Weekend cu furtuni si vijelii: Cod galben si portocaliu pentru jumatate din tara, inclusiv in Bucuresti

Sambata, 08 Iunie 2019, ora 10:46
9907 citiri
Weekend cu furtuni si vijelii: Cod galben si portocaliu pentru jumatate din tara, inclusiv in Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, sambata dimineata, doua noi avertizari - un cod galben si unul portocaliu de furtuni si vijelii.

Astfel, de sambata de la ora 12:00 pana la ora 23:00 va fi in vigoare un cod galben de furtuni valabil pentru estul si sud-estul tarii (inclusiv Bucuresti), zona Carpatilor Orientali si Meridionali, unde vor fi intervale cu manifestari de instabilitate atmosferica.

Se vor semnala averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20...25 l/mp, iar izolat 40...50 l/mp.

Tot sambata, dar la ora 14:00 intra in vigoare un cod portocaliu de furtuni care expira la ora 21:00 si care vizeaza nordul si estul Munteniei, sudul Moldovei si Dobrogea. Aici se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica accentuata.

Vor fi averse torentiale, intensificari ale vantului, vijelii, grindina si frecvente descarcari electrice. In intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor inregistra cantitati de apa ce vor depasi 40 l/mp si pe arii restranse 50...60 l/mp.

De asemenea, meteorologii au prelungit informarea de vreme rea valabila pentru toata tara pana marti la ora 23:00. In aceasta perioada, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata in cea mai mare parte a tarii.

Vor fi perioade in care se vor semnala averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii si caderi de grindina. In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 15...25 l/mp, iar pe arii restranse 35...40 l/mp. Fenomenele vor fi mai frecvente in timpul dupa-amiezelor si serilor.

Foto: Administratia Nationala de Meteorologie

Prognoza speciala pentru Bucuresti

ANM a emis si o prognoza speciala pentru Capitala.

In cursul zilei de sambata, vremea va fi calda, dar in general instabila. Mai ales spre seara, vor fi averse ce pot avea si caracter torential, descarcari electrice si, posibil, vijelie si grindina. Temperatura maxima se va situa in jurul a 30 de grade.

"Duminica, vremea se va mentine calda, dar se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica. Vor fi intervale cu averse ce pot avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului si conditii de grindina. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 28 de grade", informeaza ANM.

Pentru ziua de luni, meteorologii informeaza ca gradul de instabilitate atmosferica va fi accentuat. Vor fi innorari si intervale cu averse torentiale, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului ce vor putea lua si aspect de vijelie si, posibil, caderi de grindina. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 27 de grade.

Marti, vremea va fi in general instabila si, in special dupa-amiaza si seara, vor fi innorari temporar accentuate, averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului. Temperatura maxima va fi de 29...30 de grade.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cod potocaliu furtuna, #cod galben furtuna , #cod portocaliu