Liberation: Modificarea Codului penal, zi neagra pentru democratia romaneasca

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 09:00
2519 citiri
Liberation: Modificarea Codului penal, zi neagra pentru democratia romaneasca

Dupa ani de zile de progres in lupta impotriva coruptiei, Romania traieste un "episod negru", dupa ce parlamentarii au votat, marti, nasterea "super-imunitatii".

Liberation preia un comentariu al agentiei France Presse, care critica modificarile aduse Codului penal.

Uniunea Europeana, care supravegheaza lupta impotriva coruptiei din Romania, a reamintit ca toti cetatenii sunt egali in fata legii. "In rapoartele precedente am subliniat faptul ca legile din domeniul coruptiei si al conflictului de interese trebuie sa se aplice tututor responsabililor politici", a subliniat purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.

Potrivit spuselor sale, adoptarea legii va face obiectul urmatorului raport de tara. In plus, Olanda, Germania si Marea Britanie si-au exprimat "nelinistea" in legatura cu noua masura legislativa.

Statele Unite au denuntat "pasul inapoi in privinta principiilor transparentei si respectarea statului de drept".

Guvernul roman, de centru-dreapta, care a fost obiectul numeroaselor critici europene si americane si in 2012, in timpul tentativei de destituire a presedintelui, pastreaza deocamdata tacerea.

Coalitia la putere detine o majoritate confortabila in Camera Deputatilor drept care nu a avut nicio problema sa aprobe modificarea Codului penal.

Basescu: Modificarile la Codul Penal darama 10 ani de munca a DNA si ANI

Potrivit modificarilor, presedintele, deputatii si senatorii nu mai sunt asimilati functionarilor publici, ceea ce inseamna ca nu mai pot fi trasi la raspundere si sanctionati pentru infractiuni de coruptie comise in timpul exercitarii functiei.

"Este o zi neagra pentru democratia romaneasca", a declarat, pentru AFP, Cristina GFuseth, presedintele Freedom House, ONG care lupta pentru apararea statului de drept. "Aceasta actiune face parte dintr-un plan vizibil de slabire institutiilor statului de drept, in special a celor care lupta impotriva coruptiei", a adaugat aceasta.

Propunerile de modificare a Codului penal au fost facute de catre deputati, nu de catre Ministerul Justitiei, iar amendamentele au fost discutate in mare secret luni seara, pentru ca marti sa fie supuse la vot.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, 28 de parlamentari sunt judecati sau anchetati pentru acuzatii de coruptie. Anul trecut, justitia romana s-a aratat a fi mai eficace decat in anii precedenti. Un fost prim ministru si mai multi ministri au fost condamnati la inchisoare pentru coruptie, fapt fara precedent in Romania.

Inainte de a se pronunta asupra amendamentelor, deputatii au incercat sa adopte un alt proiect de lege controversat, care ar fi dus la gratierea detinutilor condamnati la pedepse sub sase ani de inchisoare, ceea ce ar fi dus la eliberarea mai multor oameni politici condamnati pentru coruptie.

Citeste si:
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Un nou scandal privind doctoratele plagiate zdruncină România la vârful administrației după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este...