Rodica Stanoiu a colaborat cu Securitatea ca politie politica - Curtea de Apel Oradea

Marti, 19 Iunie 2012, ora 15:00
4676 citiri
Rodica Stanoiu a colaborat cu Securitatea ca politie politica - Curtea de Apel Oradea
Foto:ebihoreanul.ro

Curtea de Apel Oradea a respins marti contestatia depusa de Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei in guvernul Nastase, la decizia data de CNSAS referitoare la colaborarea sa cu Securitatea ca politie politica.

Rodica Stanoiu poate face recurs la Inalta Curte, dar nu va mai putea contesta rezultatul expertizelor depuse la dosar, au declarat surse pentru Ziare.com.

De asemenea, Rodica Stanoiu va plati atat cheltuielile de judecata cat si cheltuielile facute de CNSAS pe parcursul procesului, inclusiv pentru realizarea expertizelor necesare, suma ridicandu-se la circa 220 milioane de lei.

La termenul din 21 mai, Rodica Stanoiu a cerut anularea deciziei CNSAS pe motiv ca ar fi fost semnata si de Mircea Dinescu, in perioada cand era membru CNSAS si administrator la doua firme, iar acesta a fost declarat de ANI, informeaza Mediafax.

Judecatorul a respins atunci cererea facuta la termenul precedent de Serban Stanoiu, privind completarea expertizei grafologice realizate de Institutul National de Expertize Criminalistice Bucuresti, motiv pentru care acesta a depus o alta solicitare, pentru realizarea unei noi expertize.

Conform agentiei Mediafax, expertiza grafologica realizata la Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) Bucuresti a constat in compararea notelor informative catre fosta Securitate cu scrisul Rodicai Stanoiu din mai multe acte intocmite de aceasta pe parcursul anilor: dosarul de la Serviciul Pasapoarte, unde fostul ministru a dat sapte declaratii, declaratia de avere pe care a depus-o la Senat in 2006 si o proba de scris pe care a dat-o anul trecut in fata Curtii de Apel Oradea.

Din cei trei grafologi care au comparat scriptele, doi au concluzionat ca notele informative semnate cu pseudonimul Sanda apartin fostului ministru al Justitiei.

Cel de-al treilea specialist al INEC a avut o singura obiectie, in ceea ce priveste proba de scris data de Stanoiu in fata instantei, in cazul careia a spus ca nu se poate pronunta.

Dosarul se judeca din martie 2010 la Curtea de Apel Oradea la cererea depusa de Stanoiu de stramutare a cauzei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, din cauza presiunii mediatice.

Instanta suprema a decis mentinerea tuturor actelor facute pana atunci in acest dosar.

In 27 octombrie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a admis o solicitare a CNSAS de intocmire a unei noi expertize grafoscopice in procesul in care Rodica Stanoiu a contestat actul CNSAS privind colaborarea ei cu Securitatea.

Cele sase documente propuse pentru comparatie cu notele de la Securitate ar fi fost scrise de Rodica Stanoiu in perioada anilor '70 - '80 si au fost date Directiei de Pasapoarte.

Stanoiu: Dosarul mi-a fost fabricat de PSD

Rodica Stanoiu afirma, in noiembrie 2006, intr-o emisiune televizata, ca dosarul "Sanda" care exista la CNSAS este unul de urmarire si contine 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982. "Dosarul de informator mi s-a fabricat in perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepresedinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a stiut nimic despre acest lucru", afirma Stanoiu, adaugand ca si alte dosare de Securitate au fost modificate in aceeasi perioada.

Rodica Stanoiu declara ca cele 18 note informative care i se atribuie nu ii apartin si ca ar fi fost plastografiate, avand drept model scrisul sau din perioada de dupa 1990.

Ea a refuzat sa declare daca a colaborat sau nu cu Securitatea. "Am dreptul sa tac. Nu ma puteti obliga sa declar ceva", afirma ea.

La termenul din 8 septembrie 2010, Curtea de Apel Oradea a dispus efectuarea unei noi expertize grafologice in proces, care sa stabileasca autenticitatea notelor informative catre fosta Securitate semnate cu pseudonimul Sanda, iar la termenul din noiembrie 2010 al procesului magistratii au stabilit probele de inscrisuri care vor fi comparate cu notele informative.

Cu acel prilej, Rodica Stanoiu a solicitat ca, pe langa dosarul intocmit in anii '80 pentru obtinerea pasaportului la fosta Directie a Pasapoartelor si pus la dispozitia expertilor grafologi de CNSAS, sa fie acceptate ca documente de comparatie declaratia de avere, respectiv cea de necolaborare cu Securitatea.

Cele doua documente au fost analizate si in 2006, inainte ca CNSAS sa emita decizia de colaborare, prima data de catre experti independenti, iar apoi de Laboratorul interjudetean de expertize criminalistice Bucuresti.

In ambele cazuri, rezultatul a fost acelasi, si anume ca scrisul este acelasi cu cel din notele informative semnate cu pseudonimul Sanda. La data respectiva, insa, Rodica Stanoiu a contestat veridicitatea expertizelor, pe motiv ca au fost intocmite de experti "cu reputatie indoielnica".

La termenul din 25 februarie 2011, de la Curtea de Apel Oradea, judecatorii au luat act de declaratiile de avere ale fostului ministru al Justitiei, in original, transmise de Senatul Romaniei cu o informare atasata, in care se preciza ca "Rodica Stanoiu a depus in cursul anului 2006 trei declaratii de avere si de interese".

Precizarea a fost facuta deoarece, la termenul anterior al procesului, reprezentantul CNSAS sesizase ca un document transmis de Senat, ca fiind o declaratie de avere in original a Rodicai Stanoiu, nu coincidea cu o copie comunicata in noiembrie 2010, scrisul de mana din cele doua acte fiind diferit, si declarase ca va face plangere penala pentru fals.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Rodica Stanoiu colaborat Securitate, #Rodica Stanoiu proces CNSAS, #Rodica Stanoiu colaborator Securitate , #CNSAS