Cod galben de canicula in 14 judete si Bucuresti

Luni, 06 Iulie 2020, ora 10:53
2892 citiri
Cod galben de canicula in 14 judete si Bucuresti
Foto Pixabay.com

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, luni, 6 iulie, o serie de avertizari Cod galben de disconfort termic, respectiv de instabilitate atmosferica accentuata ce vizeaza mai multe zone din tara, incepand de la orele pranzului.

Conform prognozei de specialitate, primul Cod galben va intra in vigoare luni, in intervalul orar 12:00 - 19:00, in Capitala, precum si in judetele Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Ialomita, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman si Vrancea.

In aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat in Dobrogea, local in Muntenia, sudul Moldovei si al Olteniei, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si va depasi usor pragul critic de 80 de unitati si se vor inregistra temperaturi maxime de pana la 33 - 37 de grade Celsius.

Totodata, marti, intre orele 12:00 - 21:00, va fi valabila o alta avertizare Cod galben de vreme instabila in zone din judetele Alba, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Cluj, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinti, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Valcea si Vrancea.

Astfel, in perioada mentionata, local in zonele montane, Transilvania, Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei si Dobrogea continentala vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, care se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii si grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25 - 30 l/mp si, izolat, 40 - 50 l/mp.

ANM a emis, de asemenea, un alt Cod galben de vreme instabila, ce va intra in vigoare marti, la ora 3:00, si va expira in aceeasi zi, la ora 12:00. Judetele afectate vor fi: Alba, Arges, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Buzau, Cluj, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iasi, Mehedinti, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timis, Valcea si Vrancea.

Pe durata acestei avertizari, in zone din Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, jumatatea de nord a Moldovei si vestul Olteniei, precum si in zonele montane, gradul de instabilitate atmosferica se va accentua treptat si se vor semnala intensificari puternice ale vantului, cu rafale de peste 60 - 80 km/h, averse cu caracter torential, frecvente descarcari electrice si grindina. In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si, pe arii restranse, 50 l/mp.

Meteorologii precizeaza ca manifestari specifice instabilitatii atmosferice vor fi si in restul teritoriului in a doua parte a zilei de marti (7 iulie). In regiunile sud-estice, local disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
Un preot a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani, pentru că nu aparține de sectorul său pastoral. Ce spune Arhiepiscopia Tomisului
Un preot a refuzat să spovedească o femeie de 87 de ani, pentru că nu aparține de sectorul său pastoral. Ce spune Arhiepiscopia Tomisului
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că face cercetări după ce un preot a refuzat să spovedească o femeie pentru că nu aparţine de sectorul său pastoral, iar cazul a ajuns în analiza...
#canicula, #Bucuresti, #Braila, #Buzau, #Calarasi, #Constanta , #cod galben