Romania, sub avertizari de vant puternic si zapada: Copaci cazuti, drumuri blocate, mii de case fara curent

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 22:15
17933 citiri
Romania, sub avertizari de vant puternic si zapada: Copaci cazuti, drumuri blocate, mii de case fara curent
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania se afla incepand de duminica dimineata sub atentionare cod galben de vant, frig si precipitatii mixte, valabil pana luni seara. Din cauza vremii urate s-au inregistrat probleme in trafic si mii de gospodarii au ramas fara curent.

Zonele montane se afla sub cod portocaliu de viscol si zapada pana luni seara, la ora 23:00. Senzatia de frig este accentuata peste tot de vantul care cunoaste intensificari, la munte rafalele ajungand si la 120 km/h.

Informatii suplimentare privind starea drumurilor nationale pot fi obtinute de la Dispeceratul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360. De asemenea, cei interesati pot accesa www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Situatia Drumurilor Nationale, dar si pagina de FB a CNADNR sau pagina Infotrafic a Politiei Romane.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT principalele stiri si evenimente inregistrate duminica din cauza vremii urate:

22:15 - Mai multe TIR-uri incarcate cu lemne, neechipate corespunzator cu cauciucuri de iarna, care au derapat la urcare dinspre Bistrita spre Suceava nu sunt lasate sa isi continue drumul, duminica seara, din cauza viscolului puternic si a unei furtuni de zapada. In Pasul Tihuta a fost o furtuna de zapada foarte puternica si stratul de omat are 15 cm pe carosabil.

21:28 - In judetul Salaj, fenomenele meteo nefavorabile din aceasta seara au lasat fara energie electrica circa 1.200 de gospodarii, din sapte localitati, echipe de la Electrica fiind prezente in teren pentru remedierea defectiunilor.

Potrivit datelor centralizate Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj, in localitatile Lozna, Letca, Valea Loznei, Valea Lesului si Preluci au fost afectate 10 posturi de transformare si 901 abonati au ramas fara energie electrica; in localitatea Seredeiu sunt avariate doua posturi de transformare si 251 de abonati sunt fara energie electrica, iar in localitatea Chizeni un post de transformare avariat si 59 de abonati fara energie electrica.

20:20 - Ministerul de Interne anunta ca ninsorile si viscolul au afectat 12 localitati din 6 judete, fiind vorba de probleme la alimentarea cu energie electrica sau de cai rutiere blocate sau inchise.

Judetele afectate au fost Alba, Harghita, Maramures, Bihor, Neamt si Suceava.

"Nu sunt persoane in pericol si nici nu au fost astfel de cazuri pe parcursul zilei. Nu sunt localitati izolate, la care sa nu se poata ajunge. Au fost inchise preventiv 5 segmente de drumuri, in special acolo unde din cauza caderilor de arbori nu se mai poate circula. Se actioneaza in toate aceste cazuri pentru taierea si degajarea copacilor si deszapezirea drumului", au transmis reprezentantii MAI.

18:58 - 8 trenuri de calatori sunt oprite in statii de pe raza regionalelor Brasov si Iasi din cauza unor copaci care s-au prabusit pe calea ferata. Angajatii lucreaza la indepartarea arborilor rupti de vant pe intervalele de statii Nadejdea - Livezi Ciuc si Cozna - Gradinita, informeaza News.ro.

In zonele respective vantul a batut cu aproape 100 km/h.

Sapte trenuri de calatori - IR 1540, R 5208, R 2606, IR 1831, R 4206, IR 1834 si R 5711 au fost oprite in garile Siculeni, Gradinita si Cozna, iar IR 1831 stationeaza intre Cozna si Gradinita.

18:50 - Informatii suplimentare privind starea retelei de drumuri nationale pot fi obtinute de la Dispeceratul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360. De asemenea, cei interesati pot accesa www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Situatia Drumurilor Nationale, dar si pagina de FB a CNADNR sau pagina Infotrafic a Politiei Romane.

17:35 - Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundatii pe rauri din judetele Satu-Mare si Maramures, valabila pana la ora 24:00.

"Ca urmare a precipitatiilor inregistrate, a celor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de Atentie pe raurile mici din bazinele hidrografice: Iza, Lapus, Tur - bazin superior, judetele Satu-Mare, Maramures", precizeaza INHGA.

17:03 - Aproape 9.000 de locuinte au ramas fara curent electric in judetele Suceava, Neamt si Mures, informeaza Digi24. Peste 4.600 dintre acestea sunt in judetul Suceava, conform informatiilor oferite de prefectura.

17:00 - ANM a emis o avertizare imediata cod portocaliu de vant pentru judetele Cluj si Salaj. Avertizarea este valabila pana la ora 20:00. Pana atunci rafalele de vant vor depasi chiar 90 km/h.

Vizate sunt zonele Huedin, Calatele, Izvoru Crisului, Manastireni, Poieni si Sancraiu din Cluj si Agrij, Almasu, Buciumi, Cuzaplac, Fildu de Jos si Treznea, din Salaj.

16:35 - Situatia in Suceava: Transrarau a fost inchis temporar duminica dupa-amiaza din cauza vremii nefavorabile, iar DN17B este blocat pe un sens de mers in localitatea Dorna Arini, dupa ce mai multi bolovani au cazut de pe un versant, informeaza Agerpres.

In zona de munte se circula in conditii in iarna, in unele zone stratul de zapada depasind un centimetru.

Tot din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, opt localitati au ramas total nealimentate cu energie electrica - Dorna Arini, Botus, Colacu, Delnita, Fundu Moldovei, Pojorita, Cirlibaba, Valea Putnei, iar Ostra, Gura Humorului si Iacobeni sunt alimentate partial. Un numar de 67 de posturi de transformare sunt nealimentate, iar 4.613 consumatori sunt nealimentati cu energie electrica.

16:00 - Pe Autostrada A1 Sibiu- Deva se circula ingreunat din cauza vantului puternic, intre kilometrii 238 si 292, rafalele de vant ajungand si la 70 de kilometri pe ora.

Probleme in trafic sunt si pe DN1, unde se inregistreaza aglomeratie dinspre Brasov catre Valea Prahovei. Circulatia este redirectionata si pe ruta alternativa DN1A Sacele - Cheia - Ploiesti.

15:45 - 960 de gospodarii din 8 localitati muresene au ramas fara energie electrica, din cauza vantului puternic si a vremii nefavorabile, mai multe echipaje ale distribuitorului de energie electrica fiind in teren pentru remedierea defectiunilor

15:17 - Centrul de Meteorologie Regional din Timisoara a informat ca este posibila emiterea unei avertizari nowcasting cod portocaliu pentru zona de vest, duminica, intre orele 17:00 si 20:00. Meteorologii spun ca vantul va cunoaste intensificari de pana la 80 de km/h, informeaza Agerpres.

14:50 - Peste 100 de gospodarii din localitatile harghitene Sicasau si Liban au ramas fara energie electrica, duminica dimineata, din cauza unui brad cazut pe liniile de tensiune. La fata locului, echipaje ale distribuitorului de energie electrica au intervenit pentru remedierea defectiunilor, informeaza Mediafax.

14:45 - Drumarii actioneaza, duminica, in Pasul Tihuta cu 5 utilaje.

"In aceasta zona este viscol, dar se circula in conditii bune, utilajele sunt pregatite sa actioneze, s-a imprastiat material antiderapant (sare) pentru a se evita formarea poleiului si s-au montat 2.000 de metri liniari de parazapezi", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Bistrita-Nasaud, Oana Gherman, citat de Mediafax.

14:40 - Ministerul Afacerilor Interne anunta ca, la nivel national, peste 20.000 de politisti, pompieri si jandarmi sunt pregatiti sa intervina cu aproximativ 9.000 de mijloace tehnice de interventie.

Politistii le recomanda conducatorilor auto sa nu plece la drum in zonele montane fara anvelope de iarna si sa respecte indicatiile politiei rutiere.

De asemenea, MAI atentioneaza ca, pe masura ce anumite segmente de drum vor reprezenta risc pentru circulatia rutiera, acestea vor fi inchise si se vor anunta rute alternative. Toate aceste decizii vor fi comunicate prin platforma Infotrafic a Politiei Romane.

14:20 - Traficul rutier pe DJ 184 prin Pasul Rotunda din Muntii Gutai a fost restrictionat, duminica, din cauza copacilor doborati de vant si a ninsorii. Pe drumurile nationale si judetene care traverseaza Muntii Gutai si Pietrosul Rodnei se circula in conditii de iarna.

"Pe DJ 184 se circula pe un singur sens, pe un sector al drumului, unde sunt doi copaci aplecati spre drum, sub greutatea zapezii. Circulatia este fluidizata de echipaje ale politiei rutiere. Se intervine cu utilaje de deszapezire de la drumurile judetene pentru curatarea partii carosabile. Masura de restrictionare a circulatiei rutiere pe DJ 184 se mentine pana la finalizarea interventiei de indepartare a copacilor in pericol de prabusire", a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului judetul Maramures, Dan Buca.

Conform sursei citate, in ultimele ore, in zona montana a judetului Maramures a nins iar pe alocuri rafalele de vant au avut o intensitate ridicata. Pe crengile copacilor s-a depus zapada apoasa.

14:10 - Traficul rutier a fost intrerupt duminica si pe DN 13 B, Praid-Gheorgheni, in zona pasului Bucin, din cauza arborilor doborati de vantul puternic, informeaza Agerpres. Un copac a cazut peste o masina, dar nu s-au inregistrat victime. Pompieri voluntari si civili au intervenit pentru inlaturarea arborilor si pentru degajarea carosabilului.

13.36 - Circulatia pe DN 12 C, Gheorgheni-Lacu Rosu, a fost inchisa dupa ce, din cauza vantului puternic, mai multi arbori s-au rupt si au cazut pe carosabil. Mai multe masini au ramas blocate in trafic, dar nimeni nu a fost ranit, informeaza Agerpres.

Circulatia va ramane inchisa pana cand vantul o sa scada in intensitate. Soferii pot opta pentru doua variante: Gheorgheni-Toplita-Borsec-Poiana Largului-Bicaz sau Gheorgheni-Miercurea Ciuc-Lunca de Jos-Comanesti-Bacau-Bicaz.

13:00 - In vestul, centrul si nordul tarii vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminica spre luni, in Maramures, Transilvania si zona deluroasa a Crisanei si a Moldovei se vor semnala precipitatii mixte.

La munte, fenomenele meteo vor fi mult mai severe. Vantul va bate cu multa putere, va ninge viscolit si se va aseza un strat consistent de zapada.

Citeste mai multe despre Vreme rea in toata tara: Vin doua zile cu ploaie, frig si vant puternic. La munte vor fi fenomene meteo extreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#cod galben zapada vant , #cod galben