Comisia Iordache: Functionarul public care se refera la suspecti ca si cum ar fi condamnati risca 3 ani de inchisoare

Luni, 02 Iulie 2018, ora 13:29
6692 citiri
Comisia Iordache: Functionarul public care se refera la suspecti ca si cum ar fi condamnati risca 3 ani de inchisoare

Comisia Iordache a decis modificarea articolului 277 din Codul Penal privind compromiterea intereselor justitiei, astfel ca, la propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, divulgarea de informatii confidentiale dintr-un dosar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

De asemenea, dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda. Daca functionarul public se refera la o persoana suspectata sau acuzata ca si cum aceasta ar fi fost condamnata risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani, iar daca declaratia se face in numele unei autoritati publice, pedeapsa se mareste cu o treime.

Comisia Iordache a decis si modificarea articolului 269 din Codul Penal referitor la favorizarea faptuitorului. Astfel, comisia a votat ca favorizarea savarsita de un membru de familie sau afin pana la gradul II nu se pedepseste, in conditiile in care forma actuala a articolului prevede ca favorizarea savarsita de un membru de familie se pedepsea indiferent de gradul de rudenie.

Modificarile pe larg

Comisia Iordache a decis modificarea articolului 277 din Codul Penal privind compromiterea intereselor Justitiei, astfel ca propunerea deputatului UDMR Marton Arpad prevede ca divulgarea de informatii confidentiale dintr-un dosar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

De asemenea, la articolul 277 privind compromiterea intereselor Justitiei, la alineatul 1 se arata ca "divulgarea, fara drept, de informatii confidentiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmeaza sa se administreze o proba, de catre un magistrat sau un alt functionar public care a luat cunostinta de acestea in virtutea functiei se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

Totodata, alineatul 2 din acelasi articol prevede ca "dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, inainte de a se dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare in prima instanta a cauzei, de catre un functionar public care a luat cunostinta de acestea in virtutea functiei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda".

Alineatul 3 spune ca "dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda. Daca fapta este savarsita de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa se majoreaza cu jumatate".

Tot Marton Arpad a propus ca, dupa alineatul 3, sa se aduage un indice 1 care spune ca "fapta functionarului public care inainte de pronuntarea unei hotarari de condamnare definitive se refera la o persoana suspectata sau acuzata ca si cum acesta ar fi fost condamnata se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Daca declaratia se face in numele unei autoritati publice pedeapsa se mareste cu o treime".

"Incalcarea dreptului la un proces echitabil, la judecarea cauzei de un judecator impartial si independent prin orice interventie care afecteza procesul de repartizare aleatorie a dosarelor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani", mai arata un amendament adoptat de Comisie.

Vezi LIVE cum se desfasoara sedinta de azi a Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, care decide modificarea Codului Penal

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...