Suferim #Colectiv. Un an de la o tragedie cat o revolutie

Duminica, 30 Octombrie 2016, ora 18:00
4898 citiri
Suferim #Colectiv. Un an de la o tragedie cat o revolutie

Niciun vinovat. 64 de oameni au murit si o tara a trecut printr-un soc. Tragedia de la Colectiv a avut impactul unei revolutii. Prima criza majora dupa anul 2000. Momentul in care Victor Ponta si Guvernul PSD au fost maturati de pe scena politica fara a exista nicio reactie din partea celui mai mare partid politic.

Dupa Colectiv, criza parlamentara din Romania a devenit cronica si o mare parte din populatia activa asteapta alegerile generale ca pe o izbavire, ca pe o sansa de a scapa de politicienii alesi in 2012.

Un banal incendiu dintr-un club de muzica s-a transformat intr-un cataclism. A fost momentul in care o buna parte din generatia nascuta dupa 1990 a realizat ca e o prapastie imensa intre cetateni si cei care decid.

Drama din Club Colectiv a declansat nevoia de a aduce la putere un sef de executiv cu experienta europeana, e vorba de Dacian Ciolos, care a avut misiunea sa recastige increderea oamenilor. A fost pentru prima data in ultimul sfert de secol in care relatia dintre functionari si platitorii de taxe a cunoscut o schimbare de paradigma.

Aceeasi tragedie a dus la aparitia pe scena politica a unei noi formatiuni politice, Uniunea Salvati Bucurestiul, astazi, Uniunea Salvati Romania.

Formatiunea condusa de Nicusor Dan a devenit a doua forta politica din Bucuresti, surclasand PNL in alegerile locale. Peste sase saptamani va da examenul la nivel national, iar dupa acest examen vom putea sa vorbim daca aceasta miscare de revolta s-a extins.

Dupa Colectiv, presiunea pusa pe autoritati de catre opinia publica este mai mare ca oricand. Ajutati de retele sociale si de o dezvoltarea fara precedent a tehnologiei informatiei, cetatenii biciuie autoritatile, prezentand cazuri de coruptie, de nedreptati sau de nepasare a autoritatilor. Sa ne amintim de criza inmatricularii automobilelor declansata in aceasta vara care a insemnat si unul dintre motivele care au dus la demisia lui Petre Toba, ministrul de Interne.

Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Gabriel Oprea au vrut sa recupereze terenul pierdut in urma incendiului de la Colectiv, incercand sa-l salveze pe ultimul de urmarirea penala in cazul mortii politistului Bogdan Gigina. Dar un protest violent desfasurat la sfarsitul lunii septembrie in fata Casei Poporului le-a readus parlamentarilor in minte ca suferinta de dupa Colectiv e inca vie in mintea oamenilor.

Acestea sunt faptele si doar din simpla listare a acestor situatii se poate observa ca in societatea romaneasca a aparut o tendinta noua, una care a schimbat raportul de forte dintre cetatean si autoritate. Pentru prima data dupa 1990 a avut loc un transfer de putere dinspre burghezia bugetara catre oameni. Alegerile din decembrie vor consfinti acest transfer sau il vor anula.

In opinia mea, in cazul in care nu va avea loc o schimbare de substanta in ce priveste modelele de gandire din organizatiile politice, ne vom indrepta spre o noua mare criza.

Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu sunt lideri politici care au devenit anacronici in raport cu tendintele care se manifesta in prezent.

E adevarat ca PSD va obtine cel mai mare numar de voturi, dar acestea vin de la oameni care nu au initiativa, nu sunt activi si nu reactioneaza la deciziile politice, adica e vorba de cea mai mare parte dintre bugetari, speriati sa nu-si piarda slujbele caldute de la stat, de multe persoane care traiesc in mediul rural si de persoane in varsta.

Oricarui partid ii este aproape imposibil sa mai guverneze astazi in Romania, avand impotriva sa populatia activa. Presiunea pusa de aceasta a devenit sufocanta.

Cea mai mare transformare venita dupa Colectiv a fost aceea ca o mare parte dintre oameni au inteles ca lipsa de reactie impotriva liderilor poate ucide. A aparut un tip de solidaritate in diversitate care are un singur scop: schimbarea Romaniei.

Sa speram ca sacrificiul celor 64 de tineri ucisi si a celor cateva sute de raniti a fost suficient pentru salvarea unei tari in deriva. Sa speram!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Colectiv dosar vinovati judecata, #Parlament, #PSD iesire guvernare , #Colectiv