Ziare.com

O asociatie de procurori cere pedepse mult mai dure pentru cine incalca normele de sanatate publica: 10 ani pentru infectarea unui medic si 15 ani in cazul unui deces

de Ionel Stoica
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 12:51

   

O asociatie de procurori cere pedepse mult mai dure pentru cine incalca normele de sanatate publica: 10 ani pentru infectarea unui medic si 15 ani in cazul unui deces
Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor (AMASP) solicita Parlamentului si Guvernului sa faca demersurile necesare pentru modificarea articolului 352 din Codul Penal, referitor la zadarnicirea combaterii bolilor, in contextul situatiei de criza epidemiologica.

Pedepsele maxime in acest caz ar creste exponential in functie de gravitate si pot ajunge de la maximum actual de 2 ani de inchisoare, la 7... 10 sau chiar 15 ani in cazul unui deces provocat in acest mod.

Aceasta masura ar trebui sa permita autoritatilor judiciare sa aplice in mod eficient dispozitiile de drept penal in cazul incalcarii masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, arata AMASP, intr-un comunicat transmis Ziare.com.

In prezent, articolul 352 sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni pana la 2 ani sau amenda "nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli", respectiv cu o luna pana la 6 luni de inchisoare sau amenda aceeasi fapta, daca aceasta este savarsita din culpa.

Citeste si: Ce patesti daca nu respecti carantina, iar persoana pe care o infectezi moare sau ramane cu sechele - Ce spun Codul Penal si specialistii in Drept

Potrivit propunerii asociatiei de procurori, pedepsele pot creste progresiv, in cazul persoanelor suspectate de infectarea cu o boala infecto-contagioasa care nu au respectat masurile de izolare la domiciliu sau carantina institutionalizata. Astfel pentru incalcarea carantinei, aceasta risca intre 1 si 5 ani, pedeapsa poate creste pana la 7 ani daca a dus la infectarea altor persoane sau chiar 15 ani, daca o persoana infectata a decedat.

Prevedere inspirata din cazul Gerota

Exista o prevedere care pare inspirata din cazul de la Gerota, in care un fost sef adjunct al Politiei Capitalei n-a spus ca a fost in Israel, mai exact in teritoriile ocupate din Palestina, si internarea lui s-a transformat intr-o sursa de infectie.

Daca o persoana a omis sa spuna medicilor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana suspecta sau confirmata ca fiind infectata cu o boala infecto-contagioasa, respectiv informatii privitoare la eventuale deplasari in zone aflate sub risc de astfel de epidemii si acest lucru a condus la infectarea personalului medical sau autoritatilor angajate in prevenirea si combaterea bolilor infecto-contagioase, ori a determinat reducerea in mod substantial a capacitatii de functionare a unui spital sau a oricarei alte institutii publice, acest lucru se sanctioneaza cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.

"Solicitarea de modificare a dispozitiei legale este justificata de faptul ca, in contextul masurilor luate pentru evitarea raspandirii SARS-CoV-2 (COVID-19), au fost intocmite pana in prezent circa 40 de dosare penale pe teritoriul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. (1) Cod Penal, existand suspiciuni cu privire la savarsirea unor fapte de natura penala ce au condus la infectarea unor persoane sanatoase, intrarea in carantina a unor institutii medicale sau alte pericole fata de sanatatea publica," explica procurorii de ce cer modificarea legii.

Propunerile legislative

Iata modificarile legislative propuse in cazul articolului 352 din Codul Penal.

(1) Nerespectarea de catre o persoana suspectata de infectarea cu o boala infecto-contagioasa a masurilor de izolare la domiciliu sau carantina institutionalizata, precum si a altor masuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

(2) Nerespectarea de catre o persoana confirmata medical ca fiind infectata cu o boala infecto-contagioasa a masurilor de izolare la domiciliu sau carantina institutionalizata precum si a altor masuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

(3) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au condus la infectarea unei alte persoane, fapta se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au condus la infectarea mai multor persoane, fapta se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.

(5) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au avut ca urmare decesul unei persoane, fapta se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 15 ani.

(6) Transmiterea, cu intentie, a unei boli infecto-contagioase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani. Daca in urma infectarii se produce vreuna dintre urmarile de la art 194 C. pen. sau decesul persoanei, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(7) Omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autoritati competente in prevenirea si combaterea bolilor infecto-contagioase a unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana suspecta sau confirmata ca fiind infectata cu o boala infecto-contagioasa, respectiv informatii privitoare la eventuale deplasari in zone aflate sub risc de astfel de epidemii, se sanctioneaza cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

(8) Daca faptele savarsite in conditiile prevazute de alin (3) si (4) au condus la infectarea personalului medical sau autoritatilor angajate in prevenirea si combaterea bolilor infecto-contagioase, ori au determinat reducerea in mod substantial a capacitatii de functionare a unui spital sau a oricarei alte institutii publice, limitele de pedeapsa se majoreaza cu jumatate.

(9) Faptele savarsite in conditiile prevazute de alin (7) daca au condus la infectarea personalului medical sau autoritatilor angajate in prevenirea si combaterea bolilor infecto-contagioase, ori au determinat reducerea in mod substantial a capacitatii de functionare a unui spital sau a oricarei alte institutii publice, se sanctioneaza cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.

(10) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au fost savarsite prin folosirea unui mijloc de transport in comun terestru, aerian sau naval, limitele de pedeapsa se majoreaza cu o treime (cazul avionului venit de la Madrid - n.red.).

(11) Daca faptele prevazute la alin. (3) si (4) au fost savarsite din culpa, limitele de pedeapsa se reduc cu jumatate.

(12) Tentativa la infractiunea prevazuta in alin. (6) se pedepseste.

(13) Prin persoana suspectata de infectarea cu o boala infecto-contagioasa se intelege persoana fata de care se deruleaza investigatii medicale pentru confirmarea infectarii cu o boala infecto-contagioasa, persoana care a fost depistata in cursul unei anchete epidemiologice si despre care se stie ca a avut contact apropiat cu o persoana confirmata medical ca fiind infectata cu o boala infecto-contagioasa sau persoana care a intrat pe teritoriul Romaniei dintr-o zona declarata zona cu risc epidemiologic si despre care se presupune ca a avut contact cu persoane confirmate medical ca fiind infectate cu o boala infecto-contagioasa, precum si membrii de familie ai acestor categorii de persoane.

Justificarea

Asociatia de procurori precizeaza ca solicitarea de modificare a dispozitiei legale este justificata de faptul ca, in contextul masurilor luate pentru evitarea raspandirii SARS-CoV-2 (COVID-19), au fost intocmite pana in prezent circa 40 de dosare penale pe teritoriul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. (1) Cod penal, existand suspiciuni cu privire la savarsirea unor fapte de natura penala ce au condus la infectarea unor persoane sanatoase, intrarea in carantina a unor institutii medicale sau alte pericole fata de sanatatea publica.

Legislatia din prezent

Potrivit procurorilor, articolul 352 din Codul Penal sanctioneaza in prezent cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda "nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli", respectiv cu o luna la 6 luni sau amenda aceeasi fapta daca aceasta este savarsita din culpa.

De asemenea, conform art. 34 lit. m) din HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice, este sanctionata cu amenda contraventionala in cuantum cuprins intre 5.000 si 10.000 lei nerespectarea de catre persoane fizice, suspecti si convalescenti de boli transmisibile, contacti si purtatori sanatosi de germeni patogeni, precum si de catre persoane juridice a masurilor prevazute de normele in vigoare, in scopul prevenirii si combaterii bolilor transmisibile.

"Din analiza dispozitiilor Codului Penal, se poate observa ca infractiunea prevazuta la art 352 este una de rezultat, altfel spus sanctioneaza doar acele situatii unde se poate stabili, in mod cert si direct, ca nerespectarea masurilor impuse a condus la infectarea unei alte persoane.

In circumstantele avute in vedere la redactarea acestui text s-a considerat ca raspunderea penala poate fi atrasa doar pentru actiunile care au un rezultat concret de multiplicare a numarului de persoane infectate
," explica procurorii.

Se rapoarteaza la situatia globala

Acestia considera ca in situatia actuala, prin raportare la incidentele sesizate de autoritati si gravitatea situatiei globale, este necesara interventia legislativa, prin adoptarea unei legi penale temporare in conditiile articoului 7 din Codul Penal sau prin modificarea cu titlul permanent atat a continutului constitutiv al infractiunii prevazute de art 352, cat si a limitelor de pedeapsa si formelor agravante.

"Necesitatea acestei modificari in contextul pandemiei SARS-CoV-2 (COVID-19) este justificata, pe de o parte, de faptul ca in actuala reglementare raman in afara sferei raspunderii penale orice fapte cu privire la care, desi zadarnicesc eforturile statului de combatere a pandemiei, nu se poate stabili dincolo de orice dubiu rezonabil ca au condus in mod direct la infectarea unei alte persoane determinate, spre exemplu angrenarea cadrelor medicale in ample investigatii epidemiologice, cresterea riscului de infectare a unor grupuri sociale, risipirea resurselor medicale care duce la diminuarea timpului si capacitatii de raspuns in cazuri grave, crearea unei stari de panica si frica la nivelul comunitatii, crearea unei stari de pericol concrete pentru sanatatea publica," explica AMAPS.

Schimbarea optiunii legiuitorului prin crearea unei forme tip a infractiunii care sa fie considerata de pericol si crearea unor forme agravante prin raportare la producerea rezultatului concret va conduce la evitarea situatiei actuale in care, in cele 40 de dosare in care se efectueaza cercetari, exista o posibilitate foarte mare de a se dispune clasarea, in cazul in care nu se va putea dovedi ca persoana a infectat, in mod direct, alti cetateni, cu toate ca actiunea de nerespectare a masurilor medicale a diminuat capacitatea de raspuns a sistemului medical intr-o situatie de urgenta, motiveaza asociatia de procurori.

"De asemenea, consideram ca nedivulgarea unor informatii esentiale privind posibilitatea intrarii in contact cu o persoana infectata, respectiv cu privire la faptul ca persoana s-a aflat intr-o zona sau tara care se regaseste sub risc de epidemie, trebuie sa se bucure de o incriminare distincta in cadrul infractiunii privind zadarnicirea combaterii bolilor, avand in vedere efectele negative pe care o astfel de omisiune le-ar putea aduce in primul rand personalului medical sau unitatilor spitalicesti, acestea find practic cel mai mult expuse in cazul unei astfel de conduite reprobabile," se arata in comunicat.

Pe de alta parte, sanctiunea stabilita in prezent nu ar tine cont de multitudinea de efecte pe care un astfel de comportament social le poate produce si nici de gravitatea acestora.

"Raspunsul autoritatilor, vehement"

Spectrul efectelor care se produc ar putea fi unul redus, spre exemplu infectarea unei singure persoane, dar in acelasi timp poate fi unul foarte larg, spre exemplu, infectarea cadrelor medicale dintr-un spital, cu consecinta declararii starii de carantina in respectiva unitate, infectarea pacientilor internati, cu consecinta decesului acestora, pe fondul complicatiilor altor boli asociate.

"Apreciem ca raspunsul autoritatilor statului trebuie sa fie vehement si in cazul in care nerespectarea masurilor implica folosirea unui mijloc de transport destinat uzului in comun terestru, naval sau aerian (metrou, tren, avion etc.).

Folosirea unui astfel de mijloc de transport de catre o persoana infectata poate fi un mijloc propice pentru infectarea unui mare numar de persoane, cu consecinta imposibilitatii stabilirii cu exactitate a numarului si identitatii acestora in cadrul unei anchete epidemiologice si scaparea de sub control a bolii infectocontagioase," conchide AMASP.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3549 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si daca in China comunista si Germania

se aplica nazismul, trebuie sa se faca si la noi la fel, sa vedem doar emisiuni de mancare si sport? Sunt zeci de mii de medici decedati din cauza infectarii, nu trebuiau sa ia decizia in cunostinta de cauza?

 

Zeci de mii de medici morti de la o infectie virala ?

zau, unde-ai citit sau auzit ?
In conditiile in care nu sunt nici cateva sute de morti ?
Si cine-ti spune ca *** sunt de la "covid" si nu de la afectiunile lor ? Preiei ca papagalul ce auzi pe unde ?

De acord !

Sa se voteze in parlament pedepse sporite (dublate cel putin) pentru toate infractiunile, nu numai pentru cele de acum din starea de pandemie...

 

De acord,

și cat mai repede. Iresponsabilii și șmecherii trebuie să plătească.

 

foarte bine

cam care ar fi pedeapsa in cazu infectarii unui palarier, ca mine, spre exemplu?
si inca ceva: inteleg ca tocmai datorita instaurarii starii de urgenta, cuantumu pedepselor prevazute-n codu penal nu pot fi majorate.

 

Fara

legi dure si cu aplicare stricta, nu se va face ordine.De ce in S.U.A. nu au curajul sa comenteze la somatia politistului?

 

simplu !

tocmai din cauza duritatii pedepsei legale ! sau nu stiai ca asa e ?

CAT V-A TREBUIT,

dragi procurori ai patriei??? Johannis va lasa sa va democratizati dar, daca nu va grabiti, sunteti complici la moartea poporului roman!!! El are salvare: acasa la el, in Luxemburgul cel bogat si plin de ifose, noi, nu avem unde pleca de acasa de la noi!!! Din Romania!!! Un pic de ritm si sange in instalatie, nu v-ar strica!!!

 

FERMITATEA LEGII

este OBLIGATORIU sa intre in A.D.N-ul romanesc! Nu poti sa-ti imbolnavesti familia pentru ca un ministru de Interne, CIVIl, apara politica de partid!!!

 

Familia se imbolnaveste si prin aer

virusii find aeropurtati, mai ales cel gripal.
Ce faci, arestezi aerul ?

Iti dai seama ce damblagisme repetati cu totii ?

SICA MANDOLINA,

in aceste zile de ragaz pe care le-a visat la Vila Lac 1, de 30 de ani de stationare in Parlamentul Romaniei, ca un trantor care se respecta, asemeni lui Antonescu, - alt "liberal"!!! - nicidecum in locul BARBATULUI ministru de gen feminin, de la Munca, care s-a expus rasului prostilor, facandu-si datoria in prima linie a frontului, in calitate de ministru al Romaniei, va avea initiativa de a iesi de sub patrafirul lui Johannis, alegand DEZVOLTAREA Romaniei? Pentru romani si Romania? Acum sa-l vizionam pe actualul Premier, liberal, in filmul de actiune : "RECUPERAREA ROMANIEI PIERDUTe"! Personal, dincolo de tristetea pe care o resimt pentru ceea ce traiesc semenii mei, psihic si comportamental, de la prima nota pana la ultima nota a diapazonului, vreau sa fiu sanatos si sa vad ca, Romania are un LIDER, - cel putin!!! - care pune in aplicare TOATE masurile necesare RECUPERARII Romaniei intru starea de EGALITATE cu celelalte tari europene! M-am saturat sa vizionez cum cumpar, eu si ai mei, la mine acasa, pe banii mei putini la numar, produsele batranei Europe, eu fiind scos din concursul producatorilor!!! Cei mai SANATOSI din Europa!!! Pentru ca nimeni n-o sa-mi spuna ca semintele olandeze, la toate produsele, sunt mai bune si adecvate A.D.N-ului meu!!! Intrebarea, Sica, esti in stare sa te iei la tranta cu GLOBALISMUL, asezand Romania la locul meritat? Acum, cand ti-a fost deschisa cea mai larga fereastra din acesti 30 de ani??? Acum avem posibilitatea ca, la lumina zilei, sa vizionam cum lucreaza conducatorii nostrii, pentru romani si Romania?! Hai, baieti, suntem curiosi sa vizionam, pe cine serviti din varful Romaniei???!!! Tot plangeati ca nu aveti forta de munca si de aceea nu faceti nimic! Uite, au venit in jur de 1 milion de oameni! Convingeti-i ca le oferiti viata visata, in patria lor!!!

 

Exceptionnal mesajul!

Oare citi dintre"politicienii" de la rromanica au IQ-ul necear se realizeze aceasta uriasa oprortunitate pentru natiune!?
Avind in vedere situatia economica mondiala se pare ca la Rromanica sintem in situatia de "reset" si oportunitatea asta nu se va mai repeta curind...
Acum ori niciodata cu o buna coordonare si folosire judicioasa a fortei de munca intoarsa de acolo de unde au invata si au vazut ce inseamna "munca", economia tarii ar putea sa renasca sa ofere viitor si sperante pentru fiecare gata de munca de pus osul la treaba.
Wow! ce oportunitte pentru natia romana!
Oare aia in pozitiile de decizie, guvernare chiar inteleg si stiu ce sa faca?
Ma indoiesc si imi este frica sa ma gindesc cum aceasta ocazie o sa fie din nou irosita...

daca se are in vedere

pedepsirea unor fapte comise cu intentie, atunci aceste pedepse propuse sunt inca prea mici. 25 de ani pentru infectarea unui medic - de exemplu, prin a scuipa un medic in mod intentionat, asa cum s-a intamplat mai ieri-alaltaieri - si "inchisoare pe viata" in caz de deces.

 

O sa se-ajunga la crime in strada cu

asa popor de damblagii.
O merita pe deplin.

 

Unde-au murit mai zeci de mii de medici ?

unde si cand ?

 

dar unde

erau procurorasii astia cind Romania era jefuita de toti handicapatii cu pretentii de "parlamentari, deputati, afaceristi ""onesti"" !? Acopereau urmele, luau comision, erau avansati .... Ce au facut procurorasii lui peste in cazul infractorului Santa Klaus, sau al tradatorului Basica, etc !? Vorbiti de lege, dar ati "uitat" ca in Romania legea este pentru fraieri, smecherii sint deasupra ei ...

 

Pare rau sa ma repet dar in cazul asta fac o exceptie.

In cazul de fata cind o tara este in Stare de Urgenta costitutia

da drepturi speciale "Statului/ legislative /Juritic" si in cazul de fata fie care tara pote sa ia decizi pentru ca isi recapata autonomia .Deci, contactati reprezentati vostri in parlament si cereti in cazuri de extreme reinstaurarea pedepsei capitaie dor temporar ( pe parcusu stari de urgenta ). Democratic si folositor cind nu exista deloc civism si trebuie sa vinta Mama Statul sa te puna la colt.

 

Restaurarea pedepsei cu moartea...

in cazurile comiteri cu premeditare a unor acte de criminale ar fi trebuit sa ramina in codul penal! Nu timpeniile lui ceasca depsre subminarea economiei nationale sau nejustificarea banilor...
Pentru "babuinii" astia umani inafara de citiva ani puscarie grea la munca grea inainte de toate citeva zeci de bice pe spinare la fel ca vergelele de bambus administrate in Singapore! Cretinul nu stie de vorba el se teme de maciuca asa ca da-i nene bice cu singe pina lesina si dupa aia la munca la stuf fara suplimente si fara scurtari caci societatea are nevoie de munca ieftina!? Nu?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor