Nu scapam de inundatii: Cod portocaliu si galben pentru sudul si estul tarii

Vineri, 16 Mai 2014, ora 13:16
2742 citiri
Nu scapam de inundatii: Cod portocaliu si galben pentru sudul si estul tarii
Foto: Arhiva

Hidrologii au emis, vineri, doua avertizari cod galben si cod portocaliu de inundatii pentru mai multe judete din zonele de sud si est ale tarii.

Astfel, Administratia Nationala "Apele Romane" a extins atentionarile de inundatii emise joi pana sambata seara. Noile coduri intra in vigoare vineri, la ora 13.00, si se incheie sambata, la ora 18.00.

In judetele vizate, printre care Timis, Covasna, Olt, Arges, Teleorman, Suceava, Iasi, Botosani, Neamt, Vaslui, Galati si Dolj, se vor inregistara cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice, cu depasiri ale cotelro de atentie si de inundatie, scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie si viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale

Astfel, incepand cu ora 13.00, se instituie cod galben pe raurile din bazinele hidrografice: Barzava sector aval Gataia (judetul Timis), pe Jiu sector aval Filiasi si afluentii sai din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, pe unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu, pe Raul Negru (judetul Covasna), pe Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Arges superior si afluenti (judetele Arges si Dambovita), Ialomita (judetele Dambovita, Prahova, Ilfov si Ialomita), Buzau (judetele Covasna, Buzau si Braila), pe cursurile superioare si pe afluentii raurilor: Suceava (judetul Suceava), Moldova (judetele Suceava si Neamt), Bistrita (judetele Suceava si Neamt), Trotus (judetele Bacau si Neamt), Barlad (judetele Vaslui si Galati), Jijia (judetele Botosani si Iasi), Baseu (judetul Botosani).

De asemenea, hidrologii au instituit cod portocaliu pe Jiu sector aval confluenta cu raul Motru - amonte Podari (judetul Dolj), Rm. Sarat sector aval Puiesti (judetul Vrancea) si pe raul Prut amonte Ac. Stanca Costesti (judetul Botosani).

Atentionarae este valabila, de vineri, de la ora 16.00, pana sambata, la ora 10.00 pe Vedea superioara si pe afluentii sai (judetele Olt si Arges), pe Rm. Sarat amonte s.h. Puiesti si pe Putna amonte s.h. Mircesti si pe afluentii sai (judetul Vrancea).

Avertizarea este valabila, de asemenea, vineri, de la 16.00 la 24.00, pe versanti, torenti, paraie si pe raurile mici din judetele Valcea, Arges, Prahova, Buzau, Bacau, Neamt si Suceava.

Hidrologii mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri.

Mai mult, cresteri importante de debite cu situarea nivelurilor in jurul cotelro de atentie se pot produce si pe alte rauri mici din zonele de deal si de munte din centrul si nord-vestul tarii.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă de inundații pe mai multe râuri din țară până joi la prânz. Zonele amenințate de apele umflate
Alertă de inundații pe mai multe râuri din țară până joi la prânz. Zonele amenințate de apele umflate
Este cod galben de inundații pe râurile mici din Dobrogea, respectiv din judeţele Tulcea şi Constanţa, au anunțat hidrologii miercuri, 17 aprilie. Potrivit Institutului Naţional de...
S-au umflat râurile. E risc de viituri în mai multe județe ale țării, până joi, la miezul nopții
S-au umflat râurile. E risc de viituri în mai multe județe ale țării, până joi, la miezul nopții
A plouat torențial în mai multe zone ale țării, iar cantitățile mari de precipitații au dus la umflarea unor râuri existând riscul ca acestea să iasă din matcă, informează hidrologii....
#cod galben inundatii, #cod portocaliu inundatii, #inundatii sud est , #cod portocaliu