Modificarile adoptate in Comisia Iordache la Codul penal. Stelian Ion: schimba cursul dosarului penal al lui Dragnea

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 21:10
8320 citiri
Modificarile adoptate in Comisia Iordache la Codul penal. Stelian Ion: schimba cursul dosarului penal al lui Dragnea

Comisia parlamentara speciala privind legile Justitiei a dat marti raport favorabil modificarilor la Codul penal, eliminand mai multe prevederi din forma initiala, care au fost declarate neconstitutionale de catre CCR.

Raportul a fost adoptat cu 12 voturi "pentru" si 7 "impotriva".

Comisia speciala a decis sa ramana in forma initiala mai multe articole criticate de Opozitie, pe motiv ca nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala.

Unul dintre acestea se refera la reducerea termenelor de prescriptie a pedepselor.

Astfel, termenele de prescriptie a raspunderii penale vor fi:

de 8 ani, fata de 10 ani in legea in vigoare, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;

de 6 ani, in loc de 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani.

De asemenea, un alt text se refera la abrogarea neglijentei in serviciu.

Totodata, o alta modificare prevede introducerea unui termen de un an in care se poate face un denunt.

"Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de 1 an de la data savarsirii acesteia", prevede textul.

Raportul urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea plenului Senatului, dupa cum a anuntat presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache. El a precizat ca martea viitoare comisia se va reuni din nou, astfel incat miercuri aceste modificari sa fie adoptate in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.

Stelian Ion: Modificarile schimba cursul dosarului penal al lui Liviu Dragnea

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, marti, ca modificarile la Codul penal adoptate in Comisie schimba cursul dosarului penal pe care il are liderul PSD Liviu Dragnea la ICCJ.

"Avem un vot dat in comisia speciala Iordache de pe o ora pe alta, as putea spune, referitor la modificarea Codului penal. Este dramatic, din punctul nostru de vedere, pentru ca se incalca in picioare niste principii fundamentale, unul dintre ele acela ca daca ai gresit, daca ai savarsit o infractiune, sa apari firesc in fata judecatorilor si sa raspunzi. Liviu Dragnea, prin aceste modificari de astazi, isi schimba cursul dosarului penal pe care il are pe rolul ICCJ, pentru ca s-a modificat inclusiv articolul in baza caruia a fost condamnat la 3 ani si jumatate cu executare.

Acesta este lucrul pe care nu-l pot intelege oamenii de buna-credinta, oamenii cinstiti: cum e posibil sa savarsesti niste infractiuni si sa scapi de dosarele penale modificand legislatia pentru tine si pentru prietenii tai. Este inimaginabil. Mai ramane ca PSD sa modifice si Cartea cartilor si Biblia in acea porunca 'sa nu furi', sa abroge si de acolo acest pacat capital, pana la urma", a afirmat Stelian Ion, dupa sedinta comisiei speciale.

Citeste si Turcan: Comisia lui Iordache a votat pentru amnistia VIP-urilor!

Citeste si:
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
Comentarii