De ce a respins CCR modificarile la Codul penal: Scapa de raspundere penala tocmai persoanele cu functii in stat

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 21:19
4871 citiri
De ce a respins CCR modificarile la Codul penal: Scapa de raspundere penala tocmai persoanele cu functii in stat

Judecatorii Curtii Constitutionale (CC) arata, in motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutionale modificarile aduse Codului penal, ca legiuitorul a afectat, prin acestea, protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante.

"Curtea constata ca, prin modificarile operate, legiuitorul a afectat protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante. (...) In mod paradoxal, legiuitorul extrage din aria de incidenta a raspunderii penale, tocmai persoanele care ocupa functii reprezentative in stat si care exercita prerogative de putere reala, persoane ale caror fapte de natura penala produc consecinte grave asupra bunei functionari a autoritatilor publice, asupra actului decizional care priveste interesul general al societatii, si nu in ultimul rand, asupra increderii cetatenilor in autoritatea si prestigiul institutiilor statului", se arata in motivarea deciziei de constatare a neconstitutionalitatii in cazul modificarilor la Codul penal adoptate de Camera Deputatilor in 10 decembrie 2013.

Potrivit judecatorilor CCR, desi noile dispozitii prevad ca functionarii publici "raspund penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea prezentului alineat", sub aspectul raspunderii penale, "trimiterea la legea speciala si la dreptul comun este una iluzorie".

"In ceea ce il priveste pe Presedintele Romaniei, acesta indeplineste prerogativele si exercita competentele stabilite prin Constitutia Romaniei si alte legi, prin Administratia prezidentiala, institutie publica aflata la dispozitia Presedintelui, in temeiul Regulamentului de organizare si functionare a Administratiei prezidentiale.

Senatorii si deputatii sunt reprezentanti alesi ai poporului roman, exercitandu-si mandatul in serviciul poporului, in temeiul Constitutiei, a Legii nr.96/1996 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si a regulamentelor proprii de organizare si functionare", mai precizeaza judecatorii CC, in motivarea deciziei.

Conform sursei citate, in conditiile in care finalitatea legii este aceea de a crea premisele ca persoana care detine o demnitate sau o functie publica sa-si indeplineasca cu obiectivitate atributiile care ii revin potrivit Constitutiei, si nu in scopul realizarii unor interese personale de natura patrimoniala, care sa prejudicieze interesul public, "restrangerea sferei de incidenta a normei de incriminare a conflictului de interese genereaza importante probleme de neconstitutionalitate".

Curtea Constitutionala a decis, in 15 ianuarie, cu unanimitate de voturi, ca modificarile la Codul Penal adoptate de Camera Deputatilor in 10 decembrie 2013 sunt neconstitutionale.

Obiectiile de neconstitutionalitate au fost formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de 50 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, cu privire la dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative (actualul Codul Penal si noul Cod Penal) si la articolul unic din Legea pentru modificarea articolului 253 indice 1 din Codul Penal.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#CCR cod penal neconstitutional, #modificari cod penal demnitari , #cod penal