Procurorii avertizeaza: Criminalii, violatorii, pedofilii si traficantii de droguri pot scapa dupa modificarile Codurilor Penale

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 19:51
13554 citiri
Procurorii avertizeaza: Criminalii, violatorii, pedofilii si traficantii de droguri pot scapa dupa modificarile Codurilor Penale
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu o zi inainte de protestul in strada al procurorilor si judecatorilor, fata de modificarile Codurilor Penale, Asociatia Procurorilor din Romania trage cateva semnale de alarma foarte ingrijoratoare privind schimbarile legislative preconizate.

Potrivit unei brosuri obtinute de Ziare.com, intocmita de procurori si judecatori, infractiuni extrem de grave precum omoruri, violuri sau acte de pedofilie pot sa scape nepedepsite.

In brosura sunt date cateva exemple practice privind efectele pe care le pot avea modificarile Codurilor.

De asemenea, se precizeaza ca textele modificate sunt preluate din forma transmisa Asociatiei, iar exemplele ce le insotesc sunt inspirate din activitatile practice ale magistratilor, fiind simplificate pentru a explica pe intelesul tuturor care pot fi efectele modificarilor pe care PSD si ALDE vor sa le aduca Codurilor Penale.

Iata cateva dintre acestea

1. O crima are loc intr-un oras din Romania. Cadavrul este gasit sectionat, iar parti din el lipsesc. Nimic nu indica autorul. Se deschide dosar penal si se incearca identificarea faptuitorului. Peste o saptamana, intr-un alt oras din acelasi judet are loc o crima asemanatoare. Aceleasi imprejurari. Aceleasi parti ale corpului care lipsesc. Singurele informatii sunt referitoare la un autoturism de culoare gri metalizat si un barbat vazut in preajma locurilor unde s-au petrecut crimele. Acesta parea a schiopata putin.

Pentru a inainta ancheta, organele de cercetare penala ar dori sa dea publicitatii anumite amanunte ce ar permite identificarea mai rapida a autorului si prevenirea unei crime. Totusi, daca ar face asta, ar comite o infractiune conform noilor reglementari. In plus, daca in termen de un an nu descopera autorul, procurorii sunt nevoiti, conform noilor modificari sa claseze cauza, desi infractiunile contra vietii sunt imprescriptibile.

Forma actuala a legii care permite comunicarea publica:

Art. 4:Prezumtia de nevinovatie

(1) Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.

(2) Dupa administrarea intregului probatoriu, orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului.

Forma modificata care interzice orice fel de comunicare:

La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alin. (3) si (4) cu urmatorul cuprins:

(3) In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligatii reprezinta infractiune si se pedepseste, potrivit legii penale.

Forma actuala a legii care permite continuarea cercetarilor pana este identificat autorul:

Art. 153 Prescriptia raspunderii penale

(1) Prescriptia inlatura raspunderea penala.

(2) Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul:

a) infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, indiferent de data la care au fost comise;

b) infractiunilor prevazute la art. 188 si 189 si al infractiunilor intentionate urmate de moartea victimei.

(3) Prescriptia nu inlatura raspunderea penala nici in cazul infractiunilor prevazute la alin. (2) lit. b) pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie, generala sau speciala, la data intrarii in vigoare a acestei dispozitii.

Art. 305 Inceperea urmaririi penale

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege, organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta savarsita ori a carei savarsire se pregateste, chiar daca autorul este indicat sau cunoscut.

Forma modificata care obliga procurorul sa dispuna clasarea dupa un an:

La articolul 305, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

(11) In toate celelalte situatii, altele decat cele mentionate la alin. (1) organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta. In termen de maxim 1 an de la data inceperii urmaririi penale cu privire la fapta organul de urmarire penala este obligat sa procedeze fie la inceperea urmaririi penale cu privire la persoana, daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a dispune aceasta masura, fie la clasarea cauzei.

2. Vladut se joaca in parc. Alearga si e fericit. Tatal lui, incantat de exuberanta copilului, scoate telefonul mobil din buzunar si incepe sa filmeze. In acelasi timp, intr-un colt al parcului, mai intunecat (tatal lui Vladut munceste pana seara tarziu si are putin timp la dispozitie pe care sa il petreaca cu copilul sau) un barbat loveste o fata si o trage dupa el.

Tatal indreapta telefonul spre cei doi. Nu poate sa intervina pentru ca Vladut se indeparteaza, astfel ca isi striga copilul in timp ce continua sa filmeze. Fata este agresata si urcata cu forta intr-o masina. Tatal merge la politie si le ofera inregistrarea. Pacat ca aceasta nu poate fi folosita conform "micilor" modificari ale Codului de Procedura Penala.

Forma actuala care permite utilizarea oricarui mijloc de proba legal si a inregistrarilor facute de cetateni:

Art. 97 Proba si mijloacele de proba

f) orice alt mijloc de proba care nu este interzis prin lege.

Art. 139

(3) Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.

Forma modificata care instituie un numar limitat de probe ce pot fi utilizate in procesul penal:

La art. 97, lit. f) a alin. (2) se abroga.

La articolul 139, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. (martorii nu sunt parti la procesul penal)

3. Ai o fata adolescenta. Aceasta devine victima unor traficanti de persoane. Acestia o bat, o violeaza si o obliga sa se prostitueze. Cumva reuseste sa scape. Face plangere la procuror si indica clar numele autorilor.

Procurorul este obligat sa inceapa urmarirea penala. Pana acum, se incepea urmarirea penala fata de fapta si se incerca strangerea de probe, organizarea unui flagrant sau masuri de supraveghere tehnica pentru a se strange probe sau pentru a se identifica alti martori.

Conform noilor modificari, procurorul trebuie sa aduca imediat la cunostinta autorilor calitatea de suspecti. Daca nu face asta, toate actele ulterioare sunt nule. Astfel, acestia pot participa la orice act de urmarire penala, pot consulta dosarul, pot afla numele martorilor sau ca li se urmaresc convorbirile telefonice. Cine ar mai formula plangeri in aceste conditii?

Forma actuala care permite efectuarea unei anchete eficiente:

Art. 305 Inceperea urmaririi penale

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta savarsita ori a carei savarsire se pregateste, chiar daca autorul este indicat sau cunoscut.

Art. 307 Aducerea la cunostinta a calitatii de suspect

Persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, aceasta calitate, fapta pentru care este suspectata, incadrarea juridica a acesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.

Forma modificata care blocheaza urmarirea penala:

La articolul 305, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1) si sunt indicate numele persoanelor ce se presupune ca ar fi savarsit infractiunea ce face obiectul sesizarii, organul de urmarire penala dispune obligatoriu inceperea urmaririi penale cu privire la fapta si faptuitori. Toate probele administrate in aceasta perioada, fara respectarea acestor conditii sunt nule absolut si nu pot fi utilizate impotriva persoanei a carei identitate era indicata la data administrarii lor.

Art. 307 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, aceasta calitate, fapta pentru care este suspectata, cu descrierea tuturor elementelor constitutive ale acesteia si a probelor din care rezulta savarsirea faptei, incadrarea juridica a acesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83, incheindu-se in acest sens un proces-verbal. Lipsa acestor elemente atrage nulitatea absoluta a actului de aducere la cunostinta a calitatii de suspect.

(2) Atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 305 alin. (1) si persoana fata de care exista banuiala rezonabila este cunoscuta, organul de urmarire penala va aduce la cunostinta, de indata, calitatea de suspect, sub sanctiunea nulitatii absolute a tuturor actelor de urmarire penala efectuate cu incalcarea acestei prevederi fata de aceasta dupa aflarea identitatii persoanei.

Fost USR-ist, revoltat: „DREPT nu e partidul lui Geoană!"
Fost USR-ist, revoltat: „DREPT nu e partidul lui Geoană!"
Vlad Gheorghe, fost membru USR până în februarie 2024, promotor al „Partidului Geoană" - DREPT, a ieșit public cu un mesaj triumfalist. El a anunțat că a reușit „să învingă...
Piedone, „plan diabolic" pentru alegeri. Cum ar șantaja PSD-ul și ce ar vrea de la Ciolacu
Piedone, „plan diabolic" pentru alegeri. Cum ar șantaja PSD-ul și ce ar vrea de la Ciolacu
După ce a dat Primăria Sectorului 5 pentru candidatura la Primăria Capitalei, cursă în care a fost zdrobit de către Nicușor Dan, acum Cristian Popescu Piedone speră să nu rămână fără...
#procurori modificari Coduri Penale, #modificari Cod Penal Cod Procedura Penala, #exemple modificari Coduri Penale , #cod penal
  1. NATO condamnă "actele iresponsabile și potențial periculoase" ale Rusiei după ce o dronă a ajuns în spațiul aerian al României
  2. Schimbări importante în guvernul Ungariei. Viktor Orban scapă de omul care l-a acuzat că este vinovat de creşterea inflaţiei
  3. Mijloacele „sofisticate” folosite de Rusia pentru a influența alegerile din Statele Unite
  4. Adio, panouri solare pe acoperiș! Gardul fotovoltaic le ia locul
  5. Dezvăluiri din dosarele secrete ale FBI. Operațiunea ascunsă a lui Putin contra unei importante țări vestice
  6. Teroare în Occident. Marea Britanie, copleșită de criminalitate. Dezvăluiri șocante, în contextul fenomenului migraționist: „Urăsc acest loc!"
  7. Femeile din viața lui Hitler. Secretele dictatorul vrăjit de o serie de amante, ”ajutat” de stimulente sexuale
  8. Bărbat de 34 de ani și-a amenințat fosta iubită că va ucide copilul de 4 ani pe care-l au împreună dacă ea nu va relua relația
  9. Doi tineri au murit în urma unui accident la ieșire din Lacu-Sărat, Brăila. 6 persoane sunt rănite
  10. Accident cu mașini de lux în Cluj-Napoca. Un Lamborghini a fost făcut „sandviș” FOTO