Jumatate de tara, sub cod galben de ploi, vijelii si grindina. Sunt vizate si unele zone turistice

Sambata, 11 Iulie 2020, ora 13:56
11012 citiri
Jumatate de tara, sub cod galben de ploi, vijelii si grindina. Sunt vizate si unele zone turistice

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ploi torentiale, insotite de descarcari electrice, vijelii si grindina, valabila duminica in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania si nordul Moldovei, dar si in zonele de deal si de munte. In nord-vestul tarii, instabilitatea atmosferica se va manifesta inca de sambata dupa-amiaza.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata, o atentionare Cod galben de instabilitate atmosferica, valabila duminica intre orele 6.00 si 18.00.

In acest interval, in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania si nordul Moldovei, precum si in zonele de deal si de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, care se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului cu viteze de peste 65-75 km/h, vijelii si grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25-30 l/mp si izolat 40 l/mp.

Manifestari specifice instabilitatii atmosferice vor fi in nord-vestul teritoriului inca din a doua parte a zilei de sambata.

De asemenea, sambata, in zonele de campie disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pe arii restranse pragul critic de 80 de unitati. In cursul zilei de duminica, in regiunile vestice, nordice si centrale vremea se va raci semnificativ, dar in cele sud-estice disconfortul termic se va mentine accentuat, iar la amiaza indicele temperatura-umezeala (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unitati.

Totodata, ANM a emis o informare meteorologica de instabilitate atmosferica, valabila de duminica de la ora 18.00 pana luni la ora 6.00.

"In intervalul mentionat, in Moldova, Muntenia, local in Transilvania, Oltenia si Dobrogea, precum si in zona Carpatilor Orientali si Meridionali, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata si se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si, posibil, vijelii si grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20...25 l/mp si izolat 30...35 l/mp", arata ANM.

Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
Avertizare de vreme severă imediată. Zonele în care vântul va sufla cu putere în următoarele ore
Avertizare de vreme severă imediată. Zonele în care vântul va sufla cu putere în următoarele ore
Meteorologii au emis duminică dimineață, 21 aprilie, o avertizare nowcasting Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până la ora 10.00. Avertizarea vizează: - Zona de...
#Vreme, #cod galben , #cod galben