Presedintele ICCJ: Exista o problema cu articolul privind interceptarile

Joi, 06 Februarie 2014, ora 13:43
2269 citiri
Presedintele ICCJ: Exista o problema cu articolul privind interceptarile

Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat, joi, ca exista o problema in cazul articolului privind interceptarile, dovada in acest sens fiind faptul ca el se afla in proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului de Procedura Penala, aprobat miercuri de Guvern.

"Ati vazut ca in proiectul de lege se introduce un alineat 14 la articolul 138 care vizeaza masurile de supraveghere si el este cu norma de trimitere la dispozitiile articolului 305 alineat 1 din Codul de Procedura Penala, care vizeaza inceperea urmarii penale in rem. Deci o problema este, o sa vedem cum va fi rezolvata de Parlament", a spus Livia Stanciu, inaintea sedintei Plenului CSM.

Guvernul a modificat Codul de Procedura Penala prin OUG. Nu si prevederile referitoare la interceptari

Presedintele ICCJ a mai spus ca Executivul ar fi putut sa amane intrarea in vigoare a noului Cod Penal.

"N-am cerut ca, pentru anumite modificari, acestea sa fie operate pe cale de Ordonanta de Urgenta ci, intr-adevar, prin lege, printr-un eventual proiect de lege. Dar pana la 1 februarie acest proiect de lege putea fi dat.

Daca se aprecia, cum a apreciat acum si Guvernul, ca anumite modificari, gen cele care vizeaza articolele 5 si 6 din noul Cod Penal, care se refera la aplicarea legii penale mai favorabile, ca nu pot fi operate pe cale de Ordonata de Urgenta, ci numai pe cale de lege, se putea, sa zicem, amana intrarea in vigoare a acestui nou Cod Penal, cu cateva luni de zile, astfel inca sa poate fi dat dat acel proiect de lege", a adaugat Livia Stanciu.

Referitor la proiectul de revizuire a Constitutiei, presedintele instantei supreme a spus ca nu poate face niciun fel de declaratie, pana ce nu intra in posesia unui document oficial in acest sens.

"Pana ce nu voi vedea, intelegeti-ma, eu nu pot angaja un punct de vedere. Personal pot sa-l am, dar un punct de vedere institutional, un punct de vedere institutional nu-l voi da decat dupa ce voi consultat colegii judecatori de la instanta suprema", a precizat Stanciu.

Revizuirea Constitutiei: Prevederile legate de interceptari, arest, probe ilegale ce pot fi folosite in proces

In cazul Raportului general anticoruptie facut public luni de Comisia Europeana, Livia Stanciu a spus ca acesta este unul "corect", din perspectiva institutiei pe care o conduce.

"Ati putut sesiza - si eu spun ca a fost, intr-adevar, este un raport corect, cel putin in ceea ce priveste instanta suprema - faptul ca se apreciaza eforturile extraordinare, pentru ca au fost intr-adevar eforturi extraordinare facute de toti colegii judecatori pentru solutionarea, atentie, nu in primul rand, neaparat cu celeritate, pentru ca nu sunt adepta ideii solutionam cu celeritate incalcand drepturile cetatenilor. Nu, solutionare cu celeritate dublata in primul rand de calitatea solutionarii acelor dosare", a mai spus presedintele ICCJ.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Livia Stanciu articol interceptari, #Livia Stanciu Cod Penal, #articol interceptari Cod Penal , #cod penal