Modificarile Codului Penal ajung pe biroul CE - Seful CSM: Semnalul este clar unul negativ

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 10:40
3087 citiri
Modificarile Codului Penal ajung pe biroul CE - Seful CSM: Semnalul este clar unul negativ
Foto: Digi24

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt Haineala, sustine ca modificarile aduse Codului Penal vor fi incluse in informarea pe aceasta luna catre Comisia Europeana, care va fi transmisa pana la sfarsitul acestei saptamani.

"Noi, oricum, informam Comisia Europeana, lunar, referitor la toate elementele de interes, pe MCV. Nu a plecat (informarea pe luna decembrie - n.red.), dar va pleca si va include aceste aspecte, cu siguranta. Pana la finele saptamanii. Este raportul de progrese pe care il trimitem, e in practica noastra.

Orice institutie care are competente din perspectiva MCV informeaza periodic, lunar respectiv, cu privire la evolutiile relevante si este clar ca atat timp cat implementarea noilor coduri si stabilitatea cadrului normativ reprezinta chestiuni de referinta pentru Comisia Europeana, este evident ca ne vom referi la ele si vom face exact istoricul din perspectiva noastra si din punctul nostru de vedere", a explicat Haineala, la Digi24.

Presedintele CSM: Super-imunitatea ii vizeaza si pe fostii ministri - cine poate scapa de raspundere

Ea a adaugat ca oficialii de la Bruxelles vor primi si punctul de vedere al CSM inaintat Parlamentului. Referitor la imunitarea parlamentarilor si la Legea amnistiei, seful CSM a precizat ca solutia se afla la Curtea Constitutionala si ca spera ca aceasta sa declare neconstitutionale aceste reglementari.

"Apoi, sigur, Parlamentul va fi tinut de limitele deciziei CCR. Dar in forma in care sunt acum reprezinta un regres major pentru Romania, sincer. (...) Semnalul este clar, unul negativ, evident.

In momentul in care noi, magistratii, stim foarte bine ca activitatea noastra este sub lupa CE, ca trebuie sa atingem anumite standarde in modul in care aplicam legea, este descurajant sa vezi ca nu mai ai ce sa aplici, ca nu mai ai o lege care sa-ti permita sa raspunzi nevoilor de aparare sociala", a lamurit Haineala.

Seful CSM a mai spus ca efectele acestei situatii vor afecta perceptia Comisiei Europene despre Romania, chiar daca initiativele legislative vor fi inlaturate de catre CCR.

Deputatii juristi au adoptat, martea trecuta, mai multe modificari aduse Codului Penal, care ii scot pe parlamentari si pe presedinte din sfera functionarilor publici, ceea ce inseamna ca acestia nu mai pot fi cercetati pentru fapte de coruptie.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Oana Haineala Cod Penal, #Oana Haineala Cod Penal CE, #Oana Haineala imunitate parlamentari CE , #cod penal