Azi are loc prima dezbatere publica privind Legea de modificare a codurilor penale

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 07:12
2600 citiri
Azi are loc prima dezbatere publica privind Legea de modificare a codurilor penale
Foto: Hepta.ro

Ministerul Justitiei organizeaza, miercuri, prima dezbatere publica privind proiectul legislativ de modificare a codurilor penale, pe care l-a publicat pe site-ul institutiei.

Aceasta va avea loc la sediul Ministerului Justitiei si va incepe la ora 10.00, iar la aceasta vor lua parte atat persoane fizice, cat si asociatii legal constituite.

Citeste si Ministrul Justitiei ii da replica lui Dragnea: Proiectul de modificare a Codurilor Penale e pe site-ul ministerului

Potrivit Ministerului Justitiei, timpul alocat fiecarei interventii este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual.

In 15 mai, la ora 12.00, va fi organizata cea de-a doua dezbatere, la care urmeaza sa fie invitati "reprezentanti ai institutiilor si asociatiilor profesionale care isi desfasoara activitatea in domeniul infaptuirii justitiei, precum si ai organelor reprezentative ale profesiilor liberale din domeniul justitiei, interesate in aplicarea prevederilor cuprinse in proiectului de lege", precizau reprezentantii MJ.

Proiectul prevede, in ceea ce priveste abuzul in serviciu, inlocuirea sintagmei "indeplineste in mod defectuos" din articolul 297 al Codului penal cu sintagma "indeplineste prin incalcarea unei legi, a unei ordonante a Guvernului sau a unei ordonante de urgenta a Guvernului", potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale.

Proiectul de lege modifica si articolul 301 al Codului penal, inlocuindu-se sintagma "raporturi comerciale", declarata neconstitutionala, cu sintagma "raporturi specifice celor dintre profesionisti".

Alte modificari vizeaza articolul 308 din Codul penal, privind infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane.

La inceputul lunii februarie, dupa abrogarea OUG 13, ministrul Justitiei de atunci, Florin Iordache, spunea ca MJ eleboreaza un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus in dezbatere si va ramane in consultare publica 30 de zile, timp in care specialistii isi vor putea spune punctele de vedere.

Ulterior, reprezentantii Biroului de presa al Ministerului Justitiei au declarat, pentru News.ro, ca MJ renunta la proiectul de lege privind modificarea si completarea codurilor penale, trimis CSM pentru avizare, precizand ca urmeaza sa fie elaborat un alt proiect de lege, mai complex.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#dezbatere coduri penale , #cod penal