Ce articole au trecut de filtrul CCR si ar putea fi in OUG a Codurilor Penale: "Este o amnistie mascata"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 10:55
11557 citiri
Ce articole au trecut de filtrul CCR si ar putea fi in OUG a Codurilor Penale: "Este o amnistie mascata"
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Ordonanta de urgenta prin care vor fi adoptate modificarile la Codurile Penale, respectiv, asa cum zice PSD, articolele care au fost declarate constitutionale de catre CCR, va contine mai multe prevederi care au fost criticate in Raportul MCV (Comisia Europeana), de Comisia de la Venetia sau de GRECO (Grupul Statelor impotriva Coruptiei, organism al Consiliului Europei).

Practic, potrivit celor anuntate de premierul Viorica Dancila si de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, vor intra in vigoare articolele din Codul Penal si Codul de Procedura Penala care au fost declarate constitutionale de Curtea Constitutionala (CCR).

Codul de Procedura Penala: CCR a respins, pe 12 octombrie, o parte dintre prevederile sesizate ca fiind neconstitutionale, 31 la numar, dar a si admis multe dintre ele - 64.

Codul Penal: CCR a respins, pe 25 octombrie, o parte dintre prevederile sesizate ca fiind neconstitutionale, 59 la numar, dar a si admis multe dintre ele.

"Atentie la Codul Penal!"

Surse din magistratura atrag atentia la modificarile care se vor face la Codul Penal: "Pe Codul de Procedura Penala este reparabil, in cazul Codului Penal, modificarile actioneaza ca lege penala mai favorabila, daca este adoptata, chiar daca intra in vigoare pentru scurt timp".

Specialistii in drept atrag atentia ca, in ambele cazuri, CCR a declarat neconstitutionale doar o parte, o sintagma, din articole. "Ce se intampla cu aceste articole, vor fi reformulate si lasate de Guvern in noua ordonanta de urgenta?"

Articolul care-l salveaza pe Dragnea

Printre articolele care s-ar putea regasi in ordonanta se afla si cel care ar putea arunca in aer zeci de dosare, cel in care interceptarile au fost facute de SRI in baza unor mandate de siguranta nationala. Astfel de interceptari se regasesc in dosarul Tel Drum, in care Liviu Dragnea este cercetat la DNA. In cazul in care prevederea trece prin OUG, probele stranse de SRI nu vor mai putea fi folosite.

Este vorba de articolul 145^1: "Datele, informatiile si rezultatele mandatelor de supraveghere tehnica obtinute in baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, republicata, cu completarile ulterioare, nu pot fi utilizate in alte cauze si pentru cercetarea altor infractiuni decat cele ce afecteaza siguranta nationala, potrivit acestei legi si pentru care au existat suspiciunile care au fundamentat solicitarea, sub sanctiunea nulitatii absolute".

In acest caz, CCR a declarat neconstitutionala doar sintagma finala: "potrivit acestei legi si pentru care au existat suspiciunile care au fundamentat solicitarea, sub sanctiunea nulitatii absolute".

Pericolul prescrierii faptelor

"Este o amnistie mascata in ceea ce priveste modificarile privind prescrierea faptelor. Foarte multe dosare se vor prescrie la parchete si in instanta. Termenele de prescriptie vin in paralel cu scaderea limitelor pedepselor pentru mai multe infractiuni", a explicat un magistrat pentru Ziare.com.

Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt in Codului Penal actual:

"b) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;

c) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;"

Iar potrivit modificarilor:

"b) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;

c) 6 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;"

OUG 13/2017 reloaded

Alte modificari importante la Codul Penal care ar putea sa se regaseasca in ordonanta anuntata de PSD au existat partial si in celebra Ordonanta 13/2017.

- Abrogarea neglijentei in serviciu, desi actualul text legislativ prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani pentru aceasta infractiune;

- Sunt reduse fractiile la liberarea conditionata;

- Apar prevederi suplimentare pentru a opera confiscarea extinsa;

- Infractiunile de coruptie directa, cum ar fi dare de mita si traficul de influenta, au fost modificate;

- Au fost dezincriminate partial si infractiunile de marturie mincinoasa si de favorizare a infractorului;

- La delapidare, urmarirea penala se va declansa doar dupa o plangere prealabila.

Modificarile la CPP

Un articol modificat si declarat constitutional de CCR este art 290 care limiteaza denunturile la un an de la data comiterii faptelor. Anchetatorii considera acest articol o piedica importanta.

"Pentru ca o persoana sa beneficieze de dispozitiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsa, denuntul trebuie sa fie depus intr-un termen de maximum 1 an de la data la care persoana a luat cunostinta de savarsirea infractiunii".

De asemenea, in noua ordonanta s-ar putea regasi prevederea potrivit careia nu se ofera informatii publice din anchetele procurorilor privind persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate de savarsirea unei infractiuni.

- "In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice, precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autoritatilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca si cum acestea ar fi vinovate decat in cazul in care exista o hotarare definitiva de condamnare cu privire la acele fapte".

O alta modificare discutabila permite unui martor sa evite audierea, daca sustine ca a avut o relatie cu suspectul sau inculpatul.

La articolul 117 CPP, alineatul (1), dupa litera b), legea de modificare introduce o noua litera, c), cu urmatorul cuprins: "persoanele care, convietuind cu suspectul sau inculpatul, au stabilit cu acesta relatii asemanatoare celor dintre soti sau celor dintre parinti si copii, precum si persoanele care s-au aflat in trecut in aceasta situatie".

Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcţia de preşedinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcţia de preşedinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a anunţat că va intra în cursa pentru Cotroceni, dar trebuie să obţină aprobarea partidului, precizând că va merge în filialele partidului pentru a...
Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial
Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial
Ordonanţa de urgenţă, OUG 84/2024, care prevede reținerea permisului de conducere pentru şoferii ce refuză testarea sau ies pozitiv la testul pentru alcool ori substanţe psihoactive şi...
#florin iordache, #tudorel toader, #Viorica Dancila, #Codurile penale comisia de la venetia , #cod penal
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Cum zici in Romaneste "what_the_fuck is wrong with this country"?
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
  1. „Moartea prin o mie de tăieturi“. Noua fază a războiului din Ucraina descrisă de un general australian
  2. Transport uriaș de arme trimis în secret Ucrainei de Germania. Ce conține întregul pachet de ajutor
  3. Un bărbat din Maramureș și-a bătut soția în direct pe Tik Tok. Ce s-a întâmplat imediat după aceea VIDEO
  4. România, printre statele lovite de Rusia, dacă SUA vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania
  5. Cum putem să ne apărăm de caniculă. Medic: „Nu contează câtă apă bei, ci cât de repede bei”
  6. Cât valorează viața unui om la Vaslui. Familia bărbatului mort într-un siloz a primit o ofertă în bani pentru a uita de procese
  7. Donald Trump s-a decis cu cine va candida în tandem pentru alegerile prezidențiale. Cine este senatorul care vrea să fie vicepreședinte
  8. Locuințele bărbaților ucraineni care fug de război pot fi confiscate. Noile decizii luate la Kiev
  9. Trump revine în forță după tentativa de asasinat. Ce anunț va face la Convenția Republicană de la Milwaukee
  10. Cu „diploma de Bac” în Senat. Acuzații grele la adresa ministrei Educației. Profesor: „Politicienii nu pricep ce presupune acest examen”