Codul penal: Articolul care prevedea inchisoarea pentru presiuni asupra Justitiei, abrogat

Marti, 18 Februarie 2014, ora 15:08
1486 citiri
Codul penal: Articolul care prevedea inchisoarea pentru presiuni asupra Justitiei, abrogat

Camera Deputatilor a aprobat, marti, proiectul de lege pentru abrogarea articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal. Este vorba de articolul privind limitarea libertatii de exprimare, cel care ar fi prevazut inchisoare pentru presiuni asupra Justitiei.

Parlamentarii din Camera Deputatilor au adoptat proiectul de lege pentru abrogarea art 276 cu 285 voturi "pentru", 9 voturi "impotriva" si 35 de abtineri, relateaza Evenimentul Zilei, care citeaza Agerpres.

Codul Penal: Articolul care prevedea inchisoarea pentru presiuni asupra Justitiei, abrogat si in Camera Deputatilor

Liberala Alina Gorghiu a declarat, de la tribuna Camerei Deputatilor, PNL va vota in favoarea proiectului si a cerut sprijinul si suportul colegilor sai.

La randul sau, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu, a mentionat ca social-democratii sustin proiectul liberalilor.

"Desi este este o initiativa a colegilor de la PNL este un angajament USL. Noi, grupul PSD, socotim ca presa nu este nicio o vulnerabilitate, nici un inamic pentru noi mediul politic. Vom sustine proiectul legislativ", a punctat Neacsu.

In urma cu o saptamana, pe 4 februarie, plenul Senatului a votat abrogarea articolului 276 prin care erau condamnati la inchisoare cei care faceau presiuni si intimidari la adresa Justitiei. Abrogarea a fost votata cu 107 de voturi pentru. Cinci senatori au fost impotriva, iar zece s-au abtinut. Dupa Camera Deputatilor, decizia va fi trimisa presedintelui Romaniei pentru promulgare.

In vechea sa forma, articolul respectiv prevedea ca Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Basescu acuza modificarile la Codul Penal: Nu poti spune ca n-ai avut resurse, ai avut resurse de ticalos

Noile Coduri Penal si de Procedura Penala au intrat in vigoare pe 1 februarie. In proiectul de ordonanta de urgenta care cuprinde mai multe modificari ale noului Cod de Procedura Penala apar si modificari cu privire la interceptarea suspectilor, una dintre cele mai controversate prevederi din noul Cod.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#abrogare articol 276 Camera Deputatilor, #abrogare articol presiuni Justitiei, #abrogare articol libertate exprimare, #abrogare articol 276 Cod Penal , #cod penal