Modificarile la Codul Penal, atacate la CCR. Blaga si Tomac, impreuna impotriva Codului (Video)

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 15:53
2032 citiri
Modificarile la Codul Penal, atacate la CCR. Blaga si Tomac, impreuna impotriva Codului (Video)
Foto: Ziua News

Partidul Democrat Liberal a atacat Codul Penal votat marti de deputati la Curtea Constitutionala.

Senatorii PDL au joi o sesizare la CCR pe modificarile aduse la Codul Penal. Informatia a fost confimata de senatorul PDL Cristian Radulescu: "Deocamdata trebuie sa trimitem la CCR si daca Curtea respinge cererea noastra, atunci legea merge la presedinte".

Democrat liberalii sustin ca actul normativ aduce prejudicii statului de drept.

"Este vorba despre un obiectiv mai important in Romania decat pare la prima vedere. Nu e vorba numai de doua aliniate din Codul Penal. Este vorba de acte privind statul de drept si mentinerea integritatii. Acest mecanism sta la baza intrarii in UE, tine de statutul Romaniei in Uniunea Europeana. Nu vizeaza doar o lege si atat. Vizeaza angajamente ale Romaniei de a mentine statul de drept si de a mentine integritatea in functiile publice. Este vorba despre obligatii care tin de statutul Romaniei in UE, de aceea este atat de grava modificarea", a declarat Catalin Predoiu, vicepresedinte PDL.

Vicepresedintele PDL a precizat in sesizarea catre Curtea Constitutionala se semnaleaza incalcarea articolului 16 din Constitutie. Articolul 16 stipuleaza catoti cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice si ca nimeni nu este mai presus de lege.

"Orice parlamentar ar trebui sa se gandeasca la faptul ca este vorba despre interese fundamentale ale Romaniei", a daugat Catalin Predoiu.

Update: Ulterior, presedintele PDL, Vasile Blaga, a anuntat ca membrii partidului pe care il conduce au depus doua sesizari la Curtea Constitutionala.

"PDL a depus astazi doua contestatii la CCR prin semnaturile a 50 de deputati si vreau sa le multumesc si domnilor Cernea, deputat independent, doamnei Tusa de la PNTCD si domnului Tomac si doamnei Stoica de la Miscarea Populara care au semnat alaturi de noi pentru depunerea celor doua contestatii. Prima sesizare se refera la articolul din Codul Penal prin care parlamentarii PSD si PNL s-au sustras conflictului de interese. A doua sesizare face referire la modificarile operate la articolul prin care parlamentarii USL s-au scos din sfera definitiei de functionar public", a comentat Vasile Blaga.

Liderul PDL a atacat din nou guvernul USL si a reclamat ca modificarile din Codul Penal au fost o strategie "ca sa isi scoata prietenii din inchisoare".

"Cea mai incompetenta guvernare de dupa 1990. Este o guvernare anti-nationala, anti-europeana si anti-sociala. In loc sa guverneze, sa creeze locuri de munca ei se gandesc din nou se creeze super-imunitate pentru parlamentarii lor, sa isi scoata prietenii din inchisori sau sa ii apare pe cei care sunt in atentia justitiei. Inca de de la inceputul acestui an, PSD si PNL au intreprins numeroase demersuri pentru a crea o super-imunitate parlamentarilor lor", a mai declarat Vasile Blaga.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Prin aceasta decizie, presedintele si parlamentarii ies si de sub incidenta articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#CCR sesizare cod penal, #senatori PDL CCR sesizare cod penal, #PDL semnaturi reclama cod penal CCR , #cod penal