Reactie dura a liderului socialistilor europeni: Parlamentarii sa dea socoteala pentru coruptie

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 16:21
6016 citiri
Reactie dura a liderului socialistilor europeni: Parlamentarii sa dea socoteala pentru coruptie
Foto: youthepp.eu

Liderul socialistilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a criticat cu duritate modificarile aduse de Parlamentul Romaniei Codului Penal, prin care acestia impiedica anchetele ANI si DNA, spunand ca "parlamentarii trebuie sa dea socoteala pentru coruptie".

Ambasadorii Frantei, Germaniei si Olandei, la Parlament. Vor explicatii pe Codul Penal

"PSD trebuie sa spuna foarte clar ca acest gen de activitati pripite si negandite, care contravin valorilor europene, sunt inacceptabile", a comentat Hannes Swoboda pentru RFI, un gest de o duritate rara la adresa colegilor de grup, el calificand decizia drept "o decizie foarte rea pentru tara insasi".

Ponta vrea amnistia si Codul Penal rediscutate in Parlament: Reactia Ambasadei SUA, total gresita

"Sper ca aceste modificari nu vor intra in vigoare. Este un adevarat pas inapoi pentru tara si va impiedica aspiratiile justificate ale Romaniei in multe domenii, precum acordul Schengen", a continuat liderul socialistilor din Parlamentul European.

"Am impresia ca uneori politicile anticoruptie sunt folosite gresit, in scopuri politice. Dar consecinta nu poate fi ca parlamentarii sau alte categorii vizate sa nu poata da socoteala pentru coruptie", a spus europarlamentarul socialist, care a adaugat ca "modificarile aduse Codului Penal contravin valorilor UE" si "vor influenta negativ raportul MCV".

Marti, Camera Deputatilor a adoptat o serie de modificari importante la Codul Penal, prin care alesii si-au asigurat o superimunitate, avand in vedere ca ei sunt scosi de sub incidenta unor articole, lucru interpretat de presa si societatea civila drept "permisiune de a fura".

In plus, modificarile aduse Codului Penal au fost contestate de CSM, DNA si ANI, dar si aspru criticate de Ambasadele Olandei, SUA si Marii Britanii la Bucuresti, precum si de Comisia Europeana.

"Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru toti investitorii, atat locali cat si straini, cand iau in calcul unde sa investeasca", se arata in comunicatul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Pe de alta parte, Legea amnistierii a fost pusa pe ordinea de zi pentru vot final la data de 17 decembrie, dupa ce luni a fost scoasa de pe ordinea de zi din cauza scandalului public generat de modul netransparent prin care a fost adoptat raportul in comisia juridica si promovat ulterior in plen. Ea urmeaza sa fie supusa votului, marti, 17 decembrie.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

Proiectul de lege initiat de deputatii Madalin Voicu (PSD) si Nicolae Paun (minoritati) este extrem de controversat, nu numai pentru ca va permite gratierea unui numar mare de infractori cu pedepse de pana la 7 ani de inchisoare, ci mai ales pentru ca ii scapa de inchisoare pe foarte multi fosti demnitari, printre care Adrian Nastase, Gigi Becali, Catalin Voicu, Relu Fenechiu sau Dan Voiculescu.

Citește și:
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...