Ziare.com

Forumul Judecatorilor: Reducerea termenelor de prescriptie din noul Cod Penal incalca cel putin 9 articole din Constitutie

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 11:22

   

Forumul Judecatorilor: Reducerea termenelor de prescriptie din noul Cod Penal incalca cel putin 9 articole din Constitutie
Reducerea termenelor de prescriptie care apare in noul Cod Penal adoptat de majoritatea parlamentara poate avea consecinte nefaste asupra modului in care autoritatile judiciare isi vor indeplini atributiile legale, sustine Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR).

Magistratii apreciaza ca aceste modificari nu vor avea ca efect mult clamata eradicare a "abuzurilor", ci impiedicarea anchetarii unor cauze penale, in special a celor complexe.

"Constatarea, cercetarea si judecarea, in interiorul termenului de prescriptie, a unor infractiuni de coruptie si asimilate, in care sunt implicati functionari publici de rang inalt, poate deveni iluzorie, lipsita de orice rezultat practic de prevenire si combatere a fenomenelor infractionale", arata FJR, intr-un comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

Potrivit sursei citate, in lipsa unor studii de impact, a unor cercetari sociologice si a unor evaluari criminologice, se va ajunge la o cvasi-imunitate de drept material a acestor functionari publici, fara sa existe o justificare obiectiva si rezonabila.

Codul Penal a trecut la limita: 9 deputati de la minoritati si unul de la PMP i-au salvat majoritatea lui Dragnea

FJR atrage atentia asupra faptului ca modificarile legislative vizand termenele de prescriptie pot avea ca efect incalcarea a cel putin 9 articole din Constitutia Romaniei.

Cum se incalca Constitutia

- Reducerea termenelor de prescriptie face ca anchetarea acestor infractiuni sa fie iluzorie, iar nu efectiva, incalcandu-se astfel dispozitiile art. 16 alin. 1 si 2 din Constitutie: " (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. (2) Nimeni nu este mai presus de lege".

- Conform art. 1 alin. 3 si 5 din Constitutie: " (3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. [...]

(5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

- In contextul in care, mai ales in cauzele complexe, cu prejudicii uriase inclusiv pentru bugetul public, cercetarea si judecarea unor infractiuni, in interiorul termenului de prescriptie a raspunderii penale, nu sunt obiectiv posibile in raport cu mijloacele juridice de care dispun organele statului, persoanelor vatamate li se incalca dreptul de proprietate, prevazut de art. 44 alin. 1 din Constitutie,in masura in care remediile pe cale civila aflate la dispozitia acestora nu confera suficiente mijloace de restabilire a situatiei anterioare.

- Imposibilitatea anchetarii unor cauze complexe, avand ca obiect infractiuni de coruptie sau asimilate (spre exemplu, fraude in materia achizitiilor publice care provoaca prejudicii de milioane de euro si denatureaza mediul economic concurential) poate ingradi accesul liber la activitati economice prevazut de art. 45 din Constitutie.

- Totodata, aceasta imposibilitate se poate transforma, prin evolutia fenomenului infractional, intr-o incalcare a obligatiei statului de a lua masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetateanului un nivel de trai decent, prevazut de art. 47 alin. 1 din Constitutie.

- Impiedicarea Ministerului Public sa efectueze anchete contravine art. 131 alin 1 din Constitutie, care prevede ca rolul procurorilor este de a apara "ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor."

- In raport de dispozitiile art. 53 alin. 2 din Constitutie, aceasta maniera de a reglementa termenele de prescriptie are ca efect restrangerea dreptului de a proteja ordinea de drept si libertatile cetatenesti, restrangere care nu se dovedeste a fi nici necesara intr-o societate democratica, nici proportionala cu situatia ce a determinat-o (care, de altfel, nu este justificata sau explicata de legiuitor) si conduce la atingerea efectiva si de substanta a dreptului organelor judiciare de a investiga faptele cu privire la care se aplica prescriptia redusa.

- Persoanele fizice sau juridice, victime ale unor infractiuni, isi vad lipsite drepturile de o protectie penala adecvata, fiind periclitate drepturi constitutionale pe care statul are obligatia de a le ocroti prin anchete efective, intre care dreptul la viata (art. 22 alin. 1 din Constitutie) sau dreptul la libertate si siguranta (art. 23 alin. 1 din Constitutie), deoarece protectia acestora presupune, de cele mai multe ori, masuri pozitive din partea statului, precum asigurarea unor anchete imediate si efective in privinta functionarilor publici obligati sa asigure respectarea acestor drepturi.

Ce a statuat CCR

FJR mai arata ca, in mai multe decizii, Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat ca este nevoie de solutii legislative adecvate din punct de vedere al prescriptiei raspunderii penale, in situatii care "reclama nevoia unei reactii ferme din partea statului, o nevoie de dreptate ce nu se stinge prin simpla scurgere a vremii de la data savarsirii lor", retinandu-se ca "reactia din partea comunitatii constituie atat o datorie de constiinta, cat si o dovada de respect fata de soarta victimelor."

De asemenea, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a statuat in cauza C-105/14, Ivo Taricco si altii, ca o reglementare nationala in domeniul prescriptiei raspunderii penale, precum cea prevazuta in dreptul italian (prelungirea termenului de prescriptie cu doar o patrime din durata sa initiala), care a afectat procesele penale privind fraude grave in materia taxei pe valoarea adaugata, "poate aduce atingere obligatiilor impuse statelor membre prin articolul 325 alineatele (1) si (2) TFUE in ipoteza in care aceasta reglementare nationala ar impiedica aplicarea unor sanctiuni efective si disuasive intr-un numar considerabil de cazuri de frauda grava aducand atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene".

Citeste si Forumul Judecatorilor a analizat noua definitie a abuzului in serviciu: Va consolida retelele de crima organizata si pune in pericol democratia

I.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5648 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...

...tot ce se poate insa nu incalca principiile lui dorneanu si ciordache!

 

Relaxare sekuriști ...

Ne va spune Curtea Constituțională cum stă treaba ...

solutie in forma de initiativa cetateneasca

termenul de prescriptie de septel sau decar prezent ce se va schimba in cincinal dupa noua lege penala poate deveni infinit daca faptele de coruptie vor fi asimilate faptelor de genocid impotriva banilor publici.

 

Atac frontal la codu penal

Din nou klubu de karate a lui Danilet acorda consiliere juridica Kremlinului.

 

Greu de crezut că guvernul PSDragnea va mai primi fonduri UE

In lipsă de mari intelectuali, propaganda externă e slabă. Greu de crezut că guvernul PSDragnea va mai primi fonduri UE la ce imagine isi face puterea de dragul coruptiei.

 

Judecatorii si barfele lor...

Ca in toate meseriile si judecatorii sunt calificati in anumite domenii, penal, civil, comercial, constitutional...fiecare sa se pronunte in raport cu specialitatea...facultatea de drept nu iti asigura sa fii maine judecator penal sau constitutional...faci stagii de perfectionare, pregatire ...un politist de ordine publica nu poate profesa oricand la rutiera, un stomatolog nu poate explora ginecologic etc ..judecatorii acestia sa faca o adresa la CCR si sa isi expuna parerile lor , nu deciziile constitutionale...si tramvaiul este un autovehicol condus pe drumuri publice dar cel ce o face nu poate profesa pe autobuz ...raul pt tara este ca acesti intelectuali , scoliti, etc , au gena romanului de la sate ca o geneza specifica ...latra in vant , babele adunate la poarta pe banca ...de ce toti isi expun tampeniile public in loc sa actioneze legal, conform competentelor?? La condamnarile facute DOAR !!! pe un denunt , poate cu fapta de acum 10-15 ani , imposibil de dovedit , magistratii nu se gandeau ca vine o zi ..?? Nu vad sa raspunda nimeni pt cei 657 de romani condamnati la ani grei fara a fi vinovati si tot instanta , dupa ani buni, pe unii i-a liberat dar altii au pierit in beciuri, fara sa plateasca macar 1 leu sau sa stea macar o zi in arest un singur magistrat...nimic...inamovibilitate, independenta , etc ,sa fie dar nu statut de ,,dumnezei"...in 30 de ani 67 de magistrati condamnati...putin, fff putin in comparatie cu miile, zecile de mii de romani ,,paraditi", sa copii o amazoana rosie...abuzul naste raspuns ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor