Ziare.com

Reteaua "Universitatea" a Securitatii: studenti si profesori, informatorii carora li se cerea "vigilenta sporita" in sesiune

de Daniela Ratiu, Senior Editor
Luni, 21 Decembrie 2020, ora 00:02

   

Reteaua "Universitatea" a Securitatii: studenti si profesori, informatorii carora li se cerea "vigilenta sporita" in sesiune
Departamentul Securitatii Statului, Directia I va trimite in 12 ianuarie 1988 un ordin sefului Securitatii Cluj in care se cere "vigilenta sporita" in perioada sesiunii care urma sa inceapa de pe 25 ianuarie pana pe 25 februarie. Ordinul se afla in fondul documentar al CNSAS, dosar nr. 13365, vol. 10, ff 319 - 320.

Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca era obiectiv al Securitatii inca din 1954. In dosarul la care ne referim, legat de "vigilenta sporita" in timpul sesiunii, se mai pastreaza de asemenea si o situatie a "locurilor vulnerabile din universitate" care necesitau o atentie sporita din partea Securitatii. Locuri precum "biroul de documente", "atelierele de multiplicat" sau "Ierbarul cu colectiile de plante de la Gradina Botanica".

Instruirea retelei informative pentru supravegherea studentilorOrdinul pentru "vigilenta sporita" in timpul sesiunii era unul "strict secret". Departamentul Securitatii Statului traseaza directiile de "asigurare controlului informativ si prevenirii oricaror actiuni necorespunzatoare".

Capitolele trasate priveau "legaturile" cu factorii de conducere din centrul universitar, dar si "instruirea retelei informative", "sprijinul serviciilor de contrainformatii", sau "permanenta" din partea cadrelor didactice si activistilor din Asociatia Studentilor Comunisti in relatia si supravegherea studentilor. Directiile de control prevedeau si "organizarea de controale in complexele studensti combinate cu intensificarea actiunilor militienesti".Din simpla lectura a acestui ordin avem tabloul controlului total ca strategie in ceea ce priveste centrul universitar al UBB, in fapt, valabil pentru toate centrele universitare din Romania. In camine era frig, se facea economie la curentul electric, cantinele studentesti serveau meniuri din care carnea mai mult lipsea, cu meniuri cu ratia. Studentii erau urmariti in toate aspectele vietii lor.Reteua informativa presupunea nu doar racolarea de studenti, reteaua cuprindea si cadrele didactice si personalul administrativ. Toata lumea supraveghea pe toata lumea. Astfel, in ceea ce priveste "mentinerea unei legaturi permanente premergator si pe timpul sesiunii cu factorii de conducere din centrul universitar pentru asigurarea desfasurarii in conditii optime a tuturor activitatilor (cazare, masa, conditii de studiu si examene), cat si pentru rezolvarea altor probleme de natura organizatorica".Citeste si https://ziare.com/stiri/cnsas/arhitectura-ororii-supravegherii-totale-a-populatiei-de-catre-fosta-securitate-inainte-de-1989-1642288

Sursele trebuiau sa intervina pentru prevenirea "starilor de spirit" impotriva regimului.
Reteaua informativa era importanta in viziunea Securitatii, astfel ca "instruirea retelei informative din randul cadrelor didactice, personalului tehnico-admnistrativ si studentilor pentru a semnala cu operativitate toate aspectele de interes si stabilirea unui sistem de legatura adecvat aveau prioritate.

Atentie deosebita se va acorda folosirii surselor cu posibilitati de influenta in randul studentilor care vor fi instruite si asupra modalitatilor de a interveni pentru prevenirea unor stari de spirit si fapte necorespunzatoare. In acelasi scop vor fi folosite si cadrele didactice apropiate de organele noastre".

Obsesia regimului de supraveghere era "starea de spirit" care trebuia monitorizata in toate aspectele fiind o strategie de "preventie", astfel ca orice incercare de organizare sau de scapare de sub control a unor "stari de spirit" sa fie zadarnicite.Serviciile de contrainformatii se implicau de asemenea in aceasta "operatiune" de control, asa cum se arata la punctul 3 al ordinului. "Cu sprijinul serviciilor de contrainformatii in sectoarele economice (pentru studentii seralisti) si al celorlalte securitati judetene (pentru studentii de la fara frecventa) va fi identificata si instruita reteaua informativa din randul acestor categorii de studenti pentru care se va stabili sistemul de comunicare al informatiilor urgente (post telefonic, casuta postala etc.)".

Caminele studentesti controlate de profesori si MilitieAstfel, nu doar activitatile desafurate in cadrul universitatii erau controlate, dar si caminele studentesti erau sub lupa Securitatii. In aceasta "operatiune", Securitatea era ajutata de cadrele didactice, de activistii din cadrul Asociatiei Studentilor Comunisti, dar si de Militie.

"Prin conducerea centrelor universitare se va organiza permanenta din partea cadrelor didactice si activistilor A.S.C. pe facultati si camine. Organizarea de controale in complexele studentesti combinate cu identificarea actiunilor militienesti (patrule si controale) pentru depistarea si interventia preventiva in unele situatii necorespunzatoare, cu care sa fie informate operativ conducerea centrelor universitare si organele de partid locale". Caminele stundentesti erau ca niste cazarmi, controlul era strict. Documentul este semnat de loctiitorul sefului Directiei, colonelul Plesea Constantin.


"Locuri vulnerabile" - Sala calculatoarelor, biroul de documente secrete, atelierele de multiplicat, Gradina BotanicaDocumentul privitor la "locurile vulnerabile din universitate" datat din 17 februarie 1988 este un document "strict secret". Lista locurilor "care trebuie periodic controlate" cuprinde 6 "obiective" de supravegheat, primul fiind "sala calculatoarelor" care era, alaturi de celelalte, de "importanta deosebita".

"Sala calculatoarelor de la Centrul de Calcul electronic al universitatii", iar acesta avea "4 operatori in 1-2 schimburi". Pe langa numele acestora, este trecuta si lista a inca 3 persoane care a aveau acces, un cadru didactic care era si directorul centrului, precum si seful de tura sau pesoana care era chemata in caz de interventii.

Pe lista "locurilor vulnerabile" mai apar si "Biroul de documente secrete situat la et.II al Casei Universitarilor", "Sala (biroul) situat la et. II al Facultatii de Biologie - Geografie - Geologie in care sunt pastrate harti militare cu caracter secret, utilizate de geografi in studiile de teren", "Laboratoarele si depozitele cu substante toxice si inflamabile", "Ierbarul cu colectiile de plante de la Gradina Botanica", "Atelierele de multiplicat", "Laboratorul de microproductie si prototipuri".

Citeste si https://ziare.com/social/revolutia-din-1989/figura-emblematica-a-poetului-ion-monoran-este-legata-de-ziua-de-16-decembrie-momentul-decisiv-al-revolutiei-1650814
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13725 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cred ca lipseste ceva

din acest articol: referirea la calitatea fostului rector-academician, de fost informator - el zice ca nu ! - al Securitatii... ca sa fie tabloul complet

 

La mintea cocosului ca securistii se duceau intii la directori

Daca aia aveau chef sa le zica ceva, e alta chestie.

De unde stii?!?!

Cred ai fost si TU in "breasla" lor ca prea bine le stii!!!!

Nu te duce mintea ca sa stii ca un inginer pierde

mult timp in birourile directorilor.
Iar pe securist il stiau toti de zece ani.

Aceste structuri au fost controlate de kgb

ce e trist e ca acum au au ajuns sa coordoneze anchete ale SRX impotriva tinerilor cu studii superioare, iata ca si impotriva familiei regale. Si nu risca nimic chiar daca persoana regelui trebuia sa fie protejata.

 

Acestor foste structuri

nu trebuia sa li se permita sa isi aduca nepotii in SRX, Dix si alte institutii cu drept de ancheta pentru ca iata incearca ce au vrut si in comunism, lovitura de stat.

 

UBB din 1959

UBB a fost creata prin fuziunea ilegala a universitatilor Babes si Bolyai care a avut loc in 1959 sub indrumarea lui Gh.Gh.-Dej si nicolae ceausescu. informatorii urmareau miscarile intelectualilor maghiari si asigurau afluxul de imigranti din moldova si muntenia.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor