Instanta cere o noua expertiza in dosarul Rodicai Stanoiu cu CNSAS

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 18:20
2029 citiri
Instanta cere o noua expertiza in dosarul Rodicai Stanoiu cu CNSAS

Instanta a admis, marti, efectuarea unei noi expertize in dosarul in care Rodica Stanoiu contesta verdictul CNSAS privind colaborarea sa cu fosta Securitate, pe motiv ca nu este lamurita de concluziile ultimei expertize.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis efectuarea expertizei in urma cererii reprezentantului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), in baza unor chestionare de la Directia de Pasapoarte, completate de Stanoiu in 1983 si depuse la dosar, marti, de consilierul CNSAS.

La termenul de marti, reprezentantul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a sustinut ca s-au formulat obiectiuni la ultima expertiza depusa la dosar si a cerut compararea cu noi inscrisuri, care sa fie "autentice", propunand instantei, ca scripte de comparatie, chestionare completate de Rodica Stanoiu in 1983 si obtinute de la Directia de Pasapoarte.

Instanta a admis cererea CNSAS in baza articolului 212 din Codul de Procedura civila, potrivit caruia "daca instanta nu este lamurita prin expertiza facuta poate dispune intregirea expertizei sau o noua expertiza".

Avocatii Rodicai Stanoiu au cerut magistratilor, dupa pronuntare, ca Rodica Stanoiu sa aiba posibilitatea sa ateste daca scrisul din chestionare ii apartine si, eventual, sa dea o proba de scris in fata instantei, acest lucru urmand sa se intample la termenul din 24 noiembrie.

Expertize contradictorii ale INEC si CNSAS

Scrisul din documentele depuse in instanta ca fiind completate de Rodica Stanoiu inainte de 1989 nu seamana cu cel al persoanei care a semnat notele informative ale CNSAS, potrivit ultimului raport de expertiza al INEC, ce difera, insa, de expertiza CNSAS.

Informatia privind raportul INEC a fost comunicata pe 21 iulie, de secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Alina Bica.

Aceasta a precizat ca raportul Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) a fost realizat in urma compararii notelor informative cu trei inscrisuri, pentru care Rodica Stanoiu a semnat pe propria raspundere ca-i apartin.

In concluziile raportului INEC se arata ca persoana care a scris cele 51 de note informative nu este aceeasi cu cea care a intocmit cele trei inscrisuri.

Noua expertiza, facuta de INEC, unde a lucrat si Rodica Stanoiu, este diferita de cea a CNSAS, care a aratat ca fostul ministru a semnat notele informative.

Potrivit CNSAS, au fost expertizate documente scrise de Stanoiu din dosarul de la Directia de Pasapoarte din perioada 1963-1987, un document scris de Stanoiu in 2004, pe cand era ministru al Justitiei, declaratiile de avere si de interese si declaratia de necolaborare cu Securitatea, care au fost comparate cu notele informative.

"Expertiza arata ca este 100% aceeasi scriitura in notele informative ca in inscrisurile din dosarul de pasapoarte, ca in documentele recente, ca in declaratiile de avere, de interese, declaratia de necolaborare cu Securitatea", au sustinut reprezentantii CNSAS.

De asemenea, expertiza ceruta de CNSAS unui expert autorizat a avut ca obiect si compararea notelor informative cu cele trei documente scrise de Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice (ICJ) in perioada 1982-1984. Si in acest caz, expertiza arata ca este acelasi scris in notele informative si documentele de la ICJ, chiar daca prezinta unele "elemente diferite intre inscrisuri".

Potrivit expertizei, din comparatia celor doua tipuri de documente, pe de-o parte notele informative si pe de cealalta parte inscrisurile de la ICJ, rezulta "capacitatea persoanei de a scrie in moduri diferite, litere sau grupuri de litere fiind insa executate similar datorita stereotipului dinamic unic fiecarei persoane".

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis sa efectuaze o expertiza grafologica in dosarul Rodicai Stanoiu, intrucat instanta nu a acceptat sa supuna expertizei judiciare decat inscrisurile de la ICJ si notele informative.

Rodica Stanoiu a cerut instantei sa dispuna expertiza numai in ceea ce priveste inscrisurile de la ICJ in comparatie cu notele informative, si nu celelalte documente propuse de CNSAS pentru expertizare.

Stanoiu a cerut experizarea documentelor din perioada in care ar fi scrise si notele informative, precizand ca a avut un accident de masina si ulterior si-a schimbat scrisul.

Astfel, judecatorii au decis sa se stabileasca, prin expertiza, daca Stanoiu a scris notele informative depuse la dosar de CNSAS.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#dosar Rodica Stanoiu CNSAS, #expertiza grafologica Rodica Stanoiu , #CNSAS