Judecator, despre interceptari: Si pe vechiul cod puteam sa va pun camere in casa

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 19:05
6680 citiri
Judecator, despre interceptari: Si pe vechiul cod puteam sa va pun camere in casa
Foto: Arhiva

Unul dintre judecatorii care au lucrat la redactarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala, Mihail Udroiu, a explicat in ce conditii pot fi realizate interceptarile telefonice.

Fiind una dintre cele mai controversate modificari, Ministerul Justitie a propus elaborarea unui proiect de ordonanta de urgenta pentru clarificarea conditiilor in care se pot realiza interceptari, potrivit Digi24.

Mihail Udroiu a precizat ca interceptarile se puteau face si inainte de intrarea in vigoare a noilor Coduri, de la 1 februarie, dar ca judecatorul trebuie sa stabileasca pe ce durata se pot realiza acestea.

"Si pe vechiul cod puteam sa va pun camere in casa. Multe dosare sunt facute cu microfoane in casa. Ceea ce e important e testul de subsidiaritate a masurii si testul de proportionalitate a masurii. Judecatorul va trebui sa aprecieze pe ce durata e necesara inregistrarea ambientala. Spatiul privat nu inseamna numai o locuinta, ci si un separeu la restaurant, un loc mai retras", a spus Udroiu.

Noul Cod Penal, modificat prin OUG? O singura intrebare, multe raspunsuri, nicio solutie

El a explicat ca procurorii sunt invinuiti pe nedrept in cazul interceptarilor, pentru ca judecatorii sunt cei care autorizeaza inregistrarea convorbirilor si a imagininilor in spatiile publice sau private, atat conform vechiului Cod, cat si in urma modificarilor aduse acestuia.

"Pe noul cod lucrurile sunt la fel, dar sunt precizate doua garantii: ca iei aceste masuri daca ingerinta in viata privata e proportionala cu scopul urmarit, adica sa obtin probe, si daca probele nu le putem obtine altfel", a completat Udroiu.

Procedura in cazul interceptarilor

Judecatorul a lamurit cum se procedeaza in cazul interceptarilor telefonice, sustinad ca acestea se realizeaza fie in etapa premergatoare, fie dupa inceperea urmarii penale.

Deputat UDMR, impotriva interceptarii: Nu vreau sa revenim la perioada lui Ceausescu

"Nu e daca e inainte de inceperea urmaririi sau dupa. Pe actualul cod de procedura, interceptarea se face fie in etapa premergatoare, fie dupa inceperea urmaririi penale. Pe noul cod nu mai sunt acte premergatoare. Inseamna ca se primeste o sesizare din oficiu, de la un serviciu de informatii, plangere sau denunt. (...)

Filosofia noului cod de procedura e o incepere intotdeauna a urmaririi penale cu privire la fapta. Asta nu inseamna ca pe actualul cod, cand odata cu inceperea urmaririi penale dobandeai calitatea de invinuit, si pe actualul cod era posibilitatea sa incepi doar cu privire la fapta, si nu la persoana.

Pe noul cod asta e regula. Dupa ce incepi cu privire la fapta, o alta institutie e continuarea efectuarii urmaririi penale cu privire la suspect. Asta inseamna ca in cursul urmaririi penale incep urmarirea cu privire la fapte, actul de sesizare nu e mijlocul de proba, si ma documentez sa vad daca sesizarea e reala sau nu", a detaliat acesta.

Ancheta referendumului, bazata pe interceptari - Mai multi politicieni ascultati

Udroiu a dat si un exemplu concret in cazul interceptarilor, presupunand ca o persoana este acuzata de furt. El a precizat ca inculpatul este instiintat in legatura cu urmarirea penala in momentul in care exista o suspiciune.

"Cineva va acuza de furt. Ca procuror ma uit in actul de sesizare si vad ca descrie fapta, are toate aspectele formale. Incep urmarirea penala cu privire la fapta de furt, nu in privinta dumneavoastra. Apoi declansez mecanismele, incep audieri. Pot sa ascult si telefon, daca incuviinteaza judecatorul, sa fac localizari.

In momentul in care incepe sa mi se contureze o suspiciune ca ati comis infractiunea, va chem si va spun: din acest moment continui urmarirea penala impotriva dumneavoastra si dobanditi calitatea de suspect. Abia in momentul respectiv aflati ca sunteti intr-o procedura penala", a lamurit judecatorul.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#interceptari Cod Penal, #interceptari telefonice Cod Penal, #modificari Cod penal , #cod penal