Ce articole au trecut de filtrul CCR si ar putea fi in OUG a Codurilor Penale: "Este o amnistie mascata"

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 10:55

   

Ce articole au trecut de filtrul CCR si ar putea fi in OUG a Codurilor Penale: "Este o amnistie mascata"
Ordonanta de urgenta prin care vor fi adoptate modificarile la Codurile Penale, respectiv, asa cum zice PSD, articolele care au fost declarate constitutionale de catre CCR, va contine mai multe prevederi care au fost criticate in Raportul MCV (Comisia Europeana), de Comisia de la Venetia sau de GRECO (Grupul Statelor impotriva Coruptiei, organism al Consiliului Europei).

Practic, potrivit celor anuntate de premierul Viorica Dancila si de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, vor intra in vigoare articolele din Codul Penal si Codul de Procedura Penala care au fost declarate constitutionale de Curtea Constitutionala (CCR).

Codul de Procedura Penala: CCR a respins, pe 12 octombrie, o parte dintre prevederile sesizate ca fiind neconstitutionale, 31 la numar, dar a si admis multe dintre ele - 64.

Codul Penal: CCR a respins, pe 25 octombrie, o parte dintre prevederile sesizate ca fiind neconstitutionale, 59 la numar, dar a si admis multe dintre ele.

"Atentie la Codul Penal!"

Surse din magistratura atrag atentia la modificarile care se vor face la Codul Penal: "Pe Codul de Procedura Penala este reparabil, in cazul Codului Penal, modificarile actioneaza ca lege penala mai favorabila, daca este adoptata, chiar daca intra in vigoare pentru scurt timp".

Specialistii in drept atrag atentia ca, in ambele cazuri, CCR a declarat neconstitutionale doar o parte, o sintagma, din articole. "Ce se intampla cu aceste articole, vor fi reformulate si lasate de Guvern in noua ordonanta de urgenta?"

Articolul care-l salveaza pe DragneaPrintre articolele care s-ar putea regasi in ordonanta se afla si cel care ar putea arunca in aer zeci de dosare, cel in care interceptarile au fost facute de SRI in baza unor mandate de siguranta nationala. Astfel de interceptari se regasesc in dosarul Tel Drum, in care Liviu Dragnea este cercetat la DNA. In cazul in care prevederea trece prin OUG, probele stranse de SRI nu vor mai putea fi folosite.

Este vorba de articolul 145^1: "Datele, informatiile si rezultatele mandatelor de supraveghere tehnica obtinute in baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, republicata, cu completarile ulterioare, nu pot fi utilizate in alte cauze si pentru cercetarea altor infractiuni decat cele ce afecteaza siguranta nationala, potrivit acestei legi si pentru care au existat suspiciunile care au fundamentat solicitarea, sub sanctiunea nulitatii absolute".

In acest caz, CCR a declarat neconstitutionala doar sintagma finala: "potrivit acestei legi si pentru care au existat suspiciunile care au fundamentat solicitarea, sub sanctiunea nulitatii absolute".

Pericolul prescrierii faptelor"Este o amnistie mascata in ceea ce priveste modificarile privind prescrierea faptelor. Foarte multe dosare se vor prescrie la parchete si in instanta. Termenele de prescriptie vin in paralel cu scaderea limitelor pedepselor pentru mai multe infractiuni", a explicat un magistrat pentru Ziare.com.

Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt in Codului Penal actual:
"b) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;
c) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;"

Iar potrivit modificarilor:

"b) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;
c) 6 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;"

OUG 13/2017 reloadedAlte modificari importante la Codul Penal care ar putea sa se regaseasca in ordonanta anuntata de PSD au existat partial si in celebra Ordonanta 13/2017.

- Abrogarea neglijentei in serviciu, desi actualul text legislativ prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani pentru aceasta infractiune;

- Sunt reduse fractiile la liberarea conditionata;

- Apar prevederi suplimentare pentru a opera confiscarea extinsa;

- Infractiunile de coruptie directa, cum ar fi dare de mita si traficul de influenta, au fost modificate;

- Au fost dezincriminate partial si infractiunile de marturie mincinoasa si de favorizare a infractorului;

- La delapidare, urmarirea penala se va declansa doar dupa o plangere prealabila.

Modificarile la CPPUn articol modificat si declarat constitutional de CCR este art 290 care limiteaza denunturile la un an de la data comiterii faptelor. Anchetatorii considera acest articol o piedica importanta.

"Pentru ca o persoana sa beneficieze de dispozitiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsa, denuntul trebuie sa fie depus intr-un termen de maximum 1 an de la data la care persoana a luat cunostinta de savarsirea infractiunii".

De asemenea, in noua ordonanta s-ar putea regasi prevederea potrivit careia nu se ofera informatii publice din anchetele procurorilor privind persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate de savarsirea unei infractiuni.

- "In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice, precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autoritatilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca si cum acestea ar fi vinovate decat in cazul in care exista o hotarare definitiva de condamnare cu privire la acele fapte".

O alta modificare discutabila permite unui martor sa evite audierea, daca sustine ca a avut o relatie cu suspectul sau inculpatul.

La articolul 117 CPP, alineatul (1), dupa litera b), legea de modificare introduce o noua litera, c), cu urmatorul cuprins: "persoanele care, convietuind cu suspectul sau inculpatul, au stabilit cu acesta relatii asemanatoare celor dintre soti sau celor dintre parinti si copii, precum si persoanele care s-au aflat in trecut in aceasta situatie".
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10800 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MosCraciun
rank 5
CCR nu mai este un filtru pentru NIMIC! Este o sita sparta in care
nisipul trece la fel de usor ca bolovatii. Compozitia politica a CCR este garantia ca aceasta institutie, respectata in Occident, este in Romania doar un ACCIDENT!

Statul de drept in Romania este o incercare nereusita. Trebuie repus de urgenta in standardele europene. Romania are un MCV, are acces la Curtea de la Venezia, are usa deschisa in Parlamentul European. Toate acestea sunt intrumente cu care se poate restaura republica semiprezidentiala, echilibrul intre puterile statului si strivirea coruptiei endemice.
ORCA
rank 5
Cum zici in Romaneste "what_the_fuck is wrong with this country"?
Nu stiu sa spun, dar stiu raspunsul: "Dragnea"
cartophil
rank 5
Ce pacat ca nu suntem in America anilor 1800
Cei de la CCR ar fi simtit atunci pe pielea lor parerea poporului roman despre porcariile pe care le fac.
Utilizator sters
perechea de papagali penali, Ciordache-Putorel...!
slugile Ciordache-Putorel arunca cu OUG, apoi se ascund sa vada efectele la porunca gorilei mafiote sefu Dragnea-do-Belina-do-teleorman-do-brezil...
Utilizator sters
urmeaza o vinatoare pt Ciordache pe domeniul mafiot Dragnea!!!
acolo va fi destrabalare completa cu Oprisan cu nuielusa la kuru lui Ciordache si secretarele spoite cu teracota si rimel-smoala marca gorilei Dancila!
01v06a1951n
rank 3
De cate ori vad aceste doua figuri,
ma apuca rasul. Un ras fortat , sugrumat, ca nu am nicio putere . Doi zevzeci ce noi cand eram copii, astor chipuri de oameni le spuneam papleaca. Figuri de oameni pro?ti ce ajung in functii prin nu stiu ce metode. Asa ca , nu a existat vreo parte din viata din scoala sa no fi avut parte de cate un papleaca. Am avut invatatori si profesori, unul la primara, altul la 5-8 si tot asa. Astazi al am pe Tudorel sau Serban Nicolae. Nu mai zic de Codrin Stefanescu. Si urat este ca sunt mai multi pe la PSD. Papleaca este si Liviu Pop .Ca sa va dati seama cam ce inseamna "papleaca" ptr. noi copii, apai sa va mai spun de altul , mai vechi, ce se numeste Relu Fenechiu. Bine asta nu era de la PSD, ptr. ca au si ceilalti papleci, dar sunt mai putini pe acolo. Desigur , cand statul ajunge la mana astora, a paplecilor, este destul de rau. Daca neamurile proa?te au ajuns sa ne conduca,inseamna ca undeva este o stricaciune, neamul nostru se strica.
Hastalavista
rank 5
Ciumetii ROSII in frunte cu Mamaligarult TT & Flo "spasticul" PLUS
DPPD ( Dublu Penal Porkar Draknea) NU Respecta Constitutia!
Maneliștii din Guvernul DPPD vorbesc zilnic ca ...alți nu respecta Constitutia dar iei o călăresc fără rușine !
Cei ce au gura plina cu Gogoși din valiza Porkarului!
Cine nu respecta Constituția?????
Ciumeții Roșii??
Aud!?
copilul
rank 1
Inteligent e poporul asta,cand cugeta ! Mare dreptate a avut,
cand a zis ca un prost arunca o piatra in apa si o mie de des tepti,se chinuiesc,sa o scoata ! ma uit la nea Tudorel asta,c are cred ca e cel mai destept din tara,cum se chinuie sa repa re prostiile din legea facuta de tutele Pruna si Macovei !si ghertzoii,nu-l lasa....!
Hastalavista
rank 5
Manelisttii Sudisti ce sustin un mamaligar ca TT
si pe Bulibasa DPPD ( Dublu Penal Porkar Draknea) sunt cei ce distrug tara !!
Ce putem face cu cei ce Dumnezeu i-a orbit si nu le-a dat un gram de ințelepciune??
copil esti suspect tare sa fi un turnator securist amestecat printre noi!
Ce cauti de ani de zile aici cu Rank user 00 ??
Suspect suspect !Astep sa răspunzi....ca in rest ai gura plina zi de zi!
Gile
rank 5
E foarte simplu
OUG nu are nici o valoare cat timp exista raportul MCV care prevaleaza asupra legislatiei interne conform constitutiei Romaniei !
Gile
rank 5
Interesant
Justitia va fi independentă si a treia putere in stat cu adevărat numai atunci cind Romania va avea un electorat educat și conștient, iar verdictul vinovat/nevinovat se va da de către jurați, nu de conștiința unui judecător care după ce ascultă ordinul, execută, nu discută. Pină atunci ne jucăm de-a independența justiției la fel cum ne jucăm de-a democrația, guvernarea, integrarea in UE, etc.
v_sile
rank 5
Programul de guvernare: "totul pentru hoti, totul pentru victorie"
Poate cineva sa identifice in modificari ceva despre victime sau despre inaspirea pedepselor?

Absolut toate modificarile sunt in mod grotesc in favoarea celor care au comis infractiuni: scad pedepse, se micsoreaza perioada de perscriptie, se anuleaza cu totul infractiuni, se elimina probe si asa mai departe. Raiul pe pamant pentru cei care fura din banul public, dar si pentru cei care talharesc sau violeaza.

Suntem tara din UE in care toate studiile independente ne pun la coada in privinta coruptiei. Cu toate astea nu se gandeste nimeni la victimele acestui flagel. Da, la cei la care nu ajung banii pentru ca sunt furati sau utilizati aiurea. De exemplu aia care mor cu zile fara medicamente, fara salvari, fara echipamente. Aia care nu au nicio sansa in viata, caci nu au acces la o scoala buna. La astia nu se gandeste nimeni.

Asta e programul de guvernare: "totul pentru hoti, totul pentru victorie"
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor