Ziare.com

Procurorii avertizeaza: Criminalii, violatorii, pedofilii si traficantii de droguri pot scapa dupa modificarile Codurilor Penale

de Redactia Ziare.com
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 19:51

   

Procurorii avertizeaza: Criminalii, violatorii, pedofilii si traficantii de droguri pot scapa dupa modificarile Codurilor Penale
Cu o zi inainte de protestul in strada al procurorilor si judecatorilor, fata de modificarile Codurilor Penale, Asociatia Procurorilor din Romania trage cateva semnale de alarma foarte ingrijoratoare privind schimbarile legislative preconizate.

Potrivit unei brosuri obtinute de Ziare.com, intocmita de procurori si judecatori, infractiuni extrem de grave precum omoruri, violuri sau acte de pedofilie pot sa scape nepedepsite.

In brosura sunt date cateva exemple practice privind efectele pe care le pot avea modificarile Codurilor.

De asemenea, se precizeaza ca textele modificate sunt preluate din forma transmisa Asociatiei, iar exemplele ce le insotesc sunt inspirate din activitatile practice ale magistratilor, fiind simplificate pentru a explica pe intelesul tuturor care pot fi efectele modificarilor pe care PSD si ALDE vor sa le aduca Codurilor Penale.Iata cateva dintre acestea

1. O crima are loc intr-un oras din Romania. Cadavrul este gasit sectionat, iar parti din el lipsesc. Nimic nu indica autorul. Se deschide dosar penal si se incearca identificarea faptuitorului. Peste o saptamana, intr-un alt oras din acelasi judet are loc o crima asemanatoare. Aceleasi imprejurari. Aceleasi parti ale corpului care lipsesc. Singurele informatii sunt referitoare la un autoturism de culoare gri metalizat si un barbat vazut in preajma locurilor unde s-au petrecut crimele. Acesta parea a schiopata putin.

Pentru a inainta ancheta, organele de cercetare penala ar dori sa dea publicitatii anumite amanunte ce ar permite identificarea mai rapida a autorului si prevenirea unei crime. Totusi, daca ar face asta, ar comite o infractiune conform noilor reglementari. In plus, daca in termen de un an nu descopera autorul, procurorii sunt nevoiti, conform noilor modificari sa claseze cauza, desi infractiunile contra vietii sunt imprescriptibile.

Forma actuala a legii care permite comunicarea publica:

Art. 4:Prezumtia de nevinovatie

(1) Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.
(2) Dupa administrarea intregului probatoriu, orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului.

Forma modificata care interzice orice fel de comunicare:

La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alin. (3) si (4) cu urmatorul cuprins:

(3) In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligatii reprezinta infractiune si se pedepseste, potrivit legii penale.

Forma actuala a legii care permite continuarea cercetarilor pana este identificat autorul:

Art. 153 Prescriptia raspunderii penale

(1) Prescriptia inlatura raspunderea penala.
(2) Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul:
a) infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, indiferent de data la care au fost comise;
b) infractiunilor prevazute la art. 188 si 189 si al infractiunilor intentionate urmate de moartea victimei.
(3) Prescriptia nu inlatura raspunderea penala nici in cazul infractiunilor prevazute la alin. (2) lit. b) pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie, generala sau speciala, la data intrarii in vigoare a acestei dispozitii.

Art. 305 Inceperea urmaririi penale

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege, organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta savarsita ori a carei savarsire se pregateste, chiar daca autorul este indicat sau cunoscut.

Forma modificata care obliga procurorul sa dispuna clasarea dupa un an:

La articolul 305, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

(11) In toate celelalte situatii, altele decat cele mentionate la alin. (1) organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta. In termen de maxim 1 an de la data inceperii urmaririi penale cu privire la fapta organul de urmarire penala este obligat sa procedeze fie la inceperea urmaririi penale cu privire la persoana, daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a dispune aceasta masura, fie la clasarea cauzei.

2. Vladut se joaca in parc. Alearga si e fericit. Tatal lui, incantat de exuberanta copilului, scoate telefonul mobil din buzunar si incepe sa filmeze. In acelasi timp, intr-un colt al parcului, mai intunecat (tatal lui Vladut munceste pana seara tarziu si are putin timp la dispozitie pe care sa il petreaca cu copilul sau) un barbat loveste o fata si o trage dupa el.

Tatal indreapta telefonul spre cei doi. Nu poate sa intervina pentru ca Vladut se indeparteaza, astfel ca isi striga copilul in timp ce continua sa filmeze. Fata este agresata si urcata cu forta intr-o masina. Tatal merge la politie si le ofera inregistrarea. Pacat ca aceasta nu poate fi folosita conform "micilor" modificari ale Codului de Procedura Penala.

Forma actuala care permite utilizarea oricarui mijloc de proba legal si a inregistrarilor facute de cetateni:

Art. 97 Proba si mijloacele de proba

f) orice alt mijloc de proba care nu este interzis prin lege.

Art. 139

(3) Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.

Forma modificata care instituie un numar limitat de probe ce pot fi utilizate in procesul penal:

La art. 97, lit. f) a alin. (2) se abroga.

La articolul 139, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. (martorii nu sunt parti la procesul penal)

3. Ai o fata adolescenta. Aceasta devine victima unor traficanti de persoane. Acestia o bat, o violeaza si o obliga sa se prostitueze. Cumva reuseste sa scape. Face plangere la procuror si indica clar numele autorilor.

Procurorul este obligat sa inceapa urmarirea penala. Pana acum, se incepea urmarirea penala fata de fapta si se incerca strangerea de probe, organizarea unui flagrant sau masuri de supraveghere tehnica pentru a se strange probe sau pentru a se identifica alti martori.

Conform noilor modificari, procurorul trebuie sa aduca imediat la cunostinta autorilor calitatea de suspecti. Daca nu face asta, toate actele ulterioare sunt nule. Astfel, acestia pot participa la orice act de urmarire penala, pot consulta dosarul, pot afla numele martorilor sau ca li se urmaresc convorbirile telefonice. Cine ar mai formula plangeri in aceste conditii?

Forma actuala care permite efectuarea unei anchete eficiente:

Art. 305 Inceperea urmaririi penale

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta savarsita ori a carei savarsire se pregateste, chiar daca autorul este indicat sau cunoscut.

Art. 307 Aducerea la cunostinta a calitatii de suspect

Persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, aceasta calitate, fapta pentru care este suspectata, incadrarea juridica a acesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.

Forma modificata care blocheaza urmarirea penala:

La articolul 305, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1) si sunt indicate numele persoanelor ce se presupune ca ar fi savarsit infractiunea ce face obiectul sesizarii, organul de urmarire penala dispune obligatoriu inceperea urmaririi penale cu privire la fapta si faptuitori. Toate probele administrate in aceasta perioada, fara respectarea acestor conditii sunt nule absolut si nu pot fi utilizate impotriva persoanei a carei identitate era indicata la data administrarii lor.

Art. 307 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, aceasta calitate, fapta pentru care este suspectata, cu descrierea tuturor elementelor constitutive ale acesteia si a probelor din care rezulta savarsirea faptei, incadrarea juridica a acesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83, incheindu-se in acest sens un proces-verbal. Lipsa acestor elemente atrage nulitatea absoluta a actului de aducere la cunostinta a calitatii de suspect.

(2) Atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 305 alin. (1) si persoana fata de care exista banuiala rezonabila este cunoscuta, organul de urmarire penala va aduce la cunostinta, de indata, calitatea de suspect, sub sanctiunea nulitatii absolute a tuturor actelor de urmarire penala efectuate cu incalcarea acestei prevederi fata de aceasta dupa aflarea identitatii persoanei.Pe acest subiect, al modificarilor din Justitie, citeste si:
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12268 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Radio Erevan reactualizat

Intrebarea unui ascultator roman la Radio Erevan:
- Inainte am avut stalinismul nemilos, dupa aceea national-comunismul ceausist crud. Ce avem azi?
- Uitati-va pe calendar: luni. Comisia lui Iordache.

 

Vai de mine.

Dar nu cumva parchetarii si militia trebuie sa -si faca treaba si sa-i prinda cu PRObe si nu pe delatiuni si presupuneri.Ca asa-i in America gauleiterului Klemm.

 

Ironia soartei ar fi ca un criminal sa-i termine pe Draknea

si Tradiceanu si sa scape cu o condamnare minima. Cine stie, poate il vom alege in Parlament pe acest criminal fiindca se va putea. Sa vedem ce zic familiile PZD-istilor cind citesc aceste rinduri. Cum le-ar place cucoanelor PZD-istilor sa fie atacate iar criminalii sa fie eliberati fiindca atit i-a dus mintea pe barbatii lor.

cutia pandorei...

in prima faza vor crea un haos juridic si social...un sentiment de insecuritate similar ghetourilor...
in a doua faza urmeaza legiferarea vanzarii si folosirii armelor de foc...
in a treia faza mai mult haos social...in care problemele politice putina importanta vor mai avea...lumea va fi preocupata de siguranta fizica...mai putin de ce fura ei...

Am citit primul exemplu si m-am convins, procurorii ne i-au pe toti

..de tefelisti!
Cand procurorii apeleaza la mass-media pentru identificarea unui posibil infractor NU E incalcarea prezumtiei de nevinovatie. Pentru ca ei nu dau publicitatii informatiile pe care le primesc mai apoi. Deci primul exemplu - FAKE.

 

tu esti un analfabet psdist,nici sa scrii nu stii

poate ca esti din transnistria :)
un tflist are mai multa scoala decit tot neamul tau.

ce-ai citit,n-ai inteles,mai citeste o data.
cum va batea la cap tartorul vostru fondator,lenin,
invatati,invatati,invatati :)))

Marin2134. Asociatia Procurorilor din Romania are dreptate:

forma modificată a legii interzice orice fel de comunicare publică a oricăror informatii despre făptuitor in cursul urmăririi penale, indiferent dacă informatia a fost obtinută inainte sau după identificarea acestuia. Distinctia pe care o faceti intre informatiile primite "mai apoi" si cele primite initial nu există in textul modificat al legii. Poate că cei care au redactat noua formă nu au dorit să excludă apelul la mass-media pentru identificarea unui asasin, dar asta a iesit! Toate celelalte exemple date de procurori sunt clare si convingătoare in a dovedi consecintele negative ale schimbării in grabă a legilor care privesc justitia.

Gramatica bate-o vina

la faptele si persoanele

ori

la faptele sau persoanele

juridic este o diferenta uriasa.

Pai nu prea e asa! Cand apelez mass-media sa aflu

..identitatea unui infractor nu afectez nici o prezumtie de nevinovatie pentru ca nu am identitatea tipului. Pe cine afectez?
Daca MAI APOI spun presei ce informatii am primit, atunci da, incalc legea. Pentru ca orice om e nevinovat pana ce e dovedit vinovat de catre instanta! Simplu! Asa e in toata lumea!

duiosie

Multi simpatizanti are aceasta prostituata de lux numita justitie. Lumea a iertat-o pt ascunderea adevarului juridic despre crimele revolutiei, despre mineriade, despre averile neatinse ale voiculestilor, pescariilor, udrelor, pt condamnarile la ani de puscarie pt gainarii banale si condamnarile de forma pt marea criminalitate economico-financiara cu puneri in libertate grabite si fara recuperarea prejudiciilor...

 

Alt exemplu de 2 lei facut de procurori! ))))

"Pana acum, se incepea urmarirea penala fata de fapta si se incerca strangerea de probe, organizarea unui flagrant sau masuri de supraveghere tehnica pentru a se strange probe sau pentru a se identifica alti martori.

Conform noilor modificari, procurorul trebuie sa aduca imediat la cunostinta autorilor calitatea de suspecti. Daca nu face asta, toate actele ulterioare sunt nule. Astfel, acestia pot participa la orice act de urmarire penala, pot consulta dosarul, pot afla numele martorilor sau ca li se urmaresc convorbirile telefonice. Cine ar mai formula plangeri in aceste conditii?"

Cine nu ii lasa pe procurori sa organizeze flagrant? Sa stranga probe! Abia dupa ce au strans probe impotriva cuiva acesta devine SUSPECT si trebuie sa i se comunice ca e suspect. Nimeni nu devine suspect doar pe baza de denunt ca pana acum! Simplu! Legiuitorul a vrut sa stopeze denunturile, fara alte probe, facute dupa multi ani de cei obligati de DNA!

Toate modificarile astea sunt pentru ca procurorii au fortat legea! E vina lor!

In exemplul adolescentei traficate, modificările

legii descurajează plangerile si blochează practic ancheta penală din cauză că-l obligă pe procuror, atunci cand primeste o sesizare/plangere/denunt in care apare numele făptuitorului, să-l instiinteze imediat pe acesta si, concomitent, să inceapă urmărirea penală. Reglementarea incă in vigoare ii dă răgaz procurorului să inceapă urmărirea penală, să strangă probe fără ca traficantul să fie instiintat si să-i stabilească calitatea de suspect după ce a strans suficiente probe impotriva lui.

Convingeti-ma va rog,

ca in toata lumea, asa cum ati scris mai sus, politistii si procurorii colaboreaza cu persoana incriminata. Cu argumente si exemple ale altor state.
Cum sa-i pui incriminatului dosarul cu probe si martori in fata? In ce tara se practica o astfel de justitie? Asta ar insemna ca nimeni nu va mai depune marturie. Cum va ramane cu protectia martorilor?

pt ca

De ce o numesc prostituata de lux? pt ca ne costa f. mult, se tine cu nasul pe sus si isi alege cu mare grija clientii.

 

In exemplul de 2 lei la care ma refeream mai sus se discuta

..cand o persoana devine Suspect. Noile modificari vor ca cineva devine Suspect cand ai probe ca a savarsit o infractiune, si ii si comunici ca e suspect. Pe forma veche procurorii voiau sa stabileasca ei cine e suspect, sa-l urmareasca, intercepteze, si apoi sa faca dosarul daca iesea vreo proba. De asta aveam atatea mandate de ascultare, mai multe ca in perioada Securitatii. Si de aia multi erau suspecti dar dosarele stateau cu anii pentru ca nu iesea nici o proba.

Practic legiuitorul a vrut sa fie anchetati doar cei cu probe de infractiuni si nu toata lumea sa fie suspecta ca in perioada dictaturii.

Sa-ti explic altfel, Matinica muica. In cazul

traficului de droguri se urmareste, in general, destructurarea unor retele de traficanti. Daca ai informatii ca o persoana face trafic de droguri, ce faci?. Daca incerci sa-l prinzi in flagrant si reuseti, atunci toti membrii retelei vor fi pus in garda si nu mai sunt sanse sa-i descoperi. Mai mult, asa cum s-a mai intamplat, este posibil sa distrugi munca altor institutii care monitorezeaza retea respectiva, cum ar, de exemplu, intepolul sau autoritatile altui stat. Daca incepi urmarirea penala impotriva individului, atunci trebuie sa-l anunti, caz in care iar avertizi membrii retelei.

Marin2134. Vă multumesc pentru modul in care ati

purtat polemica pe tema modificării legilor care privesc justitia. Vă respect opiniile. Invingătorul controversei noastre este limbajul civilizat.

Prezumtia de nevinovatie in viziunea DNA

Cam la asta se limiteaza:

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situație, să infrangă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor