Ce este Consiliul de familie si cum functioneaza acesta

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 16:31
5442 citiri
Ce este Consiliul de familie si cum functioneaza acesta

Asa cum este el reglementat de noul Cod Civil, Consiliul de familie este un organ consultativ, constituit de instanta de tutela, si are rolul de a supraveghea modul in care tutorele isi exercita drepturile si isi indeplineste indatoririle fata de minorul din tutela sa.

Institutia Consiliului de familie a fost introdusa in noul Cod Civil si este inspirata de prevederi similare din jurisprudenta europeana.

Ce este Consiliul de familie

Potrivit textelor referitoare la Consiliul de familie din noul Cod Civil din Consiliul de familie pot face parte rudele sau afinii, cu alte cuvinte rudele rudelor, dar tinand cont de gradul de rudenie si de relatiile personale cu familia minorului. In lipsa de rude sau afini, pot fi numite si alte persoane care au avut legaturi de prietenie cu parintii minorului sau care manifesta interes pentru situatia acestuia.

De mentionat ca, asa cum spune noul Cod Civil, sotii nu pot fi, impreuna, membri ai aceluiasi consiliu de familie. Consiliul de familie nu se poate modifica in timpul tutelei, decat daca interesele minorului ar cere o asemenea schimbare sau daca, prin moartea ori disparitia unuia dintre membri, ar fi necesara aceasta completare.

Modificarea componentei Consiliului de familie se realizeaza tot de catre instanta de tutela. De altfel instanta de tutela este si aceea care numeste membrii Consiliului de familie, precum si doi supleanti ai acestora.

Nu pot fi membri in Consiliul de familie: tutorele; minorul, persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau cel pus sub curatela; persoana decazuta din exercitiul drepturilor parintesti sau declarata incapabila de a fi tutore; persoana careia i s-a restrans exercitiul unor drepturi civile, fie in temeiul legii, fie prin hotarare judecatoreasca, precum si cea cu rele purtari retinute ca atare de catre o instanta judecatoreasca; cel care, exercitand o tutela, a fost indepartat din aceasta sau cel aflat in stare de insolvabilitate.

Nu poate fi membru in Consiliul de familie nici cel care, din cauza intereselor potrivnice cu cele ale minorului, nu ar putea indeplini sarcina tutelei; cel inlaturat prin inscris autentic sau prin testament de catre parinte care exercita singur, in momentul mortii, autoritatea parinteasca.

Poate refuza sa faca prte din consiliul de familie cel care, din cauza bolii, a infirmitatii, a felului activitatilor desfasurate, a departarii domiciliului de locul unde se afla bunurile minorului sau din alte motive intemeiate, nu ar mai putea sa indeplineasca aceasta sarcina.

Cand se instituie Consiliul de familie

Consiliul de familie se instituie, potrivit prevederilor legale, atunci cand minorul se afla in situatia de a se institui tutela - adica atunci cand ambii parinti sunt, dupa caz, decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie judecatoreasca, disparuti ori declarati judecatoreste morti, precum si in cazul in care, la incetarea adoptiei, instanta hotaraste ca este in interesul minorului instituirea unei tutele.

Consiliul de familie poate fi constituit de catre instanta de tutela doar la cererea persoanelor interesate. Cum se instituie Consiliul de familie? Persoanele care indeplinesc conditiile pentru a fi membri ai Consiliului de familie sunt convocate la domiciliul minorului de catre instanta de tutela, din oficiu sau la sesizarea minorului, daca acesta a implinit varsta de 14 ani, a tutorelui desemnat, a oricaror alte personae care au cunostinta despre situatia minorului. Minorul care a implinit varsta de 10 ani este ascultat.

Instanta de tutela constituie Consiliul de familie, care va fi format din trei persoane dintre cele cu vocatie, tinand seama de gradul de rudenie al membrilor si de relatiile personale cu familia minorului. Numirea membrilor Consiliului de familie se face cu acordul acestora. Pe langa cei trei membri ai Consiliului de familie, instanta de tutela numeste si doi supleanti.

Rolul Consiliului de familie

Consiliul de familie, prezidat de persoana cea mai inaintata in varsta, isi indeplineste rolul de a supraveghea modul in care tutorele isi exercita drepturile si isi indeplineste indatoririle cu privire la persoana si bunurile minorului astfel: da avize consultative, la solicitarea tutorelui sau a instantei de tutela, si ia decizii, in cazurile prevazute de lege.

Avizele consultative si deciziile se iau in mod valabil cu votul majoritatii membrilor sai. Deciziile Consiliului de familie vor fi motivate si consemnate intr-un registru special constituit, tinut de unul dintre membrii Consiliului, desemnat in acest scop de instanta de tutela. Actele incheiate de tutore in lipsa avizului consultativ sunt anulabile. Incheierea actului de nerespectare a avizului atrage doar raspunderea tutorelui.

Exemple de avize consultative: masurile privind persoana minorului se iau de catre tutore, cu avizul consiliului de familie, cu exceptia masurilor care au caracter curent; avizul Consiliului de familie si autorizarea instantei de tutela sunt necesare pentru orice acte de instrainare, imparteala, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului facute de tutore, pentru renuntarea la drepturile patrimoniale ale minorului si pentru incheierea in mod valabil a oricaror alte acte ce deasesc dreptul de administare.

In cazul recunoasterii capacitatii depline de exercitiu a minorului pus sub tutela, care a implinit varsta de 16 ani, instanta de tutela va cere si avizul Consiliului de familie.

Decizii ce pot fi luate de Consiliul de familie

Instanta de tutela, cu avizul Consiliului de familie, poate, tinand seama de marimea si compunerea patrimoniului minorului, sa decida ca administrarea patrimoniului ori doar a unei parti a acestuia sa fie incredintata, potrivit legii, unei personae fizice sau juridice specializate. Desi tutela este o sarcina gratuita, pe perioada exercitarii sarcinilor tutelei, tutorele poate primi o remuneratie al carei cuantum va fi stabilit de instanta de tutela, cu avizul Consiliului de familie si tot cu avizul acestuia instanta de tutela va putea modifica sau suprima aceasta remuneratie.

Exemple de decizii: stabileste suma anuala necesara pentru intretinerea minorului si administrarea bunurilor sale si poate modifica, potrivit imprejurarilor, aceasta suma; indica institutia de credit la care se depun, pe numele minorului, sumele de bani care depasesc nevoile intretinerii minorului si ale administrarii bunurilor sale, precum si instrumentele financiare.

Totodata, Consiliul de familie poate face plangere la instanta de tutela in cazul in care actele sau faptele tutorelui sunt pagubitoare pentru minor. Tot Consiliul de familie sau oricare membru al acestuia poate promova actiunea in anulare a actelor de dispozitie sau a celor care depasesc dreptul de administrare al tutorelui.

Alte atributii ale Consiliului de familie

Membrii Consiliul de familie trebuie sa fie prezenti la inventarierea bunurilor minorului. De asemenea, membrii Consiliului de familie sunt tinuti sa declare in scris, la intrebarea expresa a delegatului instantei de tutela, creantele, datoriile sau alte pretentii pe care le au fata de minor.

In cazul in care nu le-au declarat in fata delegatului instantei de tutela, membrii Consiliului de familie nu mai pot emite pretentii, intelegandu-se ca au renuntat la ele. In lipsa unui tutore desemnat, daca instanta de tutela a constituit Consiliul de familie, tutorele va fi numit cu consultarea Consiliului de familie.

In cazul in care nu se constituie Consiliul de familie, atributiile acestuia vor fi exercitate de catre instanta de tutela.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Cod Civil tutela copil, #Consiuliu Familie Cod civil, #mostenire copil tutela , #cod civil