12 state occidentale trag un semnal de alarma referitor la Codurile Penale

Joi, 28 Iunie 2018, ora 11:10
13101 citiri
12 state occidentale trag un semnal de alarma referitor la Codurile Penale
Foto: Arhiva Pixabay

12 state occidentale trag un semnal de alarma relativ la modul in care Puterea de la Bucuresti are de gand sa modifice Codurile Penale.

Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii sunt tarile care au transmis o declaratie comuna autoritatilor romane.

Potrivit unui comunicat al ambasadei SUA remis joi Ziare.com, tarile fac apel "la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei".

"Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale", se arata in comunicatul citat.

De asemenea, partenerii UE evoca concluziile Consiliului European privind MCV, din decembrie 2017, care solicitau Romaniei sa isi concentreze eforturile asupra consolidarii progreselor obtinute, sa evite orice pasi inapoi si sa apere independenta judecatorilor si procurorilor.

Vezi si Trimisul Departamentului de Stat al SUA la Bucuresti: Ati facut progrese in lupta anticoruptie. Nu vreau sa faceti un pas inapoi!

"Urmarim cu atentie schimbarile la Codurile Penal si de Procedura Penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane", se mai arata in comunicat.

Vezi si Prima reactie din PSD dupa semnalul de alarma referitor la Codurile Penale tras de ambasade

In acest context amintim ca, joi dimineata, Comisia parlamentara speciala condusa de Florin Iordache a inceput dezbaterile privind modificarea Codului Penal, unul dintre cele mai importante articole ce urmeaza a fi modificate fiind cel referitor la abuzul in serviciu.

Iata aici mai multe detalii: Comisia Iordache incepe modificarea Codului Penal: Ministerul Justitiei a propus ca prag pentru abuzul in serviciu salariul minim pe economie

Tot astazi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu are o intalnire, la Bruxelles, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Pe agenda discutiilor dintre cei doi sunt inscrise subiecte precum justitia, respectarea statului de drept si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Tot joi, presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pe Legea 304/2004, privind organizarea judiciara, aceasta fiind una dintre cele trei Legi ale Justitiei.

Iata aici despre ce este vorba: Iohannis sesizeaza CCR pe una din Legile Justitiei, dupa ce Parlamentul i-a dat-o la promulgat de doua ori in aceeasi forma

Referitor la situatia Codurilor Penale, amintim ca pe 18 iunie Parlamentul a adoptat modificarile la Codul de Procedura Penala, dupa un simulacru de dezbatere de o ora.

In plus, Biroul Permanent al Camerei a decis, miercuri, convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputatilor, in perioada 2-19 iulie, ce va fi dedicata modificarilor la Codul Penal. Si Codul Administrativ, un proiect cu numeroase prevederi controversate, ar putea fi adoptat in sesiunea extraordinara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Indemnizaţia de internship ar putea să fie impozitată doar dacă aceasta este mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară, conform unei iniţiative legislative depusă de...
#12 state declaratie Justitie Coduri Penale , #cod penal