La noapte vine iarna! Cod galben de ger si ninsori

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 12:22
8854 citiri
La noapte vine iarna! Cod galben de ger si ninsori
Foto: Kanal D

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, diminica, o avertizare cod galben de ninsori, vant puternic si vreme rece pentru mai multe zone ale tarii.

Atentionarea va intra in vigoare in noaptea de duminica spre luni, la ora 02:00, si va fi valabila pana pe joi, la ora 08:00.

Astfel, de luni pana joi, vremea se va raci accentuat, temperaturile scazand cu aproximativ 5 grade sub mediile normale ale perioadei. In plus, minimele nocturne vor deveni exclusiv negative, cu cele mai scazute valori, in jurul a -10 grade Celsius, in estul Transilvaniei.

De asemenea, in a doua parte a noptii de duminica spre luni si in cursul zilei de luni, precipitatiile se vor transforma in lapovita si ninsoare in toate masivele montane. Tot luni, acest lucru se va intampla si in regiunile vestice, nordice si centrale.

Ninsori si ger de saptamana viitoare: Vezi cand vine iarna in zona ta

Astfel, in Carpatii Meridionali si Orientali, cantitatile de apa vor depasi pe arii restranse 20 de litri pe metru patrat. La munte si, trecator, in nordul Moldovei, viteza vantului la rafala va depasi 70 - 80 de kilometri pe ora, viscolind ninsoarea. Intensificari temporare ale vantului vor fi si in celelalte regiuni, cu precadere in cele estice si sud-estice, unde se vor atinge 55 - 65 de kilometri pe ora.

Mai mult, specialistii meteo au anuntat ca marti si miercuri va mai ninge in sud-vestul si, local, in sudul tarii. In plus, duminica seara, Administratia Nationala de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin atentionare cod galben vizand zonele montane si regiunile nordice.

Arafat: Nimeni nu poate exclude 100% ca pot aparea blocaje

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a comentat aceasta situatie intr-o interventie telefonica la Romania TV. Intrebat cum sunt pregatite autoritatile sa intervina in caz de blocaje din cauza zapezii, Arafat a precizat ca, in cadrul comitetului de urgenta, care a avut loc vineri, au fost stabilite toate aceste aspecte si ca nu crede ca vor fi probleme.

"Pregatirile s-au facut, a fost asigurat materialul antiderapant, iar pe partea medicala, daca vor fi drumuri blocate, am anuntat ca gravidele sa fie aduse la spital din timp. Mai multe judete si-au achizitionat niste senilate, care o sa usureze accesul echipelor de urgenta", a explicat Arafat.

El a mentionat, totusi, ca "nimeni nu poate exclude 100% ca pot aparea astfel de situatii (de blocaj - n.red), insa pregatirea este mai buna decat inainte, pentru ca s-au adaugat echipamente in unele judete".

"Avem o crestere anul acesta. Avem doua elicoptere in plus si, pana la sfarsitul anului, vom mai avea inca doua, Ministerul de Externe are 12 elicoptere operationale pregatite pentru interventie. Patru judete au comandat senilate noi, iar 122 de ambulante noi ne vor fi livrate pana in 25 decembrie", a completat Arafat.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#atentionare meteo ninsoare, #cod galben ninsoare, #ninsoare frig atentionare , #cod galben
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
La noapte nu dorm. Stau de panda la geam sa vad prima, cand vine