Ziare.com

Forumul Judecatorilor: Codul Penal risca sa devina instrument al groazei in magistratura

de Bogdana Boga
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 07:57

   

Forumul Judecatorilor: Codul Penal risca sa devina instrument al groazei in magistratura
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a analizat noile amendamente depuse la Comisia Iordache si avertizeaz ca acestea risca sa transforme Codul Penal intr-un instrument de instaurare a groazei in magistratura.

Dupa ce si in trecut Forumul Judecatorilor si-a exprimat ferm dezacordul si ingrijorarea in legatura cu proiectele legislative de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala aflate in dezbatere publica, magistratii s-au oprit acum unor noi texte adaugate ca amendamente la propunerile care se stia deja.

Citeste si Forumul Judecatorilor desfiinteaza modificarile dorite de PSD la Codurile Penale: Plaseaza inculpatul, nu victima, intr-o pozitie privilegiata

"Zilele trecute, asociatia remarca si faptul ca exista riscul ca textul initial prezentat sa fie completat cu texte noi, necunoscute, care nu sunt prezentate corpului magistratilor si fata de care nu va exista o consultare reala.

Amendamentele depuse la proiectul de modificare a Codului Penal confirma pe deplin aceasta temere, iar adoptarea lor risca sa transforme Codul Penal intr-un instrument de instaurare a groazei in magistratura", se arata intr-un comunicat al Forumului remis Ziare.com.

Mai exact, asociatia de magistrati se refera la doua noi articole (art.2801 si 2802), care au urmatorul cuprins:

"Art.2801 Reaua credinta

Fapta judecatorului sau procurorului care, cu intentie, incalca normele de drept material ori procesual sau nu respecta deciziile Curtii Constitutionale, a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii ori a hotararilor prealabile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a deciziilor Curtii Constitutionale, a Hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, a Hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in masura in care au fost invocate de catre parti, urmarind sau acceptand vatamarea sau, dupa caz, favorizarea intereselor unor persoane fizice sau juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 8 la 15 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

Art.2802 Grava neglijenta

Fapta judecatorului sau procurorului care, din culpa, nesocoteste, neindoielnic, normele de drept material ori procesual sau deciziile Curtii Constitutionale, a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in solutionarea recursurilor in interesul legii ori a hotararilor prealabile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a deciziilor Curtii Constitutionale, a Hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, a Hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in masura in care au fost invocate de catre parti, iar prin aceasta se produce o vatamare sau favorizare, a intereselor unor persoane fizice sau juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."

Forumul Judecatorilor considera ca aceste texte "reprezinta o incercare surprinzatoare si nemaiintalnita de a intimida judecatorii si procurorii din Romania, prin transformarea unor abateri disciplinare cu grad de pericol social redus in infractiuni cu pedepse avand limite apropiate de cele prevazute pentru infractiunea de omor, mult mai mari decat cele adoptate de legiuitor, spre exemplu, pentru furtul calificat, uciderea din culpa, proxenetismul, talharia si pirateria, infractiunile de coruptie etc".

Asociatia de magistrati arata ca, pe aceasta cale, judecatorii si procurorii, carora prezumtia de buna credinta in exercitarea functiei nu li se mai recunoaste, "sunt considerati ab initio un fenomen infractional extrem de periculos, fapt care nu poate fi compatibil cu standardele unui stat de drept, cu normele minimale acceptate de Consiliul Europei si cu standardele Uniunii Europene".

Cum ar trebui trasi la raspundere judecatoriiForumul Judecatorilor prezinta in comunicatul remis Ziare.com modalitatea in care ar trebui sa fie trasi la raspundere judecatorii, in conformitate cu statul de drept si recomandarile Comisiei de la Venetia.

"Comisia de la Venetia arata ca imunitatea nu ar trebui sa se extinda la actele de coruptie sau cele frauduloase desfasurate de un judecator.

Totusi, faptul ca un judecator a ales, in mod constient, sa nu urmeze standardele stabilite jurisprudential nu ar trebui sa devina in sine un motiv pentru tragerea la raspundere personala.

Prin urmare, simpla interpretare a dreptului, stabilirea faptelor sau cantarirea probelor efectuate de judecatori pentru a solutiona cauzele repartizate lor nu ar trebui sa conduca la tragerea la raspundere civila, penala sau disciplinara, chiar si in cazul unei neglijente obisnuite", sustine asociatia de magistrati.

Judecatorii ar trebui trasi la raspundere doar in cazul unei "rezistente refractare impotriva unei practici stabilite care conduce la o rasturnare repetata a situatiei in cauzele pentru care exista o jurisprudenta bine-stabilita si clara", adauga comunicatul citat.

"Pentru a nu corupe independenta judecatorilor, raspunderea penala in exercitiul unei functii judiciare ar trebui sa fie rezervata doar pentru cele mai grave cazuri si sa nu fie aplicata in cazul erorilor lipsite de intentie. Daca judecatorii ar fi fost trasi la raspunderea penala pentru erorile lipsite de intentie comise in exercitiul functiei lor judiciare, acest fapt ar putea periclita atat impartialitatea, cat si independenta lor", adauga documentul.

Pericolul ingerintei politiceAsociatia Forumul Judecatorilor din Romania continua subliniind ca impartialitatea judecatorilor "va fi pusa in pericol, de vreme ce amenintarea aplicarii sanctiunilor poate afecta, in mod involuntar, judecata", iar "independenta judecatorilor va fi pusa in pericol, de vreme ce raspunderea penala pentru erorile comise fara intentie va vulnerabiliza puterea judecatoreasca in fata ingerintei puterii executive".

Forumul Judecatorilor atrage atentia ca aceste reglementari privind raspunderea judecatorilor "pot fi utilizate abuziv pentru a exercita o presiune nepotrivita asupra judecatorilor, atunci cand acestia decid cauze si submineaza, astfel, independenta si impartialitatea lor".

"In cele mai represive sisteme nationale referitoare la raspunderea magistratilor, astfel de fapte sunt incadrate cel mult in ilicitul disciplinar", adauga sursa citata.

Materialul amplu realizat de Forumul Judecatorilor continua cu exemple legislative din alte state europene pe care le puteti citi pe larg mai jos:Pericolul care ne pandesteForumul Judecatorilor aminteste ca raportul Comisiei Europene din cadrul MCV, dat publicitatii la 15 noiembrie 2017, confirma faptul ca "provocarile la adresa independentei sistemului judiciar din Romania reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare pentru Uniunea Europeana".

Comunicatul FJR sustine ca "solutiile legislative promovate sunt cu atat mai periculoase cu cat Romania se confrunta cu o profunda instabilitate legislativa, astfel incat incriminarea ca infractiuni a unor conduite remarcate in procesul de aplicare si de interpretare a legii va atrage dupa sine riscul refuzului de solutionare a acelor cauze in care problemele dificile de drept sunt insuficient lamurite, generand dispute chiar in randul profesionistilor si neconcordante jurisprudentiale".

In plus, FJR arata ca "riscul unor condamnari cu inchisoarea de pana la 15 ani pentru pronuntarea unei singure hotarari judecatoresti, inclusiv din culpa sau pe fond de surmenaj, va genera haos si groaza in magistratura".

Daca ar fi aplicate aceste modificari la Codul Penal, FJR considera ca o posibila consecinta va fi "grevarea nejustificata a unor instante nationale si supranationale cu diferite intrebari care sa constituie in final sursa unor posibile raspunsuri la problemele de drept ridicate, aspect ce va influenta termenul rezonabil de solutionare a cauzelor".

"Inutil de reamintit ca, in contextul prefacerilor legislative foarte dinamice, exista si posibilitatea ca, in absenta unor norme juridice clare si previzibile, instantele de judecata sa apeleze la solutii de compromis, riscul rejudecarilor repetate in cauzele cu un grad insemnat de complexitate fiind real", subliniaza sursa citata.

Apel la Iohannis, Dragnea si TariceanuIn aceste conditii, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania solicita inca o data "cu fermitate" presedintelui Romaniei, presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor consultarea Comisiei de la Venetia asupra unor modificarii Codului Penal, Codului de Procedura Penala si Codului de Procedura Civila.

In plus, FJR crede ca e necesara suspendarea dezbaterilor Comisiei Iordache pana la data primirii avizului Comisiei de la Venetia.

Amintim ca marti Comisia Iordache a inceput dezbaterile pe modificarile la Codul Penal. Deocamdata nu s-a aprobat nimic, pana ce nu se va trece intai prin toate articolele CP si CPP, apoi se va reveni si se va supune la vot fiecare schimbare legislativa in parte.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16370 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Groaza ? Cine respecta legea nu are temeri !

Groaza sa fie in oasele celor Magistrati ca Portocala si semeni de ai lui care se cred dumnezei pe pamant ...cineva trebuie sa i judece si pe ei .sau vrea careva din postaci un dosar fabricat sa mearga 10 ani la puscarie ?

 

codul penal

Art.2801 Reaua credinta ...
"Fapta judecatorului sau procurorului care, cu intentie, incalca normele de drept"...
de ce se sperie un judecator sau un procuror de acest articol?

Art.2802 Grava neglijenta...

Fapta judecatorului sau procurorului care, din culpa, nesocoteste, neindoielnic, normele de drept ...
aceeasi intrebare si aici, de ce se sperie un judecator sau procuror??

nu este niciun fel de intimidare, fiecare sa raspunda in societate pentru faptele sale!
cand faci cu intentie, deci esti constient de actiune, de ce spune forumul asta ca sunt "abateri disciplinare cu grad de pericol social redus"????

 

Legi facute pentru infractori

Ia citeste tu tot:

"Fapta judecatorului sau procurorului care, cu intentie, incalca normele de drept material ori procesual sau nu respecta deciziile Curtii Constitutionale, a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii ori a hotararilor prealabile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a deciziilor Curtii Constitutionale, a Hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, a Hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene"

Adica judecatorul o sa dea decizia tremurand ca frunza nu incalce nu doar normele de drept material ori procesual, dar trebuie sa ia in considerare tot ce misca in tara sau pe continentul asta in materie de norme, inclusiv a instantelor europene. Brusc, PSD-ul a inceput sa afle de instantele europene, desi de Curtea de la Venetia nu vrea sa auda.

Iar pedeapsa ce il asteapta pe judecator e un mizilic: 15 ani de puscarie si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

E clara situatia: cand e vorba de functionarii publici (adica primari, membri guvern, parlamentari), miscaram pedepsele pana la limita, eliminam abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu si asa mai departe.

Cand e vorba de judecatori -> la puscarie cu ei, ca prea si-au luat nasul la purtare. Au inceput sa ne bage la puscarie.

Guvernarea PSD/ALDE continua ce a inceput: legi facute pentru infractori si impotriva magistratilor. Asa e cand ai ca sef un condamnat.

Omul Alta Intrebare

este Locotenentul Bullitt al coalitiei, alde pesede, sub deviza, totul pentru noi, promisiuni pentru romani

este cainele de paza al hotilor. Alaturi de Doamna cu Mantie de Pavian si corifeii miscarii de protejare avansata a coruptilor, balbaitul agramat, este un monument pregatit pentru Muzeul Antipa

 

codul penal

va fi pentru apararea lichelelor penale din politica!rusine borfasilor,maphiotilor,incompetentilor,tradatorilor de tara!!!!

 

Abia acum adevaratii infractori din Justitie vor plati! Cum

..sa faci Politie Politica fara sa fii tras la raspundere? Cum sa distrugi destine, familii, fara sa platesti? Cum sa faci STALINISM si sa nu stai in puscarie ca tortionarii?

Trebuie facut un Proces al Basismului exact ca cel al comunismului! Au folosit aceleasi metode!

E clar

Esti bolnav rau marine !
Nu stiu daca te mai poate recupera cineva !
Mai ai putin si musti !

Rocada

Noul Cod Penal va realiza rocada : hotii vor aresta procurorii !

 

Sa nu-mi spui ca Procesul Basismului te-ar lega si pe tine! ))

Daca ati facut magarii..vine pedeapsa!

Marele castigator

Marele castigator al acestor modificari sunt cei din udmr care spera ca tot mai multi locuitori din judetele din Ardeal sa-si doreasca ruperea de Romania fiind sca.rbiti de politica mafiotilor PSD de la Bucuresti !

 

Cum spuneam

Infractorii trebuie eliberati si despagubiti, daca se poate (si se va putea, se pare), nici macar sa nu fie anchetati. Iar magistratii sa ajunga dupa gratii, ca numai ei sunt raul absolut in Romania, si nu lasa infractorii sa jefuiasca in liniste. Cat tupeu...n-am gresit delic sa-i numesc mutanti. E parca chiar prea bland...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor