Presedintele CSM: Super-imunitatea ii vizeaza si pe fostii ministri - cine poate scapa de raspundere

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 12:59
2450 citiri
Presedintele CSM: Super-imunitatea ii vizeaza si pe fostii ministri - cine poate scapa de raspundere
Foto: Digi 24

Presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a declarat, joi, ca modificarile aduse Codului Penal ii includ in categoria functionarilor publici si pe parlamentarii acuzati ca au comis fapte penale in perioada in care au condus ministere, Chiuariu, Ridzi sau Seres putand scapa de raspundere.

"Reglementarile actuale ii includ in categoria functionarilor publici si pe ministri. Odata cu aceste modificari se distrug elementele constitutive ale infractiunii. Practic se distruge subiectul activ", a declarat presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt Haineala.

Intrebata daca modificarile aduse Codului Penal ii vizeaza si pe parlamentarii suspectati ca ar fi comis fapte penale in perioada in care au fost ministri, cum este cazul lui Tudor Chiuariu, al Monicai Iacob Ridzi sau al lui Codrut Seres, presedintele CSM a raspuns: "Sigur ca da".

CE, sesizata pe tema modificarilor din Codul Penal: Puci impotriva statului de drept din Romania

Presedintele CSM a spus, la finalul conferintei romano-franceze cu tema "Raporturile dintre judecatori si procurori. Rolul CSM", ca modificarile aduse Codului Penal reprezinta "un regres major in ceea ce priveste cadrul normativ penal din Romania, incepand de la modul in care au fost adoptate si terminand cu continutul lor".

Oana Schmidt Haineala a precizat ca CSM nu a fost consultat in aceasta privinta, desi, potrivit legii, ar fi trebuit sa se solicite avizul Consiliului, chiar daca el nu este unul conform.

"Este normal ca pe tot ceea ce inseamna actele pentru administrarea si functionarea justitiei, si cu atat mai mult actul de justitie in sine, sa fim consultati, si de regula aceasta este practica", a precizat presedintele CSM.

Basescu: Modificarea Codului Penal, o tentativa de hotie ordinara

Oana Schmidt Haineala a adaugat ca, cel mai probabil, CSM nu ar fi avizat favorabil aceste modificari, dar cel putin ar fi avut ocazia sa isi expuna punctele de vedere.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Oana Haineala Cod Penal, #Oana Haineala modificati Cod Penal, #Oana Haineala imunitate parlamentari , #cod penal