Codul penal si moral

Autor: Ciprian Mihali - profesor
Joi, 25 Aprilie 2019, ora 14:09
12732 citiri

Dupa o zi ca asta, in care vedem din nou umbra groasa a ticalosiei asezandu-se peste tara, gandurile reci vin amestecate cu stari din cele mai contradictorii, cu furie, cu deznadejde, cu durere, cu incrancenare...

Si in acest tumult de ganduri, iti spui asa: in fond, Codul Penal este expresia concentrata, codificata, a felului in care o societate intelege la un moment dat al existentei sale binele, adevarul, dreptatea, cinstea, dar si, mai ales, felul in care intelege sa judece abaterile si sa pedepseasca raul, minciuna, abuzurile, hotia etc. Faptul ca alesii poporului, intr-un gest suveran, prevalandu-se de mandatul incredintat de popor, decid sa largeasca foarte mult perimetrul binelui si adevarului, al dreptatii si al cinstei, si faptul ca o fac fara sa intalneasca decat o minima rezistenta, ne incredinteaza ca acestea sunt astazi valorile poporului.

Astazi, si de doi ani incoace, alesii nostri, dintre noi, oameni ca noi, au hotarat ca trebuie sa aduca mai aproape cadrul legal si penal de morala publica. Daca pentru un om de rand nu e o problema sa dea sau sa primeasca "o atentie", de ce ar fi asta o problema din punct de vedere legal? Daca oamenii de rand se descurca si "isi fac rost" de la fabrica sau de la firma de lucruri de care au nevoie acasa, de ce ar fi furtul declarat ilegal? Daca oamenii de la orase si sate pot sa arunce gunoiul oriunde vor ei, de ce ar trebui pedepsita neglijenta in serviciu?

Faptul ca muierea merita din cand in cand pusa la punct cu un dos de palma, iar o tanara se cere violata pentru ca poarta fusta scurta, de ce ar fi atunci violenta si violul pedepsite de lege, cata vreme ele se bucura de intelegere printre consateni sau vecini?

Faptul ca procurorii au fost si sunt urati de oameni nu e atat pentru ca ar fi sanctionat disidenta politica (tragica, dar rarisima, deci fara ecou in populatie), ci pentru ca prindeau si hotii mari, dar si gainarii ca Badalau si umpleau inchisorile cu ei. Astazi procurorii sunt primele victime ale acestui "popor" razbunator prin noul Cod penal.

Faptul ca plagiatul este cu neputinta de pedepsit azi prin noul cadru legal corespunde intru totul acestei practici sociale si scolare absolut generalizate de a copia de pe referate.ro orice text folositor de la gimnaziu pana la doctorate.

Suntem un popor intelegator cu hotii si cu oamenii necinstiti in general, inchidem ochii, lasam de la noi, nu ne revoltam, nu ne intereseaza dreptatea sau adevarul, stim ca fura, dar ne dau si noua, stim ca mint, dar sunt de-ai nostri. Si daca e asa, cum ar putea fi Codul penal altfel? De ce ar fi Codul penal strain de practicile noastre sociale cele mai frecvente?

Uitati-va cum circulam pe drumurile publice, nu-i asa ca ne dorim mai putina politie si mai putine amenzi cand ne urcam bauti la volan, cand depasim pe linie continua sau o calcam in localitate?

Ei, de astazi lucrurile s-au asezat in matca lor: partidul a raspuns poporului si i-a dat o lege pe gustul lui. Partidul si parlamentul nu-si propun sa educe poporul in numele valorilor cinstei si dreptatii, ele iau poporul asa cum este si il gadila acolo unde ii place si ii spun ca are dreptate sa fure, sa minta, sa insele, sa violeze, ca doar nu e un capat de tara. Iar daca unii se trezesc sa se opuna poporului, ei sunt desigur considerati tradatori si sunt linsati public la televiziunea partidului.

Momentul acesta e epocal: niciodata legea nu a fost mai aproape de moravuri. Niciodata o lege nu si-a propus mai mult sa asculte de nevoile oamenilor. Nu suntem oare tara cu cel mai mare numar de videochaturi pe cap de locuitor, dar in care prostitutia e interzisa?

Ciprian Mihali a predat timp de 20 de ani filosofia la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca. A fost vreme de patru ani ambasador al Romaniei in Senegal. Din 2016 lucreaza la Bruxelles pentru Agentia universitara a Francofoniei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Încercarea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a obține o echipă cu mai multe femei în următorul mandat a agitat spiritele la Bruxelles, culminând cu o demisie surpriză cu...
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Așa cum bine știm, staff-ul de campanie al lui Nicolae Ciucă „a furat" startul în campania pentru alegerile prezidențiale. Cartea fostului premier a fost promovată intens, cu câteva luni...
#modificari coduri penale Parlament, #atacuri justitie, #PSD Coduri Penale , #cod penal
  1. Vizita lui Putin în Mongolia a avut și un scop ascuns. Să se consulte cu șamanii despre război
  2. Primul submarin cu echipaj mixt se alătură flotei Marinei americane
  3. Mesajul comandantului cecen către luptătorii săi care s-au predat Kievului: „Fă tot posibilul să fii ucis”
  4. Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa se desfășoară la Oradea
  5. Ucraina zdrobește o operațiune masivă de contraofensivă rusă în Kursk
  6. Miniștrii de Externe din România, Germania și Franța merg la Chișinău la "Platforma de Parteneriat pentru Moldova", într-un moment în care orașul e lovit de inundații catastrofale
  7. Imagini din momentul arestării bărbatului care ar fi încercat să-l împuște pe Donald Trump VIDEO
  8. Hamas amenință Israelul. "Ne-am pregătit să purtăm un lung război de uzură"
  9. Preşedintele Zelenski cere mai multe arme: Nu putem să echipăm nici 4 din cele 14 brigăzi de care avem nevoie
  10. Copilă de 13 ani, dispărută de acasă. Poliția cere ajutorul cetățenilor pentru a o găsi