Viscolul revine in forta din aceasta seara. Cod portocaliu pentru sapte judete

Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 19:33
12610 citiri
Viscolul revine in forta din aceasta seara. Cod portocaliu pentru sapte judete
Foto: sat24.com

Un numar de sapte judete - Constanta, Tulcea, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau si Vrancea - se vor afla sub cod portocaliu, incepand cu ora 22:00, urmand a se inregistra viscol puternic si polei, a anuntat directorul general al ANM, Elena Mateescu, la videoconferinta privind gestionarea efectelor meteo de la MAI.

"Cele doua coduri portocalii vizeaza doua intervale diferite. In primul rand, incepand de la ora 22:00 din aceasta seara si pana maine dimineata la ora 8:00, viscol puternic si polei in judetele Constanta si Tulcea, cu rafale de 70 - 80 de kilometri la ora, ninsori puternic viscolite dar si precipitatii mixte ce vor favoriza depunerea poleiului.

Cel de-al doilea cod portocaliu, avand ca interval de valabilitate ora 23:00 pana maine la ora 15:00, viscol puternic pentru judetele Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau si Vrancea, viteza vantului atingand 70 - 80 de kilometri la ora, troienind zapada si reducand vizibilitatea sub 50 de metri", a spus Mateescu.

Ea a atentionat ca exista posibilitatea extinderii precipitatiilor mixte care sa favorizeze depunerea de polei, in judetele Ialomita si Calarasi.

"Ce ar fi semnificativ pentru judetele Tulcea si Constanta, favorizarea depunerii de polei, asociat si cu viscolul puternic, pentru ca in special in cea de-a doua parte a acestei nopti precipitatiile mixte vor determina depunerea de polei. Exista, cel putin la acest moment, ca si in judetele din vecinatatea celor din Dobrogea, cum ar fi Ialomita si Calarasi, sa avem intervale in care precipitatiile mixte sa favorizeze depunerea de polei", a explicat oficialul ANM.

Ea a mai spus ca ANM a emis in cursul diminetii o avertizare de Cod galben pentru zece judete, inclusiv Capitala, incepand de la ora 21:00 si pana miercuri seara, la aceeasi ora.

"Avem ca fenomene vizate ninsori moderate cantitativ, local viscolite. Trebuie sa luam in considerare intensificarile de vant cuprinse intre 50 si 60 de kilometri la ora. (...) In aceasta seara, la ora 21:00, vom actualiza al doilea mesaj meteorologic, pentru ca astazi a mai fost inca in vigoare mesajul privind gerul persistent.

Codul portocaliu va deveni in toata tara cod galben incepand din aceasta seara si pana in data de 12 ianuarie, ora 10:00.

Vom mai avea vreme rece, noaptea temperaturile coborand intre minus 17 si minus 10 grade Celsius, din perspectiva minimelor, ceea ce inseamna ca, in continuare, pana pe 12 ianuarie, noptile vor fi deosebit de geroase", a aratat Mateescu.

In acelasi timp, oficialul ANM a afirmat ca pentru sfarsitul de saptamana vremea va intra intr-un proces de ameliorare din perspectiva regimului de temperaturi.

"Vorbim de la o temperatura foarte geroasa la valori care sa se incadreze pentru joi la cel mult minus 13 grade Celsius in zonele din estul Transilvaniei, pana la valori chiar pozitive in cursul zilei de duminica, cel mult 7 - 8 grade Celsius, insa vor fi posibile intervale cu precipitatii mixte", a adaugat ea.

Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Daniela Radulescu, a precizat ca debitul fluviului Dunarea la intrarea in tara a fost de 2.450 de metri cubi/secunda, valoare care este mult sub jumatate din media multianuala a acestei luni, dar a atras atentia asupra posibilitatii aparitiei podurilor de gheata pe anumite sectoare.

"Formatiunile de gheata sunt in extindere si intensificare in acest moment. Sunt prezente cu precadere pe sectoarele Gruia - Calarasi - Braila - Galati, la Cernavoda, unde avem pod de gheata, la Harsova, unde avem curgeri de sloiuri, la Tulcea si in Delta Dunarii. Avem peste 60 - 80% din suprafata apei acoperita cu sloiuri si avem blocaje de gheturi pe bratul Sf. Gheorghe.

Ca si prognoza, debitul la intrarea in tara va continua sa scada, atingand o valoare minima de 2.150 de metri cubi/secunda, fata de o normala a acestei luni de 4.950 de metri cubi /secunda. Incepand de miercuri este posibila aparitia podului de gheata pe anumite sectoare in aval de Calafat, cu probabilitate mai mare in aval de Calarasi si Delta Dunarii", a spus ea.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, marti, noi avertizari meteo cod galben si cod portocaliu de ninsori si viscol.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#cod portocaliu viscol, #avertizare meteo ANM , #cod portocaliu
Comentarii