Noul Cod Penal, modificat prin OUG? O singura intrebare, multe raspunsuri, nicio solutie

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 18:22
8202 citiri
Noul Cod Penal, modificat prin OUG? O singura intrebare, multe raspunsuri, nicio solutie
Foto: victorponta.ro

Modificarile aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala au intrat in vigoare sambata. Ele contin prevederi care au declansat polemici dure intre tabara politica si specialistii in Drept.

Acestia din urma sustin efectele juridice produse de noile coduri nu au fost bine calculate si ca astfel se va ajunge ca procurorii sa fie obligati sa anunte suspectii ca urmeaza sa fie interceptati sau ca tortionarii sa scape de urmarirea penala.

Insa mingea care a fost pasata cel mai mult intre tabere a fost adoptarea de catre Guvern a unei ordonante de urgenta care sa corecteze aceste chestiuni.

Pana la ora 24.00, vineri, guvernul nu a emis nicio OUG care sa amane intrarea in vigoare a Codurilor. Sambata, acestea au devenit efective si obligatorii si au inceput sa produca efecte, existand numeroase cereri de la detinuti sa li se micsoreze pedeapsa sau sa fie eliberati din inchisoare.

Pe siteul Ministerului de Justitie a fost publicat, insa, un proiect de OUG privind unele modificari aduse Noului Cod de Procedura Penala (NCPP), nu insa si Noului Cod Penal (NCP).

OUG de modificare a Codului Penal, constitutional sau neconstitutional? Aceasta-i intrebarea, raspunsurile sunt diferite

Inca de la inceputul saptamanii trecute, mai multi specialisti in Drept au avertizat ca intrarea in vigoare a noilor Coduri vor produce efecte nedorite. Acestei pozitii i s-au raliat succesiv, Livia Stanciu, judecatoare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Natioanale Anticoruptie, si presedintele Traian Basescu care, joi, i-a cerut public premierului Victor Ponta sa modifice de urgenta, pana sambata, 1 februarie, articolul 140 din Codul de Procedura Penala. Cererea a fost reluata si vineri, insa raspunsul premierului a fost ca "marinarul nu intelege".

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca nu exista nicio problema cu privire la emiterea unei ordonante de urgenta in cazul unor eventuale modificari ale noilor coduri, Penal si de Procedura Penala.

Joi seara, premierul Ponta a respins ideea de modificare a articolelor in discutie sau de amanare a aplicarii codurilor. El a insistat ca un Cod Penal nu poate fi schimbat prin Ordonanta de Urgenta pentru ca ar fi neconstitutional. Dupa ce i s-a amintit pozitia presedintelui Curtii Constitutionale, premierul a replicat spunand ca oricine poate avea o parere, dar CCR ia decizii numai prin votul celor 9 judecatori.

Vineri, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca lucreaza la un proiect de ordonanta de urgenta care va modifica Noul Cod de Procedura Penala, dar ca acesta va fi discutat de Guvern abia saptamana viitoare, dupa ce codurile vor intra in vigoare.

Ministrul nu a spus insa nimic de faptul ca prin noul Cod Penal nu mai este prevazuta infractiunea de genocid impotriva colectivitatilor, astfel incat tortionari cunoscuti, ca Alexandru Visinescu si Ioan Ficior, vor scapa de aceasta acuzatie.

Tot vineri, premierul Victor Ponta a participat la o sedinta la ministerul de Justitie, dar a declarat la final ca noile Coduri, Penal si de Procedura Penala, vor intra in vigoare sambata asa cum sunt.

"Codurile intra maine in vigoare. Sa spui ca protejeaza infractori, e chiar o prostie", a declarat premierul, raspunzandu-i presedintelui Traian Basescu. El a recunoscut insa ca legile, fiind "complexe", pot duce la "interpretari diferite si inadvertente" in justitie. Mai mult, referitor la articolul 140 din NCPP, premierul a declarat ca "o parte a presei isi doreste interceptari, o parte nu".

Modificarile aparute sambata in proiectul de OUG postat pe site-ul Ministerului de Justitie par sa raspunda cererilor privind situatia problematica a interceptarilor facute cu avizarea suspectilor. Astfel, in articolul 138 din Codul de Procedura Penala, ar urma sa fie introdus un nou alineat, conform caruia "metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun si in cazul in care urmarirea penala este inceputa potrivit art. 305 alin. (1) ".

Articolul 305 face referire, in alineatul 1, la inceperea urmariririi penale in rem: "Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1), organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta".

Presa a speculat imediat ca acesta ar permite procurorilor sa poata efectua interceptari fara a anunta suspectul, dar cu toate acestea inca niciun specialist sau o voce din justitie nu s-a exprimat inca in acest sens.

Cazanciuc: Avem un cod modern, european, nu se vor crea blocaje

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a insistat in cursul zilei de sambata, ca modificarile propuse in acest proiect de modificare a Codurilor sunt minore. "Le-am spus celor de la CSM ca suntem receptivi, dar numai acolo unde sunt neclaritati, sau lucrurile sunt de natura a crea blocaje. Nu sunt lucruri de natura a crea blocaje. Avem un cod modern, european", a spus Cazanciuc.

Norica Nicolai, membru al PNL, a afirmat, intr-un comunicat remis sambata Mediafax, ca o eventuala modificare a Codurile prin OUG, ar fi incalcat Constitutia, pentru ca numai Parlamentul poate sa abiliteze Guvernul sa emita OUG in domeniul Justitiei. Ea arata ca CSM-ul a avut o atitudine ambigua, pentru ca initial acest organismn si-a dat avizul pozitiv pe aceste variante ale Codurilor.

Sambata, insa, deputatul PSD, Crstian Rizea, a sustinut ca Guvernul putea emite o ordonanata de urgenta pe Codul de Procedura Penala, nefiind insa abilitat sa o faca pe Codul Penal propriu zis, aratand ca nu intelege de ce Augustin Zegrean a spus ca se poate.

Si Monica Macovei a comentat situatia, aratand ca nu a exista vointa politica pentru rezolvarea situatiei. "Era simplu pentru Victor Ponta sa mane Codurile, ca sa nu avem erori. Dar pur si simplu nu a vrut", a spus fostul ministru al Justitiei.

Un judecator CCR, initiatorul amendamentului cu interceptarile

In toata aceasta perioada, s-a pus si problema persoanei care a avut initiativa de a modifica articolul 140. S-a descoperit ca articolul a fost promovat de fostul senator PSD si actual judecator al Curtii constitutionale, Toni Grebla, impreuna cu deputatul UDMR Marton Arpad.

Un alt aspect al intrarii in vigoare a Codurilor il reprezinta posibilitatea unor detinuti de a beneficia de prevederile mai blande care le permit sa iasa mai devreme din inchisoare. Deja, sambata, zeci de detinuti din toata tara au fost eliberati.

Ministrul Justitei, Robert Cazanciuc a declarat ca, din informatiile pe care le are, aproximativ 400 de detinuti urmau sa intre in atentia instantelor, pentru a li se judeca cererile de eliberare.

Noul Cod Penal prevede si prescrierea unor fapte care au fost comise cu multa vreme in urma. De aceste facilitati ar putea beneficia persoane ca Miron Mitrea, Mihai Necolaiciuc sau Sorin Ovidiu Vantu.

Codul de Procedura Penala a fost adoptat de Parlament in iunie 2010, prin angajarea raspunderii de guvernul condus de Emil Boc. Ministrul Justitiei in acea vreme era actualul prim-vicepresedinte PDL, Catalin Predoiu. Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu la doar cateva zile de la adoptare.

Si premierul Victor Ponta a fost implicat in elaborarea Codurilor, el detinand functia de vicepresedinte al Comisiei speciale din Parlament pentru modificarea codurilor penale si civile. In plus, Victor Ponta detinea si functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni seară, 4 martie, despre candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Întrebat dacă PNL va avea un candidat comun cu PSD, Ciucă a...
#Victor ponta Cod Penal modificari, #Ponta OUG Coduri contradictii, #Ponta coduri procurori interceptari , #cod penal