Logodnicul care rupe relatia, obligat la despagubiri

Marti, 17 Martie 2009, ora 19:50
3031 citiri
Logodnicul care rupe relatia, obligat la despagubiri
Foto: Arhiva

O noutate in proiectul noului Cod Civil este cea referitoare la reglementarea legala a logodnei, definita drept "promisiunea reciproca de a incheia casatoria".

Pentru logodna nu sunt prevazute formalitati speciale, conditiile fiind aproximativ aceleasi ca si pentru casatorie, cu exceptia avizului medical si cea a autorizarii date de organul administrativ, care nu sunt necesare.

Conform proiectului de Cod Civil, logodna poate fi demonstrata prin orice mijloc de proba. In cazul ruperii logodnei, trebuie restituite "darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite" (articolul 285, alineatul 1).

Logodnicul care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. De asemenea, logodnicul care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna poate fi obligat la despagubiri.

Locuinta se imparte cu acordul ambilor soti

Pentru a putea dispune asupra locuintei familiei, este obligatoriu consimtamantul ambilor soti, chiar daca numai unul dintre ei este proprietarul acesteia (articolul 337, alineatul 1: Nici unul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate dispune fara consimtamantul scris al celuilalt sot de drepturile asupra locuintei familiei).

In cazul nerespectarii acestei conditii, proiectul stabileste sanctiuni diferite, dupa cum locuinta familiei a fost sau nu notata in cartea funciara.

Pentru prima data se ofera sotilor posibilitatea de a alege intre regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri (articolul 327). Spre deosebire de actualul cod civil, cei care nu vor dori sa li se aplice comunitatea legala, vor putea incheia conventii matrimoniale, care vor fi autentificate de notar si, pentru a fi opozabile tertilor, vor fi inscrise in Registrul national al regimurilor matrimoniale, tinut in format electronic de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (la cererea sotilor, conventiile pot fi notate si in cartea funciara sau inscrise in registrul comertului, precum si in alte registre de publicitate prevazute de lege).

In timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca, fara nicio conditionare, lucru care nu este permis de legislatia in vigoare.

Potrivit regimului separatiei de bunuri, fiecare dintre soti este proprietar exclusiv asupra bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data. In ceea ce priveste modificarea regimului matrimonial, aceasta se poate realiza fie pe cale conventionala, fie pe cale judiciara.

Divortul pe cale administrativa se poate aplica numai daca ambii soti sunt de acord cu divortul si nu exista copii minori (articolul 390). Casatoria este desfacuta de ofiterul de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor, care va elibera, potrivit legii, un certificat de divort. In caz de refuz din partea ofiterului de stare civila, sotii pot introduce cerere de divort la instanta de judecata. Potrivit procedurii prevazuta de noul cod civil, cererea de divort se depune de soti impreuna.

Ofiterul de stare civila inregistreaza cererea, le da sotilor sfaturi de impacare si le acorda un termen de doua luni in acest scop. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.

Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila emite o decizie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata. Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului, asupra carora sotii nu se inteleg, sunt de competenta instantei judecatoresti.

O alta noutate legata de divort priveste custodia copiilor, care revine ambilor parinti, in comun, afara de cazul in care instanta decide altfel.

Proiectul Codului Civil propune, prin capitolul "Familia", "o reglementare unitara a aspectelor de drept civil, inclusiv a celor legate de domeniul familiei", "renuntandu-se la ideea unui cod distinct care sa reglementeze acest domeniu - asa cum exista in prezent", se arata in motivarea proiectului.

Reproducerea asistata medical se parafeaza la notariat

In capitolul "Familia" din Codul Civil apar mai multe elemente de noutate. De exemplu, reglementarea reproducerii umane asistata medical cu tert donator, introdusa dupa modelul francez si canadian (articolul 458, alineatul 1: parintii care, pentru a avea un copil, doresc sa recurga la reproducerea asistata medical cu tert donator trebuie sa isi dea consimtamantul in prealabil, in conditii care sa asigure deplina confidentialitate, in fata unui notar public care sa le explice, in mod expres, consecintele actului lor cu privire la filiatie).

In cadrul acestei reglementari se stabilesc principiile generale privind regimul filiatiei in situatia reproducerii umane asistate medical cu tert donator. Astfel, potrivit articolului 457, reproducerea umana asistata medical, cu tert donator, nu determina nici o legatura de filiatie intre copil si donator si nici o actiune in raspundere nu poate fi pornita impotriva donatorului. Codul civil instituie raspunderea tatalui fata de mama si copil, in conditiile in care, dupa ce a consimtit la reproducerea asistata medical cu tert donator, nu recunoaste copilul astfel nascut in afara casatoriei.

De asemenea, potrivit articolului 463, tatal are aceleasi drepturi si obligatii fata de copilul nascut prin reproducere asistata medical cu tert donator ca si fata de un copil nascut prin conceptiune naturala. Orice conventie avand drept scop procrearea sau purtarea sarcinii pentru alta persoana este lovita de nulitate absoluta.

Articolul 62 interzice "orice practica eugenica prin care se tinde la organizarea selectiei persoanelor". In continuare, Codul Civil interzice "orice interventii medicale asupra caracterelor genetice avand drept scop modificarea descendentei persoanei, cu exceptia celor care privesc prevenirea si tratamentul maladiilor genetice".

De asemenea, este prohibita "orice interventie avand drept scop crearea unei fiinte umane genetic identice unei alte fiinte umane vii sau moarte, precum si crearea de embrioni umani in scopuri de cercetare". Initiatorii proiectului subliniaza, in acest context, ca utilizarea tehnicilor de procreatie asistata medical nu este admisa pentru alegerea sexului viitorului copil, decat in scopul evitarii unei boli ereditare grave legate de sexul acestuia.

Sotul care a participat efectiv la activitatea profesionala a celuilalt sot poate obtine o compensatie, in masura imbogatirii acestuia din urma, daca participarea sa a depasit limitele obligatiei de sprijin material si ale obligatiei de a contribui la cheltuielile casatoriei, potrivit articolului 343. In conditiile in care unul dintre soti sufera un prejudiciu material sau moral prin desfacerea casatoriei, acesta poate cere sotului vinovat sa-l despagubeasca (articolul 403).

Pot face adoptii doar cuplurile heterosexuale casatorite

In acelasi context, Codul Civil prevede, la articolul 406, prestatia compensatorie, care nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei. La stabilirea prestatiei compensatorii se tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala, posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri si altele asemenea.

In contextul casatoriei, care nu poate avea loc decat intre o femeie si un barbat, Codul Civil statueaza ca doua persoane nu pot adopta impreuna, nici simultan si nici succesiv, cu exceptia cazului in care sunt sot si sotie (articolul 479).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#logodna reglementata legal, #reguli adoptie, #reguli divort, #proiect Cod Civil , #cod galben