Nerespectarea carantinei se pedepseste in Italia cu pana la 12 ani de inchisoare, in Romania cu maxim 2 ani

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 14:01
32076 citiri
Nerespectarea carantinei se pedepseste in Italia cu pana la 12 ani de inchisoare, in Romania cu maxim 2 ani
Foto: Hepta.ro

Mai multe dosare penale si amenzi au fost date de autoritati unor persoane care, desi se aflau in izolare, suspecti de coronavirus, au incalcat obligatiile impuse si au parasit domiciliul.

Astfel de cazuri au avut loc in Prahova, unde Directia de Sanatate Publica (DSP) Prahova l-a amendat cu 10.000 de lei pe un barbat pentru ca a plecat de acasa desi se afla in izolare, suspectat de coronavirus. Barbatul plecase pana la primarie.

Mult mai grav, in Hunedoara, o pacienta care este infectata cu coronavirus nu a respectat masurile de auto-izolare, desi venea din Italia. Prin urmare, ea a fost amendata cu 10.000 de lei.

Pe de alta parte, Grupul de Comunicare Strategica a anuntat, luni dupa amiaza, ca pana in momentul de fata au fost inregistrate 18 dosare penale pentru infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Detalii aici: Coronavirus in Romania: 18 dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor

Ce prevede Codul Penal

Codul nostru Penal stabileste pedepse modeste in cazul infractiunii de "zadarnicirea combaterii bolilor", prevazuta de articolul 352.

"(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda."

Care este situatia in Italia

Pe de alta parte, mass-media din Italia a reiterat in ultima perioada ce risca cei care incalca directivele emise de Ministerul de Interne in contextul epidemiei cu virusul COVID - 19, privind limitarea calatoriilor si izolarea la domiciliu.

Articolul 650 din Codul Penal italian se refera la "Nerespectarea prevederilor autoritatii."

"Cel care nu respecta o directiva (restrictie) impusa de autoritati din motive de justitie, de siguranta publica, de ordine publica sau de igiena este pedepsit daca fapta nu constituie o infractiune mai grava cu arest pana la 3 luni sau cu amenda pana la 206 euro," este prevederea.

"Ipoteza mai grava", pana la 12 ani

Exceptie de la acest caz este insa atunci cand se configureaza "ipoteza cea mai grava," sa spunem cea in care cel care este in carantina este suspect de infectare cu coronavirus.

Aceasta este prevazuta de Codul Penal italian la articolul 452, care stabileste sentintele pentru infractiunile de "Delicte comise din culpa impotriva sanatatii publice."

"Cel care comite, din culpa, una din faptele prevazute de art. 438 (Epidemia - n.red.) si 439 (Otravirea apelor sau a produselor alimentare - n.red.) este pedepsit:

- 1) Cu inchisoare de la 3 la 12 ani in cazurile pentru care dispozitiile mentionate prevad pedeapsa cu moartea (1);

- 2) Cu inchisoare de la 1 la 5 ani, in cazurile pentru care se stabileste pedeapsa cu detentiune pe viata;

- 3) Cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, in cazul in care art. 439 prevede pedeapsa cu inchisoarea."

Articolul 438, din Codul Penal italian privind epidemia, la care face trimitere: "Cel care cauzeaza o epidemie prin raspandirea de germeni patogeni este pedepsit cu detentiune pe viata. Daca in urma faptei rezulta moartea mai multor persoane, se aplica pedeapsa cu moartea."

Pedeapsa cu moartea pentru delictele prevazute de Codul Penal a fost abolita in Italia de art. 1 din Decretul-lege nr. 224 din 10 august 1944.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#boli pedepse, #boli sentite, #boli dosare penale , #cod penal