Ziare.com

Cazul "Colectiv": Cum calculezi in bani suferinta pierderii unui fiu, a unui frate sau a unui parinte

de Ionel Stoica
Marti, 10 Martie 2020, ora 12:02

   

Cazul "Colectiv": Cum calculezi in bani suferinta pierderii unui fiu, a unui frate sau a unui parinte
Magistratul Mihai Balanescu de la Tribunalul Bucuresti, cel care a dat prima sentinta in dosarul Colectiv, a motivat pe zeci de pagini una dintre cele mai dificile decizii din aceasta hotarare judecatoreasca: cum a calculat daunele morale pentru familiile celor morti in club sau pentru chinurile suferite de cei care au scapat cu viata.

Primaria Sectorului 4, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" Bucuresti-Ilfov si inculpatii din acest dosar - patronii clubului, artificierii, functionarii Primariei si ofiterii ISU trebuie sa plateasca in solidar daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro.

De asemenea, peste 8 milioane de euro vor merge catre spitale din Romania si din strainatate pentru cheltuielile de spitalizare, dar si pentru transportul victimelor.

In total, familiile persoanelor decedate in clubul Colectiv, precum si victimele care au supravietuit vor primi 41 de milioane de euro. Sumele individuale sunt cuprinse intre 50.000 de euro si 900.000 de euro. Iata cum au fost calculate.

Citeste si: Sentinte in dosarul Colectiv: Piedone - 8 ani jumatate de inchisoare, patronii clubului - cate 11 ani si 8 luni, iar doi capitani ISU - 9 ani si 2 luni

Sentinta, motivata pe zeci de pagini

Cu o rigoare aproape matematica, magistratul Balanescu a impartit aceste daune pe zeci de pagini din sentinta judecatoreasca.

In cazul daunelor materiale, cheltuieli cu spitalizarea, inmormantarea, transportul, tratamente medicale, cheltuielile cu insotitori, lucrurile au fost clare, existau facturi care sa dovedeasca totul.

Balanescu a decis acordarea de daune materiale unde a fost cazul, inclusiv pentru beneficiul nerealizat, de la spitalizare si pana la vindecare, de catre partea vatamata: Asa cum a statuat doctrina si practica in materie, vatamarea grava a integritatii corporale a unei persoane se poate concretiza nu numai intr-un prejudiciu material determinat si imediat evaluabil, ci si intr-un alt prejudiciu aflat la limita dintre cel moral si material, care este consecinta caracterului ireversibil al vatamarii si care lipseste persoana in cauza de posibilitatea deplina de a participa la viata sociala, economica si de a se bucura efectiv de beneficiile acestei participari.

Copilul unuia dintre barbatii decedati in club trebuie sa primeasca de la inculpati, in solidar cu cele doua institutii publice, suma de 1.000 lei/lunar pana la implinirea varstei de 18 ani sau pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de 26 ani.

Mai greu a fost insa cu calculul daunelor morale.

"In privinta daunelor morale, este adevarat ca acestea nu sunt supuse unor criterii legale de determinare.

Prin urmare, la stabilirea daunelor morale solicitate de partile civile ca echivalent al prejudiciului suferit, instanta va avea in vedere consecintele negative suferite de acestea in plan psihic, fizic, afectiv, importanta valorilor lezate, masura in care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost/sunt/vor fi percepute consecintele faptei, masura in care le-a fost afectata situatia familiala.

Totodata, in cuantificarea prejudiciului moral, aceste criterii vor fi subordonate conditiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare prejudiciului real si efectiv produs partii civile", motiveaza judecatorul.

Astfel, prejudiciul fizic, afectiv si psihic produs partilor civile este evident.

"Imprejurarile cu care s-au confruntat partile civile - si confirmate probator - releva suferintele fizice si psihice ca urmare a ranilor produse in urma incendiului/ tratamentului medical ulterior (inclusiv interventii chirurgicale)/ afectarii severe a imaginii publice/ regimului de viata sociala, munca si familie/leziunilor estetice permanente/infirmitatii fizice, precum si incetarii din viata (in incendiu sau ulterior), a rudelor (parinti, copii, frati, surori,unchi, matusi, veri) si persoanelor apropiate (concubini, prieteni)", explica judecatorul.

Ce criterii a avut in vedere

Mihai Balanescu precizeaza ca este greu de stabilit un criteriu exact, pentru evaluarea prejudiciului, data fiind incompatibilitatea intre caracterul moral (nepatrimonial) al daunelor si caracterul banesc (patrimonial) al despagubirii. Totusi, ghidat de jurisprudenta, el a facut o apreciere dupa criterii nepatrimoniale:

- Durata si intensitatea durerilor fizice si psihice;
- Tulburarile si neajunsurile suferite de victima prejudiciata moral.

"In cazul suportarii unor prejudicii morale, fiecare persoana vatamata acorda o pretuire diferita valorilor lezate", explica magistratul.

Unele leziuni, resimtite pentru restul vietii

In cazul suferintelor celor raniti in incendiu, judecatorul arata ca "leziunile sau vatamarile permanente sunt resimtite de victima toata viata".

"Este de mentionat si faptul ca, si in cazul unor leziuni mai usoare, persoana lezata trebuie, totusi, sa suporte un tratament (inclusiv psihologic), in unele cazuri indelungat si dureros, prejudiciul moral al acesteia constand in suferinta fizica si psihica intensa, consecutive tratamentului", se arata in sentinta.

Alte criterii adoptate de apreciere a prejudiciului moral au fost consecintele prejudiciului in plan social, profesional si familial, tulburarile si neajunsurile suferite de persoana vatamata.

"Printre cei vatamati (ex. pierderea unui deget, organ, imposibilitatea totala/partiala de folosire a unei parti a corpului sau simt, leziunile estetice) se afla oameni cu meserii diverse - inclusiv pianist/chitarist/arhitect/prestator fizic al unei profesii etc. - care se afla in imposibilitate de a desfasura total/partial activitatile profesionale, sportive, artistice, culturale, de a face calatorii si de a se integra social", explica judecatorul.

Potrivit acestuia, indemnizatia trebuie sa fie justa, rationala, echitabila, adica stabilita in asa fel incat sa asigure efectiv o compensatie suficienta, dar nu exagerata, a prejudiciului moral suferit.

Si in cazul urmasilor au fost facute deosebiri. In primul rand, au fost persoane care erau legate de persoanele decedate (in incendiu sau ulterior) printr-o relatie familiala, afectiva, "care au suferit in mod evident un prejudiciu moral si au dreptul la compensarea baneasca a acestuia. Totodata, nu exista probe ca aceasta relatie a fost intrerupta, anterior decesului".

Despagubirile morale

De asemenea, au fost indeplinite si conditiile constatarii a ceea ce doctrina a stabilit prin notiunea de "prejudiciu prin ricoseu", cauzat unor victime indirecte - parinti, copii, frati - inclusiv cosangvin, surori, unchi, matusi, veri, dar si concubini, logodnic, ai persoanelor decedate.

Pentru aceasta situatie, instanta a stabilit un palier al nivelului de despagubiri:
- 500.000 de euro pentru parinte/parinti (250.000 euro pentru fiecare);
- 150.000 de euro pentru tata vitreg;
- 150.000 de euro pentru sot/ sotie;
- 150.000 de euro pentru frate/ sora;
- 150.000 de euro pentru copil;
- 100.000 de euro pentru concubin;
- 75.000 de euro pentru frate cosangvin;
- 50.000 de euro pentru bunic;
- 25.000 de euro pentru unchi/ matusa/ var.

Instanta a facut o singura exceptie, in cazul unei verisoare a unei victime, care nu mai avea alte rude: "In acest caz, cuantumul nivelului de despagubiri a fost stabilit la 50.000 euro".

Daune pentru familia tanarului care s-a sinucis

De asemenea, tatal unui tanar care decedase, ce pastrase relatia afectiva cu acesta, dupa divortul parintilor, a primit despagubiri de 200.000 de euro.

Un alt caz, familia unui tanar care s-a sinucis in timpul procesului, dupa ce prietena lui a murit in Colectiv, a primit daune de 50.000 de euro.

Citeste despre acest caz - Marturii cutremuratoare in dosarul Colectiv: De ce iubitul unei fete decedate in incendiu s-a sinucis dupa cateva luni

In cazul persoanelor care au ramas cu rani dupa incendiu, judecatorul a explicat ca in stabilirea nivelului de depagubiri, in baza criteriilor mentionate anterior, a luat in considerare gravitatea leziunilor/ vatamarilor stabilita medical, durata tratamentului (inclusiv ambulatoriu si la domiciliu), interventiile chirurgicale periodice, recuperarea fizica/si sau psihologica, afectarea imaginii publice a regimului de viata sociala/ munca/ familie, leziunile estetice permanente si infirmitatile fizice.

Cele mai mari prejudicii primite de supravietuitori au fost calculate la 400.000 de euro, "corespunzatoare cazurilor medicale cele mai grave".

Andrei Galut, solistul de la Goodbye to Gravity si unicul supravietuitor al trupei dupa incendiul din Colectiv, a primit daune morale de 400.000 de euro, "luand in considerare situatia medicala, apreciata de instanta ca fiind cea mai grea, dar si culpa concurenta retinuta de instanta, in prezentarea situatiei de fapt".

Statul, bun de plata

Judecatorul explica de ce ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca daunele materiale si morale in solidar cu inculpatii.

"Va respinge actiunile civile formulate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dealul Spirii Bucuresti-Ilfov si Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4, ca inadmisibile, avand in vedere calitatea de parte responsabila civilmente. Probatoriul administrat si situatia de fapt retinuta releva indeplinirea conditiilor legale pentru raspunderea comitentului fata de fapta prepusului.

Totodata probatoriul confirma cheltuieli facute de institutii publice cu spitalizarea ranitilor/persoanelor decedate ulterior (inclusiv servicii medicale si medicamente), cu transportul celor vatamati catre unitati sanitare in tara/ strainatate, pentru plata orelor suplimentare efectuate de catre personalul medical, plati catre clinici din strainatate, plati directe catre victime, plati ce reprezinta suplimentarea finantarii spitalelor din Romania care deruleaza programul in baza caruia carora sunt tratati pacientii critici de la accidentul Colectiv si plati ce reprezinta contravaloarea ajutoarelor de urgenta acordate din bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale", conchide judecatorul Mihai Balanescu.

Citeste si: De ce judecatorul din procesul Colectiv a mentinut ca probe in dosar interceptarile telefonice realizate de SRI
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3321 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

JUDECATORUL ALFA!!!

"FELICITARI" este un cuvant care, nu cuprinde nici un nanogram din ADMIRATIA mea, sincera, pentru acest profesionist al Dreptului!

 

Traiasca profesionistii de romanica

A scos dom' judecator abacu' si i-a dat cu virgula...adica diferenta intre a fi sau nu casatorit e de doar 50000 de coco...si daca erau cupluri gay, cum a calculat judecatorimea sa? Si bun, a calculat, de vazut cand isi vor recupera banii...vorbim totusi de 50 de milioane...nici patronii nu au sumele astea, despre capitanii de la isu sau artificierul nici atat...singurul aparent solvabil este statul...insa cine este statul? Adica cine va scoate banul din buzunar? Cum cine, contribuabilul...Cine va baga banul insa in buzunar? Pai, bineinteles ca avocatii...sa nu uitam judecatorii atat de bine recompensati pentru o prestatie profesionala de exceptie...mai ramane ca anaful sa trimita scrisori de impunere familiilor chiar inainte ca acestia sa intre in posesia putinilor bani primiti cu intarziere si ciuntiti din toate partile...justitie neica nu gluma

nu cred ca persoanele fizice implicate

(ofiteri ISU , functionari publici , artificierul ) sau patronii vor plati vreun leu despagubire , sumele fiind de-a dreptul astronomice pentru orice om normal . Sau chiar daca vor plati , instanta va stabili ceva de genul 10% din salariul lor pe toata durata vietii . Ar trebui sa traiasca sute de mii de ani ca sa plateasca obligatiile .

dar pentru familile celor care

pierd un membruu din cauza coronavirusului, pentru ca guvernul nu a luat toate masurile pentru combaterea lui, cum se vor calcula daunele. urmeaza poate, tragedii mult mai mari la nivel national. astea ar trebui sa ne preocupe acum.

DRAGULUI NICOLAI,

zic sa-l intrebi pe Ilici si haita sa, despre "starea natiunii" de astazi! Ei au croit, ei au taiat! Noi coasem, de 30 de ani, hais pe camp! Dupa tiparul de rit brucanisto-ilician, primit de la Moscova, pentru "stupid people" de Romania! Asezonat cu arafati de "nadejde", intru cresterea mortalitatii romanilor!

CATI JUDECATORI

de "talia" Domnului Mihai Balanescu, detine Romania???

 

Din pacate, mult prea putini

Si vor fi din ce in ce mai putini.

DRAGULUI SOKRATIS,

sa speram ca cei nou intrati in locul pensionatilor, vor fi integrii! Si bine pregatiti! Pare ca acesti copii vor altceva! Mai bun pentru romani si Romania! Optimist, ca intotdeauna! O zi placuta, colega!

Apropo, care este "talia" alui judecator mai parere...

Din p.m.d.v. este o talie ff mica, de OM minuscul, care nu a crescut un copil și deci care nu are dimensiunea pierderii acestuia, la o adica !!!
NIMIC, dar nu NIMIC mai ghertzoiule, nu se poate despagubi un parinte pentru periderea unui copil, pe care l-ai tinut in mini atunci cand abia se nascuse și iti erea teama sa nu ti se strecoare printre degete... UN copil care nopti la rand te-a sculat cu scancetele lui normale, un copi pe care l-ai hranit ca sa-L auzi spunandu-ti MAMA sau TATA, un copil pe care l-ai imbracat sa il duci in prima lui zi la gradintita si apoi la scoala, un copil alaturi de care ai treburat asteptand rezultatele de la BAC si apoi de la Facultate, un copil care era practic viitorul tau !!!
Cine vrea BANI pt copilul care nu mai e , nu a fost niciodata PARINTE in sensul cel expus mai sus !!!

Pan la urma viata unui OM poate fi comensurata in ceva ???

Daca al jude dadea pt o viata, o galeata de galbeni de aur, parintele/parintii acestuia erau multumiti ?
Aducea alinare a galeata cu galbeni ???
Ca parinte cred ca viata unui copil nu poate fi comensurata in NIMIC iar cel ce cere despagubiri pt periderea unui copil, este un NIMIC !
Oameni de NIMIC !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor