Cod rosu de inundatii pe Siret si Prut pana pe 1 iulie - incep evacuarile (Video)

Marti, 29 Iunie 2010, ora 14:29
4687 citiri
Cod rosu de inundatii pe Siret si Prut pana pe 1 iulie - incep evacuarile (Video)

Hidrologii au prelungit, marti, avertizarea de cod rosu pe mai multe sectoare ale raurilor Siret, Prut, Jijia si Raul Negru, aferente judetelor Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Galati si Covasna, avand in vedere prognoza meteorologica si nivelul apei din sol.

Pentru Siret, Prut, Jijia noua avertizare este valabila pana pe data de 1 iulie, ora 16.00. In cazul Raului Negru, desi avertizarea initiala fusese data pentru aceeasi perioada de mai sus, apele au inceput sa se retraga, asa ca autoritatile vor suspenda codul rosu marti, la ora 16:00.

Acestia au emis cod rosu pe sectorul Siret - Dragesti si aval Lungoci, pe raurile din bazinul Sucevei aferente judetelor: Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, pe Prut sector amonte Ac. Stanca Costesti si aval Sivita - aferente judetelor Botosani si Galati, pe cursul superior al Jijiei - judetul Botosani, anunta un comunicat remis Ziare.com

Codul portocaliu de inundatii a fost instituit pe raul Moldova pe sectorul amonte Gura Humorului, pe Bistrita sector amonte ac. Izvorul Muntelui, pe Jijia curs mijlociu si inferior si pe afluentii sai, pe Prut mijlociu sector Stanca Aval - Dranceni aferente judetelor: Suceava, Neamt, Botosani, Iasi, Vaslui, pe Siret pe sectorul aval Dragesti - Lungoci aferent judetelor: Bacau si Vrancea, pe Oltul superior si mijlociu si afluentii sai judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu si pe Tarnava Mica si pe Tarnava Mare aval Sighisoara judetele: Mures, Alba si Sibiu.

Hidrologii au emis si cod galben pe Crasna - jud. Salaj si Satu Mare, Bega Veche-jud.Timis, pe raul Tarnava Mare pe sectorul amonte Sighisoara - jud. Harghita si Mures, pe Tarnava sector Mihalt - confl. Mures, pe Mures sector confl. Tarnava - aval Alba Iulia - jud Alba, pe Cibin si pe raul Olt aval Sebes Olt - jud. Sibiu, Valcea si Olt., pe raurile din bazinele superioare ale raurilor Prahova si Buzau-jud.Prahova si Buzau, pe Putna, Rm.Sarat, Trotus, Bistrita aval Izvorul Muntelui si Moldova aval Gura Humorului, Barlad -jud.Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati, Vaslui si Iasi, pe afluentii Prutului inferior si pe Prut pe sectorul aval Dranceni - Oancea - jud: Vaslui si Galati.

Autoritatile vor evacua localnicii

Toate persoanele care locuiesc pe langa raul Siret, din localitatile din judetul Suceava, urmeaza sa fie evacuate.

Prefectul de Suceava a precizat ca este vorba de cateva mii de persoane.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis luni seara cod rosu de inundatii pe raul Buhai la Padureni si Jijia pe sectorul Dorohoi-Dangeni, in judetul Botosani, si pe raul Siret la Sendreni, in judetul Galati.

Avertizarea pe Buhai a fost data din cauza precipitatiilor torentiale deosebit de mari inregistrate in ultimele zile, iar pe Siret s-a luat aceasta masura din cauza efectului combinat al deversarilor din acumularile din amonte si remuului de pe Dunare.

Siretul a inundat luni DN 25 Galati-Tecuci pe o portiune de 25-30 de metri, intre localitatile Sendreni si Movileni, iar autoritatile au decis devierea traficului pe Drumul Judetean 251, prin Pechea.

In ultimele zile mai multe localitati din Romania au fost afectate de inundatii si sute de oameni au ramas izolati.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#cod rosu inundatii Prut, #persoane evacuate localitati Prut , #cod rosu