Incepe apelul in dosarul Colectiv. La instanta de fond, inculpatii au primit in total 115 ani de inchisoare

Autor: N.G.
Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 08:25
5177 citiri
Incepe apelul in dosarul Colectiv. La instanta de fond, inculpatii au primit in total 115 ani de inchisoare
Foto: Hepta.ro

Curtea de Apel Bucuresti incepe vineri, 18 septembrie, cercetarea judecatoreasca in a doua etapa a procesului Colectiv.

La prima instanta, Tribunalul Bucuresti, cei 13 inculpati au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 3 ani cu suspendare sub supraveghere si 12 ani si 8 luni. In total, au primit 115 ani de inchisoare. Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani si 6 luni de inchisoare. Piedone candideaza din nou pentru functia de primar la alegerile locale din 27 septembrie, insa pentru Primaria Sectorului 5.

De asemenea, inculpatii si societatile implicate in acest caz, dar si partile responsabile civilmente Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4 (in solidar cu inculpatii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminita Larisa), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta "Dealu Spirii" Bucuresti-Ilfov (in solidar cu inculpatii Radu Antonina si Matei George-Petrica) trebuie sa plateasca daune morale in valoare de 50 milioane de euro catre ranitii si urmasii victimelor din Colectiv.

Potrivit deciziei Tribunalului, acestia trebuie sa plateasca aproximativ 8 milioane de euro costurile ingrijirilor medicale si pentru transportul ranitilor in diferite unitati medicale.

Inculpatii au formulat apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel unde se va pronunta sentinta definitiva. Dosarul a fost trimis in instanta in aprilie 2016, initial la Judecatoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucuresti. La dosarul principal au fost atasate alte doua dosare intocmite de DNA.

Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedura, iar judecatorul desemnat initial sa se ocupe de acest caz a iesit la pensie, fiind inlocuit in octombrie 2018 de Mihai Balanescu. Noul judecator a promis ca va grabi solutionarea dosarului si a reusit intr-un an sa audieze sute de martori si victime. Prima sentinta a fost pronuntata in decembrie 2019.

Pedepsele primite de ceilalti 12 inculpati persoane fizice:

Patronii clubului Colectiv, Anastasescu George Alin, Gancea Paul-Catalin si Costin Mincu - 11 ani si 8 luni inchisoare fiecare.

Aurelia Iofciu, sef al Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 - 7 ani de inchisoare.

Luminita Ganea, consilier superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 - 7 ani de inchisoare.

Sandra Motoc, referent superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 - 3 ani de inchisoare sub supraveghere si obligatia de a presta munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 90 de zile lucratoare, in cadrul ADP Sector 4 si Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 4 Bucuresti.

Daniela Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv - 12 ani si 8 luni de inchisoare.

Cristian Nita, actionar in cadrul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv - 3 ani si 6 luni de inchisoare.

Viorel Zaharia, pirotehnist - 9 ani si 8 luni de inchisoare.

Marian Moise, pirotehnist - 10 ani de inchisoare.

Antonina Radu, capitan ISU - 9 ani si 2 luni inchisoare.

George Matei Petrica, capitan ISU (in rezerva) - 9 ani si 2 luni inchisoare.

Deciziile in cazul persoanelor juridice:

Clubul Colectiv: 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda.

Societatea Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubulColectiv, 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda.

In urma incendiului din 30 octombrie 2015, la clubul Colectiv au decedat 65 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 18 aprilie, că mai multe troleibuze și autobuze vor circula pe trasee modificate în weekend. Este vorba despre troleibuzele liniei 97...
#colectiv, #dosar, #apel, #sentinta, #judecata, #Bucuresti , #Colectiv