Ministrii lui Ciolos discutau despre oportunitatea folosirii ordonantelor cand au modificat Codurile Penale - Stenograma

Duminica, 05 Februarie 2017, ora 23:44
14145 citiri
Ministrii lui Ciolos discutau despre oportunitatea folosirii ordonantelor cand au modificat Codurile Penale - Stenograma
Foto: Hepta.ro

Fostul ministru al Dialogului Social si Consultarii Publice, Violeta Alexandru, si-a exprimat rezervele fata de utilizarea ordonantelor de urgenta la sedinta Guvernului Ciolos din 18 mai 2016 cand a fost adoptata OUG 18/2016 prin care au fost modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Potrivit stenogramei care a fost data publicitatii, duminica, printr-un memorandum adoptat de guvernul Grindeanu, in prezentarea proiectului de ordonanta de urgenta, ministrul Justitiei de atunci, Raluca Pruna, a justificat urgenta prin faptul ca nu au fost transpuse in legislatia penala decizii ale Curtii Constitutionale

"De ce ordonanta de urgenta acum? Pentru ca suntem la doi ani de cand s-a adoptat acest Cod si suntem dincolo de cele 45 de zile in care trebuia sa punem in acord numeroase texte. La momentul initierii prezentei ordonante de urgenta, avem un numar semnificativ de decizii ale Curtii prin care, cum am spus, au fost admise exceptii de neconstitutionalitate, care nu au fost urmate de interventii legislative si aceasta situatie determina dificultati majore si, indraznesc sa spun, chiar sincope in activitatea organelor judiciare, care sunt in situatia in care nu pot avea un Cod de procedura penala dupa care sa judece, ci au un Cod impreuna cu un teanc de decizii ale Curtii, pe care trebuie sa le citeasca pentru a putea face aplicarea legii in aceasta tara", argumenta Raluca Pruna.

In plus, Raluca Pruna spunea ca parcursul legislativ in Parlament este prea lent fata de necesitatea actualizarii codurilor penale.

"As mai spune doua cuvinte cu privire la faptul ca ordonanta preia texte care sunt la acest moment in dezbatere, in varietate, in Parlament, fie la Senat, fie la Camera. Sunt trei proiecte de legi care sunt acolo discutate si, in cele sase luni de mandat de cand mi-am preluat acest mandat, nu am reusit, din pacate, sa avansam foarte mult. Pentru acest motiv propun o ordonanta de urgenta, dar nu numai", spunea Pruna.

In schimb, Violeta Alexandru a spus ca adoptarea acestei ordonante ar lipsi de credibilitate eforturile sale de a-si convinge colegii de cabinet sa nu abuzeze folosirea ordonantelor de urgenta.

"Fata de pledoaria doamnei ministru, absolut justa si pe niste argumente de necontestat, simt nevoia, insa, sa spun ca acest lucru inseamna ca pentru toti colegii din celelalte ministere este posibil a se veni cu proiecte de ordonanta, intrucat tot ce facem in acest moment are caracter de urgenta, adica, mi-e greu sa mai pledez fata de fiecare dintre colegii carora le trimit, saptamanal, o serie de mesaje, cum ca la ei nu ar trebui sa se intample prin ordonanta de urgenta, pentru ca nu e asa de important, sau nu", a spus Alexandru.

Primul-ministru Dacian Ciolos a afirmat ca, in acest caz, procedura de adoptare prin OUG este necesara.

"In continuare, facem diferenta intre a trece prin ordonanta de urgenta orice proiect de lege doar pentru a-l putea afisa ca e realizarea noastra, sau a trece prin ordonanta de urgenta modificari ale legislatiei care, cu cat sunt facute mai repede, cu atat beneficiul direct, imediat, e mai rapid", a spus Ciolos.

Raluca Pruna a fost sprijinita si de ministrul de Interne, Petre Toba.

"Si noi sustinem nevoia unei ordonante de urgenta, pentru ca, in anumite domenii, ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale a intervenit un blocaj in infaptuirea actului de justitie.

As vrea, totusi, sa subliniez - si am discutat cu doamna ministru - avand in vedere faptul ca, pe langa foarte buna colaborare existenta intre ministerele noastre, faptul ca mai mult de 95 la suta din urmarirea penala se efectueaza de catre Politie, de catre subordonatii Ministerului Afacerilor Interne, apreciem ca in viitor ar fi util ca Ministerul Afacerilor Interne sa fie avizator vizavi de toate aceste modificari ale Codului penal si ale Codului de procedura penala si, inclusiv, faptul ca au mai ramas aspecte care trebuie clarificate", a spus Toba.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#ordonante cod penal Guvern Ciolos , #cod penal