze ce te dai Elvetian si mananci zoaiele de la cantina ....meri in *** mattii de ghertoi amarat si iddiot

 

Daca cei care au luptat pentru Unire...

Disparuti,asasinati,morti in inchisorile comuniste,sunt amintiti cu cinste si evlavie in acest articol,si va pot spune cu mina pe inima ca nu sunt nici pe departe toti care s-au sacrificat,consider ca trebuie amintiti si scuipati si cei care au adus si implementat din rusia sovietica in Tara Noastra,calare pe tancurile rusesti,aparati de miile de tunuri rusesti,au impus cel mai scelerat si nemernic sistem din cite au existat de la inceputurile Omenirii,comunismul. Patru milioane de romani au fost omoriti miseleste. Acestia,impreuna cu comunistii romani nu merita nici macar scuipatul,ii gasiti aici,daca va intereseaza.
https://gandeste.org/politica/lista-evreilor-comunisti-care-au-condus-romania-in-anii-celei-mai-crunte-dictaturi-si-represiuni-2/68930/

 

si pt ce s-au sacrificat? S-ajunga azi ultima colonie din EU

condusi de-un sas si-un hungur?

Pe vremea Imperiului Roman eram sclavi...azi am

ajuns europeni si avansati la rangul de Tigani.

Hmmm! Toti Romanii cinstiti: Afara cu PCR=PSD din

parlament in cinstea eroilor neamului care s-au sacrificat sa nu fim sub talpa Rusilor, Fascistilor Germani sau oricarui alt imperiu de brute.

Haideti la VOT cu totii: Votam masiv USR si PNL!!

1. Abolim ordonanta 13, 14 etc care au legalizat hotia

2. Restauram abuzul in serviciu 'Codul Penal'

3. Abolim sectia speciala SS - mafia PSD

Afara cu #MafiaRosieDeHotziPSD adica criminalii fostului PCR transformati in mafie.

La inchisoare cu ILIESCU in dosarul mineriadei cand au batut 700 de oameni, om0rat si schilodit unii pe viatza.

#LaInchisoareCuCarmenDanCucosInDosarul10August

Ha! Este inadmisibil ca PCR=PSD sa fie majoritate

in parlament la 30 de ani dupa revolutia/lovitura sangeroasa din '89 cand lacheul Rusilor ILIESCU - educat la Moscova - a furat revolutia si ne-a impuscat.

Afara cu maifa PSD!!! La inchisoare cu agentul KGB Iliescu!

Minerii lui Iliescovich au inabusit in SANGE cerintele din Piatza Universitatii de a impune punctul 8 de la Timisoara: Fara FOSTI COMUNISTI in functii.

#FaraPenali #FaraFostiComunisti #LaInchisoareCuIliescu
#LaInchisoareCarmenDanCucosInDosarul10August

Mai piano cu marea unire. In afara de rromani,toata planeta

stie ca Transylvania inseamna Hungary,parte a fostului Imperiu cu sediul la Viena. In 80% din teritoriul zis romanesc,se vorbeste limba maghiara din totdeauna. Marea Unire e de la Tulcea la Caracal,via Bostonsani

Seicule...

Daca 80 % vorbesc limba maghiara ,te intreb si eu daca stii ca in Transilvania locuiesc 5,3 milioane romani si 1,1 milioane unguri.Ceva,ceva stii tu dar n ai delimitat bine.Deci in Covasna si Harghita DA,87 % vorbesc maghiara. Dar Ardeal nu e covasna sau harghita,e un teritoriu mai mare. Da ,chiar si in bihor,satu-mare ,mures sunt unguri multi dar per total in Transilvania procentul e clar: un ungur la 5 romani !

Ha! Vedeti aici d-lor toate informatiile de VOT,

despre alegeri atat din TARA cat si DIASPORA. Link mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=BxpFXF2ytc8

Da-ti mai departe.

Ha! Atentie: AUR si verzii sunt PSD-isti reciclati

adica #AceeasiMizerie parte din #MafiaRosie.

#FarPenali #AfaraCuMafiaPSDista #AfaraCuHotziiDeCariera

da tov Racoare...

Pe rusi i-a adus chiar exregele Mihai.El l-a arestat pe maresal la 23 aug 1944. Apoi,cred ca nu stii ce a facut. Sau stii? a fugit si s-a ascuns in Mehedinti ,numai el stia de cine se ascundea.Numai ca uitase sa semneze armistitul ,asa ca pina in 12 sept,soldatii romani erau ucisi si de fostii aliati (nemtii)dar si de rusi ,pt ca bilbaitu" Mihai nu semnase armistitiul.Pe 29 aug rusii intra in tara dar nimeni nu stia ,ca prieteni sau dusmani? in tot acest timp zeci de mii de soldati romani au fost impuscati si de nemti si de rusi. Exregele era ascuns la niste sateni din Mehedinti.Acest tradator de tara e considerat erou ! drept urmare a primit palate,vile,castele,paduri,conace,parte din muntele Furnica si zeci de mii de ha de terenuri.Pt ca Romania asa ii trateaza pe tradatori...!iar "regele "securist Radu Duda e primit cu onoruri...!!!

Bravo!Iata ca mai sunt romani care nu-s spalati pe

cerebele,ca majoritatea de astazi,in ceea ce priveste tradatorul de fost rege Mihai von Hohezollern,care de *** ce a fost si-a tradat si originea de von Hohenzollern si s-a brebotezat Mihai I-ul de la urma...
***,nu si-a crescut si educat nici prorprii copii in spiritul culturii si tarii a carei rege a fost....
Nici nevasta-sa habar nu avea de cultura noastra romaneasca nici copii lui.
Rusine,rusine,rusine tradatorului care s-a dus ca tatucul Stalin sa-i puna-n chiept medalia ПОБЕДА...!

Corect daca esti la obiect...daca stii cu adevarat

Exact ca in psd, eu spun una tu interpretezi si rasucesti lucrurile si ii face pe oameni sa creada ca tu ai dreptate-eu am atins un subiect deschis de o alta persoana si am complétat acest subiect scotind in evidenta faptele si pe autorii lor. Ca sa nu mai vorbim ca tu nu stii exact ce s-a intimplat.Tipic comunist,tipic psd-ist!

Omule, esti cazut rau

Ati innebunit lumea cu Antonescu si cum a fost el tradat de Regele Mihai, care fie vorba intre cei ce stiu avea doar prerogative limitate, adevarata putere fiind acaparata samavolnic de general.
Regele Mihai este erou pt ca decizia lui de la 23 august, a dus la salvarea Romaniei; infrangerea sa iminenta a putut fi transformata cu inteligenta si abilitate intr-o cobeligeranta cu aliatii, pe ultima suta de metri.
Figura Regelui Mihai este cu adevarat demna de respectul natiunii romane, acesta succedand marilor sai inaintasi, cei ce au facut din Regatul Romaniei o tara respectata si apreciata international, nu un fel de satra ca cei apropiati tie de la conducerea Romaniei de dupa 1948!
Fara Regi, astazi Romania nu exista, capete de pluta , ce sunteti.
Traiasca Romania, cinste inaintasilor sai, toti voievozi, domnitori, regi si regine.
Afara cu liotele comunistoide ce imbaloseaza si manjesc aceasta natiune.
Traiasca Romania!

De-ar fi stiut eroii mentionati ca tara lor a ajuns o sluga umila

la marea m/UE, dupa ce-a preluat conducerea de la rusi,turci si cati altii care si-au batut joc..si-ar fi dat cu tesla

 

Da, aici am ajuns

peste 6 zile, cei alesi in fruntea Tarii, vor consfinti pe mai departe plata regulata a pensiilor tortionarilor ramasi, inclusiv stipendiile castigate de urmasii tradatorilor Romaniei, acelor ani. Feciorii si nepotii de securisti, comunisti si militieani, cocotati in cele mai bune posturi ale statului roman actual, cei ce zilnic incatuseaza si sufoca aceasta natie. Bravo lor, ca reusesc inca sa ne prosteasca si rusine noua ; cei ce nu facem nimic de atatia ani!

 

Ai uitat de pomeni,ajutoare,pensii, salarii si alte minciuni

electorale intr-o tara care nu produce absolut nimic...Romania e un balast la gatul Europei. Si alte colonii au fost mulse,apoi abandonate

Acesti eroi nationali au fost victimele iadului rosu impus de rusi!

Pentru a-si atinge scopul final,de a ingenunchia popoarele invadate de puhoaiele armatei euro-asiatice staliniste ,au fost folosite cozile de topor evreiesti aduce cu tancurile din URSS,unii.in cazul Romaniei, direct din Transnistria!
Foarte multi evrei unguri care,in ciuda genocidului guvernelor maghiare care au exterminat in lagarele naziste sute de mii de unguri iudaici,au dus o actiune de distrugere a intelectualitatii romanesti,flacara existentei nationale!
Judecatorii care l-au condamnat la moarte pe eroul national Maresalul Antonescu(cel care a salvat de la exterminare sute de mii de evrei romani opunandu-se curajos lui Hitler care i-a cerut deportarea lor,cum declara Safir,marele rabin roman)vorbeau romaneste cu strident accent rusesc(transnistrean?)!
Sunt cei care au respins oferta lui Brancusi a atelierului sau din Paris devenit un loc de pelerinaj al iubitorilor de arta dela Centrul Pompidou!
Daca sionistii cultiva ura contra celor care i-au persecutat,nici poparele est europene nu trebuie sa uite crimele comise de evreii comunisti in tarile lor!Teo

De ce acum reusesc mai ales ticalosii?

In 1989, inlaturarea vechiului regim a fost singura idee care ne-a animat, la un semnal pornitt dinafara. Am avut multi disidenti curajosi, nu a existat o grupare care sa gandeasca, pregateasca, sa o conduca o revolutie, un proiect de tara . Asa ca, schimbarea a ramas pe mana celor deja calificati in stiinta manipularii bietului popor si le-a reusit.
Daca am avea o elita adevarata, daca i s-ar prezenta un proiect clar de refacere radicala a tarii, poate ca poporul ar intelege si nu am mai balansa intre majoritati malefice si victorii anemice ale unor grupari ceva mai bine intentionate.

Traiasca Romania,

La multi ani tuturor celor ce-si iubesc Tara!

 

Sa traiasca Romania si romanii sa se destepte!

Sa nu se mai lase pacaliti si furati de ticalosi si de lichele!
Sa-si cunoasca si sa-si respecte istoria, sa-si cunoasca si si sa-si apere drepturile!

In memoria cestor eroi nu votati psd la 6 decembrie

pcr este mostenit de psd "facut" nu "nascut" de bolshevicul iliescu pe infrastructura pcr din toata Romania si de aia a devenit peste noapte pana azi cel mai mare partid de propagandisti si activisti anteriori pcr si descendentii lor. Moarte psd partidul golanilor, tzoparlanilor, analfabetilor, hotilor, interlopilor politici, nu i-ar mai rabda Dumnezeu! Sa dispara din parlament impreuna si cu propromania si alti acoliti.

 

si sa ramana cine Ghitave ?

pnl-ul tau tradator ?sa ramina ungurul Orban cu Tataru si palestinianul? si peste toti grandomanul de la Cotroceni ? adica Oneata Mormaretu "?pt astia au luptat inaintasii ? atunci spala-te cu ei pe cap ...

S-avem pardon, da' Iuliu Maniu...

... n-a fost chiar deloc un mare amator de Marea Unire. Din contra, dupa mintea lui ar fi preferat o Transilvanie independenta sau macar autonoma, in care el sa fie, evident, vioara principala. Inainte de 1918 Maniu a fost si deputat in parlamentul de la Budapesta din 1906 pana-n 1910, si s-a simtzit foarte bine acolo. Apoi n-a avut nicio greatza sa lupte timp de 3 ani contra Antantei (din 1915 pana-n 1918), adica practic si impotriva Romaniei, chiar daca pe frontul din Italia.

La adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 a preferat sa nu se implice in organizarea evenimentului, in ciuda faptului ca era conducatorul celui mai mare partid romanesc din Ardeal. Nu intamplator celebra rezolutzie a fost citita de Vasile Goldis, Maniu fiind de negasit in acele momente.

Imediat dupa unirea propriu-zisa, Maniu a intrat in conflict deschis nu doar cu politicienii de la sud de Carpatzi dar si cu Regele Ferdinand, la a carui incoronare din 1922 a refuzat vehement sa participe. In plus, el s-a opus deschis si adoptarii Constitutziei din 1923, pe care practic a boicotat-o pana la adoptarea sa.

In fine, in perioada interbelica, Maniu a avut o influentza nefasta in politica Romaniei, el complotand alaturi de Regina Maria si catziva aventurieri din anturajul lui Carol al II-lea la aducerea acestuia pe tron in 1930, in ciuda faptului ca mostenitorul tronului renuntzase la succesiune inca din 1925, ca sa-si urmeze instinctele amoroase (cu Elena Lupescu).

In fine, pseudo-tratativele sale cu aliatzii din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si refuzul sau de a lucra impreuna cu Antonescu la gasirea unei solutii politice pt. iesirea Romaniei din Razboi, au contribuit la catastrofa totala suferita de Romania dupa 23 august, cand rusii au intrat ca-n branza intr-o tzara lasata de izbeliste, de niste politicieni profund divizatzi si un rege tradator !

In conditziile astea, asa zisele sale merite de anti-comunist pe mine unul ma lasa perfect rece ! Sa se inchine la el cine doreste, personal eu il consider un politician de mana a 2-a si, spre deosebire de cei 3 Bratieni, perfect comparabil cu totzi submediocrii care chipurile au condus Romania in ultimii 30 de ani (asa cred ei :)!

 

Angel...

Asa comentariu mai rar. Super !

angel, da majoritatea aspectelor enumerate sunt

corecte. Dar mai e esenta. De-abia dupa unire si-a dat seama ce greseala a comis !!!!! Adica a inmanat Transilvania pe nimic...in loc sa specifice clar ca administratia sa ramana, Transilvania sa nu fie tratata ca o parte invinsa in razboi...asta e marele adevar!!!! Dupa unire (pana si strabunicul meu s-a intors din America /i -am gasit datele pe ellisislandfoundation si unde a stat, cand a venit , unde, si a fost curatorul bisericii greco-catolice facute in 1912 in Trenton, a regretat...)s-a trecut la jecmanirea Transilvaniei de regat...!!!! Schimbarea administratiei cu regateni , s-a trecut la instituirea spagii,furtului (poti sa te documentezi si tu)pana si romanii ardeleni au afirmat c-ar fi dorit unirea dar sa ramana aceeasi administratie si care era culmea...maghiara /dar corecta !!!!Pana si marele Iorga a rechizitionat ditamai masina americana a primariei Timisoarei (primul oras iluminat din Europa 1889,realizata datorita carei conduceri???)afirmand ca n-au nevoie timisorenii de asa ceva...si peste tot s-a trecut la furt ca doar era de unde...fost Imperiu Austro-Ungar /cladirile se vad si acum, iar Timisioara, Clujul, Oradea incep sa se apropie de vest tot mai mult!!!Dupa ce secole , cele trei mari etnii s-au inteles si convietuit ,s-a trecut la o politica antagonistica care a dus la vinderea sasilor si svabilor(care au creat cea mai inalta civilizatie in tara!!!!) si chiar a animozitatilor au dus(instigari si uneltiri a securitatii si fsn-ului )la episodul Tg mures 1990, apoi la mineriade etc casa nu mai vorbim de pseudo-revolutia unde securitatea mana in mana cu pcr--ul lui ilici iliescu au acaparat puterea si distrus sansa tarii de-a se apropia de vest si scapa de saracie, coruptie si comunism !!! Si e de retinut ce scrie...cei ce s-au opus asocierii psd cu pcr au fost exclusi sau au ajuns in puscarie !!!! Asa ca psd-ul actual trebuie stopat si sa speram eliminat total in viitorul apropiat din conducerea tarii, instituit un program transparent si legile sa intre in vigoare nu cum psd-ul in frunte cu marele mafiot dragnea , si toti lingaii fara studii pe bune au ajuns sa distruga justitia si sa creeze prapad in tara !!! Avem nevoie de legi stricte si clare , si de-o mana forte a la Tepes care in mod cert i-ar fi tras in teapa pe dragena, ciordache si toata gloata psdista ,posibil si din alte partide. !!!!Si da si in 1938 I Maniu s-a dus la Carol II si i-a cerut sa revizuiasca anumite aspecte care au fost neglijate la unire...prea tarziu...si ca incheiere, daca Romania n-avea parte de un rege neamt Carol I, care sa civilizeze o tara absolut balcanica si inapoiata era vai si-amar..ce Micul Paris=Bucuresti, fara el n-ar fi existat ...si nici independenta si nici stat european...

Lupeni 1929

Asasinarea a 68 de mineri de catre armata la Lupeni si perioada crunta a crizei 1929-1939 sunt 'opera' lui Iuliu Maniu care era prim ministru.

Pai de-aia astia de acum il fac erou.

Nu te-ai prins ?

O rugaminte celui care a scris articolul

Cites de mult timp destul de mult din ce se scrie despre istoria zbuciumata a tarii mele din perioada comunista care a fost ascunsa cu succes atatia ani; in multe scrieri gasesc aceste exprimari: comunistii, securistii, securitatea. Par tot mai mult niste notiuni abstracte nu fiinte umane cu nume si prenume -reale sau false. Rugamintea mea este sa le scrieti numele, ei au fost romani- exponenti ai poporului roman la un moment dat istoric, de ce sa fie numele lor necunoscut?

 

!

Să fie publicate toate dosarele călăilor și tic.ăloșilor care au organizat aparatu represiv din anii 1945-1960!!

Tismaneski, se aude??

 

Inca unul care,

si-a pierdut sinecura; uite ce jeleste...
Cat despre liste, pana nu cad cei ce perpetueaza comunismul cu fata umana generat de tradatorul suprem, Iliescu, nu vom vedea niciuna!

Iuliu Maniu tradator de țara ordinar si laș.Trebuia executat!Imediat

Maniu era personajul principal pentru serviciile secrete britanice și pentru diplomația britanică. El a ținut legătura cu serviciile secrete britanice, a avut de pildă un radio-transmițător cu care trimitea informații. Acele informatii despre trupele germane,dar si despre trupele romanesti care erau aliate cu trupele Germaniei,Churchill le- a predat la randul lui lui.....Stalin!!!!Cati zeci de mii de soldati romani ucisi din tradarea lui Maniu,i- a avut pe suflet ticalosul...!?
I- au fost transmisi Lire sterline60.000 o avere imensa in acea vreme a caror urma a disparut Iuliu Maniu nu a dat nici o socoteala britishilor!
Manipularea fraierilor de romani,care acum citesc despre “ Complotul" de la Tamadau si nu de fapt despre fuga lui Maniu in Anglia....

 

Inca nu am mai vazut atata schizofrenie in comentarii, ca astazi.

Un amestec dezgustator de iredentisti, sputnici si jigodii socialiste.
Un comunist bun este un comunist mort, spunea MacCarthy acum cateva zeci de ani.

Romania Mare a fost un act de inalt patriotism si poate fi considerat ca act fondator al natiunii romane.
Destinul Romaniei este european si occidental, nu este rusesc, turc sau grec!

La Multi Ani Romania, la Multi Ani Romanilor adevarati!

 

*** ....tu esti singurul FALS patriot si cel mai 😊

jegos dintre romani ce au existat vreodata .....un adevarat tradator si lungau de cµruri pline de cãcat o zdreamta si dejectie fecala imputita IPMOSTOR SI MITOMAN , bolnav mental si dilliu , postac mincinos ....va niker ta mère FDPute
MosGERILA , Constant , MacGigi , Craciun , etc etc ...lia_pizdescu , Ina18 Te_o etc ...

S-a umplut lumea de comunisti care injura comunismul

Si ce treaba avea siguranta cu securitatea ?

 

Cinste lor, romanilor adevarati care si-au dat viata pentru Romania!

Ei vor ramane vesnic eroi ai neamului romanesc, iar calaii isi vor primi palmele date de istoria cinstita si dreapta cu care ii vom judeca pe cei rai si cei buni! Sa aveti odihna in pace si liniste mii si mii de ani de-acum incolo, mandria Romaniei Mari, cei mai romani dintre romani, ce s-au luptat pana la capatul puterilor pentru tara lor. Sa le luam exemplu si sa nu mai permitem unor astfel de criminali sa ne conduca tara! Cinste lor, eroilor!!!!

 

1 decembrie este un eveniment ciordit de criminalii care i-au ucis

pe autorii marii uniri.

 

Iar criminalii de dupa ei

au ciordit tot ce ciordisera aia de dinainte plus ce mai ramasese.
Sau sunt aceeasi?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor