Forumul Judecatorilor: Codul Penal risca sa devina instrument al groazei in magistratura

Miercuri, 09 Mai 2018, ora 07:57
18441 citiri
Forumul Judecatorilor: Codul Penal risca sa devina instrument al groazei in magistratura
Foto: Arhiva Pixabay

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a analizat noile amendamente depuse la Comisia Iordache si avertizeaz ca acestea risca sa transforme Codul Penal intr-un instrument de instaurare a groazei in magistratura.

Dupa ce si in trecut Forumul Judecatorilor si-a exprimat ferm dezacordul si ingrijorarea in legatura cu proiectele legislative de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala aflate in dezbatere publica, magistratii s-au oprit acum unor noi texte adaugate ca amendamente la propunerile care se stia deja.

Citeste si Forumul Judecatorilor desfiinteaza modificarile dorite de PSD la Codurile Penale: Plaseaza inculpatul, nu victima, intr-o pozitie privilegiata

"Zilele trecute, asociatia remarca si faptul ca exista riscul ca textul initial prezentat sa fie completat cu texte noi, necunoscute, care nu sunt prezentate corpului magistratilor si fata de care nu va exista o consultare reala.

Amendamentele depuse la proiectul de modificare a Codului Penal confirma pe deplin aceasta temere, iar adoptarea lor risca sa transforme Codul Penal intr-un instrument de instaurare a groazei in magistratura", se arata intr-un comunicat al Forumului remis Ziare.com.

Mai exact, asociatia de magistrati se refera la doua noi articole (art.2801 si 2802), care au urmatorul cuprins:

"Art.2801 Reaua credinta

Fapta judecatorului sau procurorului care, cu intentie, incalca normele de drept material ori procesual sau nu respecta deciziile Curtii Constitutionale, a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii ori a hotararilor prealabile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a deciziilor Curtii Constitutionale, a Hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, a Hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in masura in care au fost invocate de catre parti, urmarind sau acceptand vatamarea sau, dupa caz, favorizarea intereselor unor persoane fizice sau juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 8 la 15 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

Art.2802 Grava neglijenta

Fapta judecatorului sau procurorului care, din culpa, nesocoteste, neindoielnic, normele de drept material ori procesual sau deciziile Curtii Constitutionale, a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in solutionarea recursurilor in interesul legii ori a hotararilor prealabile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a deciziilor Curtii Constitutionale, a Hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, a Hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in masura in care au fost invocate de catre parti, iar prin aceasta se produce o vatamare sau favorizare, a intereselor unor persoane fizice sau juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."

Forumul Judecatorilor considera ca aceste texte "reprezinta o incercare surprinzatoare si nemaiintalnita de a intimida judecatorii si procurorii din Romania, prin transformarea unor abateri disciplinare cu grad de pericol social redus in infractiuni cu pedepse avand limite apropiate de cele prevazute pentru infractiunea de omor, mult mai mari decat cele adoptate de legiuitor, spre exemplu, pentru furtul calificat, uciderea din culpa, proxenetismul, talharia si pirateria, infractiunile de coruptie etc".

Asociatia de magistrati arata ca, pe aceasta cale, judecatorii si procurorii, carora prezumtia de buna credinta in exercitarea functiei nu li se mai recunoaste, "sunt considerati ab initio un fenomen infractional extrem de periculos, fapt care nu poate fi compatibil cu standardele unui stat de drept, cu normele minimale acceptate de Consiliul Europei si cu standardele Uniunii Europene".

Cum ar trebui trasi la raspundere judecatorii

Forumul Judecatorilor prezinta in comunicatul remis Ziare.com modalitatea in care ar trebui sa fie trasi la raspundere judecatorii, in conformitate cu statul de drept si recomandarile Comisiei de la Venetia.

"Comisia de la Venetia arata ca imunitatea nu ar trebui sa se extinda la actele de coruptie sau cele frauduloase desfasurate de un judecator.

Totusi, faptul ca un judecator a ales, in mod constient, sa nu urmeze standardele stabilite jurisprudential nu ar trebui sa devina in sine un motiv pentru tragerea la raspundere personala.

Prin urmare, simpla interpretare a dreptului, stabilirea faptelor sau cantarirea probelor efectuate de judecatori pentru a solutiona cauzele repartizate lor nu ar trebui sa conduca la tragerea la raspundere civila, penala sau disciplinara, chiar si in cazul unei neglijente obisnuite", sustine asociatia de magistrati.

Judecatorii ar trebui trasi la raspundere doar in cazul unei "rezistente refractare impotriva unei practici stabilite care conduce la o rasturnare repetata a situatiei in cauzele pentru care exista o jurisprudenta bine-stabilita si clara", adauga comunicatul citat.

"Pentru a nu corupe independenta judecatorilor, raspunderea penala in exercitiul unei functii judiciare ar trebui sa fie rezervata doar pentru cele mai grave cazuri si sa nu fie aplicata in cazul erorilor lipsite de intentie. Daca judecatorii ar fi fost trasi la raspunderea penala pentru erorile lipsite de intentie comise in exercitiul functiei lor judiciare, acest fapt ar putea periclita atat impartialitatea, cat si independenta lor", adauga documentul.

Pericolul ingerintei politice

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania continua subliniind ca impartialitatea judecatorilor "va fi pusa in pericol, de vreme ce amenintarea aplicarii sanctiunilor poate afecta, in mod involuntar, judecata", iar "independenta judecatorilor va fi pusa in pericol, de vreme ce raspunderea penala pentru erorile comise fara intentie va vulnerabiliza puterea judecatoreasca in fata ingerintei puterii executive".

Forumul Judecatorilor atrage atentia ca aceste reglementari privind raspunderea judecatorilor "pot fi utilizate abuziv pentru a exercita o presiune nepotrivita asupra judecatorilor, atunci cand acestia decid cauze si submineaza, astfel, independenta si impartialitatea lor".

"In cele mai represive sisteme nationale referitoare la raspunderea magistratilor, astfel de fapte sunt incadrate cel mult in ilicitul disciplinar", adauga sursa citata.

Materialul amplu realizat de Forumul Judecatorilor continua cu exemple legislative din alte state europene pe care le puteti citi pe larg mai jos:

Pericolul care ne pandeste

Forumul Judecatorilor aminteste ca raportul Comisiei Europene din cadrul MCV, dat publicitatii la 15 noiembrie 2017, confirma faptul ca "provocarile la adresa independentei sistemului judiciar din Romania reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare pentru Uniunea Europeana".

Comunicatul FJR sustine ca "solutiile legislative promovate sunt cu atat mai periculoase cu cat Romania se confrunta cu o profunda instabilitate legislativa, astfel incat incriminarea ca infractiuni a unor conduite remarcate in procesul de aplicare si de interpretare a legii va atrage dupa sine riscul refuzului de solutionare a acelor cauze in care problemele dificile de drept sunt insuficient lamurite, generand dispute chiar in randul profesionistilor si neconcordante jurisprudentiale".

In plus, FJR arata ca "riscul unor condamnari cu inchisoarea de pana la 15 ani pentru pronuntarea unei singure hotarari judecatoresti, inclusiv din culpa sau pe fond de surmenaj, va genera haos si groaza in magistratura".

Daca ar fi aplicate aceste modificari la Codul Penal, FJR considera ca o posibila consecinta va fi "grevarea nejustificata a unor instante nationale si supranationale cu diferite intrebari care sa constituie in final sursa unor posibile raspunsuri la problemele de drept ridicate, aspect ce va influenta termenul rezonabil de solutionare a cauzelor".

"Inutil de reamintit ca, in contextul prefacerilor legislative foarte dinamice, exista si posibilitatea ca, in absenta unor norme juridice clare si previzibile, instantele de judecata sa apeleze la solutii de compromis, riscul rejudecarilor repetate in cauzele cu un grad insemnat de complexitate fiind real", subliniaza sursa citata.

Apel la Iohannis, Dragnea si Tariceanu

In aceste conditii, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania solicita inca o data "cu fermitate" presedintelui Romaniei, presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor consultarea Comisiei de la Venetia asupra unor modificarii Codului Penal, Codului de Procedura Penala si Codului de Procedura Civila.

In plus, FJR crede ca e necesara suspendarea dezbaterilor Comisiei Iordache pana la data primirii avizului Comisiei de la Venetia.

Amintim ca marti Comisia Iordache a inceput dezbaterile pe modificarile la Codul Penal. Deocamdata nu s-a aprobat nimic, pana ce nu se va trece intai prin toate articolele CP si CPP, apoi se va reveni si se va supune la vot fiecare schimbare legislativa in parte.

"La nivel de salarizare s-a ajuns ca în alte țări europene", susține Marcel Ciolacu
"La nivel de salarizare s-a ajuns ca în alte țări europene", susține Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, sâmbătă, în judeţul Neamţ. Liderul PSD a vizitat o serie de obiective din judeţ, inclusiv o fabrică de microbuze din localitatea Dumbrava Roşie....
Primele voturi prin corespondență au ajuns din diaspora în România. Din ce țări au venit plicurile
Primele voturi prin corespondență au ajuns din diaspora în România. Din ce țări au venit plicurile
Compania Națională ”Poșta Română” a anunțat sâmbătă, 9 noiembrie, recepționarea primelor voturi prin corespondență trimise de cetățenii români din diaspora pentru alegerile...
#Forumul Judecatorilor Cod Penal Comisia Iordache , #cod penal
  1. Accident cumplit în Suceava. Trei morți după ce două mașini s-au izbit puternic
  2. Avertizare de la salvamontiști pentru cei care vor să meargă la munte: lista completă a echipamentului necesar pentru siguranța ta
  3. Propuneri controversate pentru siguranța femeilor în India: bărbații, excluși din anumite activități
  4. Planul secret care ar fi vizat asasinarea lui Donald Trump. Iranul rupe tăcerea și răspunde acuzațiilor
  5. Cum arată super-buncărul secret construit sub o fermă. E un labirint complex de mărimea a două terenuri de fotbal VIDEO
  6. Atac masiv al Ucrainei în Rusia. „Ploaie” de drone ale Kievului peste o fabrică de armament a Moscovei VIDEO
  7. Expresia pe care o aud cel mai des inspectorii RAR. Ce trebuie să facă șoferii pentru a-și recupera certificatul de înmatriculare, în caz de „lipsă ITP sau defecțiuni tehnice”
  8. 42 de femei exploatate sexual au fost eliberate. Victimele erau drogate, ținute în celule și forțate să "lucreze" non-stop
  9. O femeie a fost tâlhărită de doi adolescenți în scara blocului. I-au luat geanta și telefonul și s-au făcut nevăzuți
  10. Pregătiri la Pentagon pentru „ordine controversate” de la Donald Trump. „Cel mai rău scenariu, inamicul din interior”