Ziare.com

Pedepsele pentru incalcarea carantinei pot ajunge la 15 ani de inchisoare. Guvernul explica de ce era nevoie de OUG

de Ionel Stoica
Joi, 19 Martie 2020, ora 12:02

   

Pedepsele pentru incalcarea carantinei pot ajunge la 15 ani de inchisoare. Guvernul explica de ce era nevoie de OUG
Nerespectarea masurilor de carantina sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal, care a fost adoptat in sedinta de guvern din noaptea de miercuri spre joi.

Este vorba despre majorarea pedepselor pentru falsul in declaratii si zadarnicirea combaterii bolilor si, totodata, este introdusa o infractiune noua: omisiunea de a da date.

Proiectul si nota de fundamentare au fost publicate pe site-ul Ministerului Justitiei.

Modificarile esentiale au fost facute in cazul infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor. Daca vechea prevedere stabilea pedepse de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, prin modificarile aduse de OUG acestea cresc exponential in functie de gravitatea infractiunii, cate persoane au fost infectate sau daca au intervenit decese ca urmare a infectarii.

Transmiterea virusului de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, iar pedepsele pot ajunge la 12 sau 15 ani, in cazurile soldate cu decese.

De asemenea, se face diferenta intre infractiunea din culpa si situatia cand infectarea s-a facut de o persoana care stia ca sufera de aceasta boala.

O parte din modificari apar si in proiectul propus de o asociatie de procurori - O asociatie de procurori cere pedepse mult mai dure pentru cine incalca normele de sanatate publica: 10 ani pentru infectarea unui medic si 15 ani in cazul unui deces

"Masurile dispuse nu au fost respectate"

Guvernul motiveaza adoptarea proiectului de OUG prin evolutia situatiei epidemiologice la nivel national si international, determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si prin faptul ca neluarea unor masuri urgente, cu caracter exceptional pentru limitarea infectarii in randul populatiei, ar avea un impact deosebit de grav.

"Observand ca, de la inceputul lunii martie si pana in prezent, un numar tot mai mare de persoane, fata de care s-a dispus masura de carantina institutionalizata sau, dupa caz, masura de izolare la domiciliu, nu respecta aceste masuri, ceea ce denota faptul ca masurile dispuse de autoritati nu sunt respectate cu rigoare si ca prevederile de lege lata din Cod Penal nu au un suficient efect disuasiv, fiind deja in lucru in cadrul a 27 de unitati de parchet un numar de 58 de dosare penale, in care sunt cercetate astfel de persoane, numarul potentialelor victime fiind de circa 80," motiveaza Guvernul.

De ce s-a ales calea ordonantei

Guvernul explica de ce s-a ales calea unei ordonante de urgenta si nu a unui proiect legislativ: este o situatie extraordinara a carei reglementare nu mai poate fi amanata.

"Necesitatea instituirii unui cadru normativ care sa asigure, inclusiv prin intermediul normelor de drept penal, respectarea masurilor dispuse pentru limitarea infectarii cu coronavirusul SARS-CoV-2 in randul populatiei constituie o situatie extraordinara a carei reglementare nu mai poate fi amanata, in sensul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata.

Datorita amplorii fenomenului si a consecintelor negative asupra interesului public anterior prezentate, consideram ca o eventuala legiferare pe alta cale decat delegarea legislativa, chiar in procedura de urgenta, nu ar fi de natura sa inlature de indata aceste consecinte negative care continua sa se produca, afectand in sens negativ sanatatea publica, drepturile si libertatile cetatenilor (in primul rand dreptul la viata si, in subsidiar, asupra dreptul la sanatate al persoanelor) si eforturile autoritatilor de a limita efectele epidemiei," se motiveaza in actul legislativ.

Iata modificarile

Art. 352. Zadarnicirea combaterii bolilor

(1) Nerespectarea masurilor de carantina sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, daca fapta a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infecto-contagioase de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Daca fapta prevazuta in alin. (2) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(6) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(7) Daca prin fapta prevazuta in alin. (3) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor 3 persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(8) Daca prin fapta prevazuta in alin. (4) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(9) Tentativa la infractiunea prevazuta in alin. (3) se pedepseste.

(10) Prin carantina se intelege restrictia activitatilor si separarea de alte persoane, in spatii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, intr-o maniera care sa previna posibila raspandire a infectiei sau contaminarii.

Art. 326. - Falsul in declaratii

Infractiunea de fals in declaratii este modificata si apare varianta in care o persoana ascunde existenta unui risc de infectare cu o boala infecto-contagioasa, care se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

(1) Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Fapta prevazuta la alin.(1), savarsita pentru a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

Apare omisiunea declararii de informatii

In fine, ultima modificare vizeaza introducerea articolului - Omisiunea declararii unor informatii, infractiune care poate fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

"Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care acestea isi desfasoara activitatea a unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana infectata cu o boala infecto-contagioasa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda."
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8181 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ia uitee wertule ca SE POATE da OUG pe Cod Penal...

.

 

pt ca e stare de urgenta

daca e prea greu,citeste alte chestiuni
mai pe intelesul tau :)

Roaga pe cineva sa-ti explice sensul verbului

"a se putea" sau "a fi posibil".

Personal nu cred ca rezolvi nimic...

:))))))....unde ie bre,stare de urgenta,in Italia?

Spania ????.....ca la noi,inca nu ie,ca n-a fost inca votata !!!!!.....cica a cazut netul si o voteaza,prin posta !!!!

astea sint pedepse ?

ucigasii primesc amenda si citiva ani de trai pe banii
nostri.

inchisoare pe viata+munca silnica+confiscare extinsa
a averii,iata leacul pt sabotori.
sa vedem daca sovieticul dorneanu va indrazni sa-i apere
pe vinovati prin tot felul de decizii banditesti.
sau elefantica renate,instalata de psd ca avocat
al poporului. pt psd,poporul este reprezentat de
asistati social,delincventi,tilhari,banditi,
in general de cei care incalca legea si/sau nu muncesc,
ei sint baza electorala a psd=coloana a 5-a sovietica
din romania impreuna cu udmr.

 

DemonBatale, cum s-a solutzionat plangerea ta?

Adminul a paradit conturile dusmanoase? Cum, inca nu?????? Inseamna ca-cuvantul tau e zeama ploii.

Paleaga sau noul geniu carpatin

.

Astea nu sunt pedepse,sunt glume...

Glume de prost gust.Pedepsele trebuie triplate si aplicabile imediat.Numai dur,foarte dur,este posibil ca romanul sa inteleaga ceva,pentru ca de obicei,romanul de rand nu stie decit de frica!Sanctiunile dure,la orice greseala(de circulatie prin neacordarea prioritatii pe trecerea de pietoni,etc,coruptie,hotie,inselaciune,minciuna,neplata taxelor,escrocherie,spaga,viteza excesiva,taieri ilegale de lemne,nerespectarea legilor de mediu,si in general nerespectarea legilor in vigoare-trebuiesc specificate toate abaterile care pot exista)si intrarea lor in vigoare imediat,vor fi capabile sa ii faca pe romani responsabili.Cetatenii corecti si cinstiti(majoritatea romanilor)nu ar avea nici un motiv de teama.Treminati cu aplicarea pedepselor cu jumatati de masura!

 

da mah

sa fie de-o suta-doua sute ani, sa prinda si urmashii ceva zile dupe gratii.
auzi, chestia asta se raspandeste prin aer, ca vrei ca nu vrei, ca inchizi juma de glob ca nu-l inchizi.
o sa fie zeci de milioane de dungati, unde-i pui ?
facem lagare ca-n anii 40 ?

Daca ai minte sa pricepi...

Este o problema de viata sau de moarte.Regulile sunt pentru toata lumea si trebuie respectate.Ce faci tu cu viata ta,te priveste,dar nu ai nici un drept sa periclitezi,in nici un fel viata altuia iar daca o faci ar trebui ca pedepsele,consecintele unui comportament dement,sa fie pe masura!Sau poate ca nu esti de acord!Am auzit bine!?

Oare?

Punem pariu ca in cazul in care se vor da sentinte cu ceva ani cu suspendare?

 

Greta sau antigreta

nu sunt de acord cu isteria generalizata.
Per ansamblu sunt anti-greta, pentru ca greta este o fiinta falsa si cu severe probleme la mansarda.
Ieri am avut sinusurile infundate.
Lumea tuseste, stranuta. Nasul curge si fara covid, de jde milioane de ani.
Trebuie sa intelegi faptul ca inca suntem in perioada in care se prinde "flu".
Daca acest covid 19 sars ncov sau ce-o mai fi denumirea bomba, ar fi fost atat de contagios, jde milioane ar fi fost astazi cu simptome. Si milioane morti. Or simptomele sunt similare celor ale unei raceli, si degenereaza la batrani si cei cu diverse afectiuni in penumonii severe. Ce facem ?
Punem toate spitalele sa trateze doar covid ? Ce facem cu celelalte boli respiratorii, tot covid este ? Dar acelea de inima, la fel ? Erau spitalele ok inainte, toata lumea se plimbva fericita pe holuri ? E panica si isterie. Declaratii schimbate de la o zi la alta, de la o ora la alta. Ba e pozitiv, ba e negativ. Aia lecuiti, chipurile, prind din nou.Personal medical ultraprotejat se infecteaza, in timp ce in celasi apartament cu bolnavi, familiile lor n-au nici pe drq. ce facem cu ei, sunt posibili viitori zombi ?
Nimeni nu-i poate impune nimanui, sub nici o forma si invocand orice lege vrea el, sa stea inchis undeva daca nu exista certitudinea ca este infectat cu ceva.
Sa-mi certifice ca testele sunt ok. Ceea ce nu sunt, este evident acest lucru.
Sa inceapa prin a pune in lagare de concentrare borfasi, violatori, criminali diversi, nu oameni obisnuiti care subit devin suspecti de "covid".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor