Ziare.com

Avem nevoie de o lege anti-comunista, in pandant cu cea anti-legionara

de Ovidiu Raetchi, deputat, scriitor si politolog
Sambata, 05 Martie 2016, ora 18:54

   

Avem nevoie de o lege anti-comunista, in pandant cu cea anti-legionara
Ovidiu Raetchi
In ciuda primirii ostile de care s-a bucurat, legea anti-legionara aduce un plus de civilitate pe scena publica romaneasca. Ea are nevoie in continuare de clarificari (prin instructiuni de aplicare pentru judecatori) si, mai ales, impune o rapida rejudecare a unora dintre procesele-mascarada organizate de comunisti dupa 1945.

Citeste toate textele scrise de Ovidiu Raetchi pentru Ziare.com

Nu toate verdictele acestor procese sunt, poate, corupte politic si ideologic; totusi, avem motive temeinice sa banuim ca macar o parte din ele au fost simple formalitati cu deznodamantul dictat de Stalin. Or, in conditiile in care legea anti-legionara functioneaza in baza acestor verdicte, e limpede ca avem datoria morala de a le revizita.

In plus, nevoia de echilibru si justitie istorica ne obliga sa propunem, in pandant cu legea anti-legionara, o lege anti-comunista cu efecte similare. Nu e nevoie - cel putin pentru un spirit democratic - de mari rafinari istoriografice pentru a asuma faptul ca fascismul si comunismul au fost, in egala masura, ideologii si regimuri politice sustinute de crima in masa. Or, principiul proportionalitatii "raului" trebuie sa se regaseasca si in legislatie.

Recent, istoricul Marius Oprea a pus pe masa Parlamentului, pentru dezbateri initiale, un proiect de lege in acest sens. Proiectul lui Oprea este, in acest moment, extrem de ambitios:

  • constituirea unei organizatii cu caracter comunist, aderarea la o astfel de organizatie si sprijinirea ei sub orice forma se pedepsesc cu inchisoare de la trei la 15 ani;
  • o pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi este prevazuta pentru confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri comuniste;
  • utilizarea in public a simbolurilor comuniste este pedepsita cu inchisoarea intre trei luni si trei ani, ceea ce inseamna ca persoanele care ar iesi cu tricouri cu secera si ciocanul ar putea fi sactionate;
  • aplicarea Legii 10/2016, care se refera la despagubirile pe care fostii tortionari trebuie sa le ofere victimelor regimului comunist, ar urma sa se extinda mai multor categorii: asupra nomenclaturii de partid (membrii guvernelor comuniste), deputatii Marii Adunari Nationale, membrii CC al PCR, a fostilor primi secretari judeteni ai PCR, a comandantilor Inspectoratelor judetene de Securitate si a persoanelor care, prin sentinta definitiva sau necontestarea in instanta a deciziilor CNSAS, au fost stabilite ca lucratori sau colaboratori ai Securitatii;
  • pentru negarea, contestarea sau minimalizarea in mod public a caracterului ilegitim si criminal al regimului comunist este prevazuta o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la trei ani sau amenda;
  • persoanele care ar nega caracterul ilegitim si criminal al regimului comunist in mediul online ar putea primi o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani;
  • acordarea de nume ale personalitatilor comuniste unor strazi, bulevarde, piete sau parcuri ar fi, conform prevederilor legii, interzisa.

Banuiesc ca proiectul istoricului Marius Oprea reprezinta o versiune maximala, de negociere, a legii de care avem nevoie. Nu cred, de pilda, ca un tricou cu Che Guevara - parte a unei culturi pop care vine chiar din Occident - ar trebui sa bage pe cineva in inchisoare.

Pe de alta parte, e absolut corecta ideea de proportionalitate intre refuzul de a onora public, prin denumiri de strazi sau institutii culturale, personalitati naziste si comuniste (problema e una a criteriilor: in timp ce legea anti-legionara interzice acest lucru pentru cei care se fac vinovati de crime impotriva umanitatii stabilite intr-un proces, legea anti-comunista utilizeaza, in aceasta faza, criteriul ambiguu de "lider").

Dezbaterea publica din urmatoarele saptamani va contura gradul de severitate pe care societatea romaneasca este dispusa sa il arate fata de comunism. Daca ne gandim ca peste 50% dintre romani ar vota astazi cu Ceausescu, ar trebui sa fim pesimisti. Optimismul vine din unanimitatea cu care a fost salutata condamnarea tortionarului Visinescu.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre lege anticomunista lege antilegionara
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2259 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Chestia cu comunismul tine de propaganda securista dirijata

in folos personal".

-Observatie deosebit de corecta.

-Excelente, deosebit de importante, punctele de vedere ale domnilor,
Teo, Sixtus, draki
evidentiaza lipsa de substanta a politologului si politicianului, "vicepresedinte PNL Diaspora". Vanitate mare, dragul de el.

 

 

dom' deputat ales cu 1200 voturi

Asa repede muscati mana pc-ului lui dom' profesor voiculescu? Ati uitat cum ati ajuns deputat si ce frumos erati promovat pe canalele trustului?

Ce face si traseismul din oameni... ntz ntz ntz

 

 

D-le O.Raetchi, cred ca va lipseste “masura", vorba lui I.C.Bratianu

Va citez: “Nu cred, de pilda, ca un tricou cu Che Guevara - parte a unei culturi pop care vine chiar din Occident - ar trebui sa bage pe cineva in inchisoare."

Acum va spun ca Che Guevara s-a pretat la a folosi arma in mana pentru a ucide si teroroza oameni, totusi il acceptati ca parte a unei culturi, deci purtabil. Acceptand acest lucru, nu vad de ce un tricou cu Mircea Eliade sau Mircea Vulcanescu nu ar fi la fel de purtabile, desi acestia nu au facut nici o crima.
Daca Che Guevara al d-voastra este iertabil, de ce nu ar fi si personalitatile culturiii romanesti la fel de iertabile, doar pentru ca in avantul tineresc au facut confuzia de a identifica eronat radacinile comunismului in Romania, dar nu au facut apologia crimei.

Mai departe spuneti, legat de onorarea publica, va citez din nou: “problema e una a criteriilor: in timp ce legea anti-legionara interzice acest lucru pentru cei care se fac vinovati de crime impotriva umanitatii stabilite intr-un proces, legea anti-comunista utilizeaza, in aceasta faza, criteriul ambiguu de "lider"."

Aici va dau dreptate d-le Ovidiu Raetchi, dar condamnarea de crima impotriva umanitatii trebuie facuta de justitie, nu-i asa. Dar sa va fundamentati condamnarile pe sentinte date de o justitie comunista este inadmisibil. Procesele prin care s-au stabilit crimele impotriva umanitatii in timpul comunismului au fost profund viciate, iar cine ia aceste sentinte ca juste si corecte, se face la fel de vinovat ca si cei care le-au emis.

 

 

Se pare ca toti sunt asa

Ca sa nu mai barfiti parlamentarii ca isi asigura slarii,pensii si alte beneficii! Pentru asa idei stralucite, care sa rezolve ultimele probleme ramase de rezolvat pentru fericirea poporului roman, merita sa fie ales pe viata.Multe gunoaie a adus dupa ea furtuna din 90!

 

 

Bine zis...

dar ati uitat sa amintiti si de Alina a lu' pippiddii cu a le ei onegeuri corecte politic.

 

 

Voltaire spunea(citez din memorie):"nu sunt de acord cu opinia dvs.

dar mi-asi da viata pentru a va apara dreptul sa vi-o exprimati"!
Orice limitare a dreptului libertatii cuvantului,reprezinta o crima la libertatile fundamentale individuale,pentru care s-a luptat omenirea de la aparitia ei!
Nu esti de acord cu opiniile altuia,combatele cu argumente inteligente,convingatoare,dar nu ti se poate admite sa bagi pumnul in gura celor care au alte opinii,prin legi obstructioniste!
Nu sunt ,nici comunist,nici legionar si ,de altfel,nu ader la nicio ideologie,deoarece niciuna nu este perfecta,dar gasesc in fiecare parti de adevar,elemente constructive pentru societatea omeneasca!Din punctul meu de vedere!
Legile scoase ,probabil sub presiuni alogene,in graba,nefundamentate,incalcand dreptul la gandire si exprimare libera a individului,sunt impotriva principiilor fundamentale ale libertatii umane!
Controversata "miscare legionara"a fost absolvita de "Comisia Instructorie de la Nurnberg"de:"crime de razboi,genocid,si nu este nici fascista,nazista ori colaborationista"!!!!
In acelasi timp alte miscari au fost gasite vinovate:
-Rex(Leon Degrelle)
-miscarea croata ustasa
-miscarea maghiara Crucile cu Sageti
-garda slovaca Hlinka
In acelasi timp,trebuie mentionat procesul castigat la Paris(1976),de preotul legionar Boldeanu contra calomniilor revistei Le Droit de Vivre,care-l acuza de crime de razboi in calitate de legionar!
In 1946,legionarul Iasinschi(fost ministru al Sanatatii,in guvernul legionar)a fost anchetat la Nurnberg.
In urma anchetei cei patru procurori:american,britanic ,francez si sovietic au absolvit miscarea legionara de acuzatiile de crime de razboi!
Miscarea legionara nu figureaza pe lista USA a organizatiilor fasciste!
Etc.etc
Nu inteleg cine are interes sa falsifice realitatea!
Legislatorii romani nu trebuie sa se lase antrenati in manipularile care apara interese rupte de adevar!
Lasati oamenii sa se exprime liber!
Nu suteti de acord cu ei?
Demontatile ideile in mod argumentat,inteligent!
Daca incercati sa le bagati pumnul in gura prin legi
recunoasteti ca nu aveti argumente ca sa-i combateti!
In ultima instanta,va este frica de adevar!
Este ceeace au facut marii dictatori ai lumii,printre care Inchizitia,Hitler,Stalin,Mao etc!

 

 

Glumiti,domnule Raetchi?

Vreti sa ramanem fara PSD?
Eu propun o lege care sa interzica posturile tv care spala creiere gen antena3.

 

 

Autobiografia...

In sistemul comunist serviciile de cadre trebuiau si tina evidenta autobiografiei fiecarui salariat. Acestea erau verificate foarte riguros.
Daca din autobiografie reesea ca : aveai rude in strinatate,aveai rude preoti, fosti politicieni,fosti legionari sau ai avut avere daca nu agreai PCR-ul si multe altele erai pus pe lista neagra. Copiii nu aveau acces la scoli ,faceau armata la DRM ,nu erau promovati in functii si de multe ori erau declarati chiaburi,explotatori etc.
Cu timpul aceste excese sau mai potolit dar in principiu erau la fel.
Dupa revolutie aceste autobiografii au incetat sa mai fie folosite.
Totusi daca ne uitam atenti la multi politicieni si magnati constatam ca sint preferati cei cu autobiografii sanatoase ,adica fosti mari comunisti sau odraslele lor.
Nu aveti decit sa cautati pe google amanunte despre politicienii nostri si veti vedea ce autografii de comunisti,,sanatoase,,. Fii de mari comunisti sint acum la butoane.

 

 

Domnule Ovidiu,de ce nu incercati o innoire totala in Parlament?

este nevoie de circa 15 oameni ca dvs si totul se rezolva!
De astfel de oameni are nevoie Romania,altfel bajbaim in continuare inca un sfert de secol!
Va rog eu nu stati pasivi,romanii se prapadesc in ignoranta si invrajbire!

 

 

Diversiune sau naivitate ?

Era nevoie de o lege antiSECURISTA . Acum este tarziu . Romania este azi la cheremul securistilor si turnatorilor . Chestia cu comunismul tine de propaganda securista dirijata in folos personal .

 

 

Bagati pe comunistii vinovati de crime (89, mineriade) ...la parnaie

Nu aveti nevoie de alte legi sa-l saltati pe Iliescu
Dar daca Iohannis ofera de ziua onomastica flori criminaluilui Iliescu ...e alta poveste
...

 

 

Eu propun o lege

anti-orice si oricine nu este la putere.

 

 

Foarte corect.

Sa vad cum implementati asa ceva... opozitia rosilor ( si la par si la ideologie) va fi apriga.

 

 

Tot respectul domnule Ovidiu pentru studii,pregatire,abordare si

curaj!
Va rog sa va exprimati in legatura cu acest APEL pentru ca vine in armonie cu perceptiile dvs politice! Va multumesc!

APEL!

Partea dreapta a esichierului politic romanesc este solicitata sa renunte la orgolii,frustrari,reticente,ambitii,avantaje,imagine si rautati marunte si sa faca front unic impotriva dusmanului comun..."cel vechiu si prezentul",care a tinut natiunea in mizerie si intuneric decenii la rand sub falsa si seducatoarea sintagma a egalitarismului si fericirii sociale!
Nu uitati,este singura sansa si solutie pentru a termina in sfarsit cu sfidarea hidoasa a ramasitei PCR!
Fac apel la cei care au alfabetul invatat si nu au fost inca acaparati de basmele edenice difuzate josnic,cu tupeu si insistent zilnic pe canale,despre ...ideal,in fond sub obladuirea mafiotilor securisti de ieri si de astazi!
Deci,va indemn -nu fiti naivi si neintelepti,stanga romaneasca este un soi de molima care nu poate fi eradicata decat prin unirea celor care fac inca politica si doresc intr-adevar ruperea definitiva cu trecutul si punerea unei temelii noi a Romaniei!
Nu uitati!
Nu exista nici o alta artenativa la unirea Dreptei de orice coloratura sau obarsie in intelegere cu votantii care mai au simtul realitatii nealterat!
Jos ramasita PCR-rusinea societatii postmoderniste!
Aveti o sansa colosala!
Deci-UNIRE!

 

 

Si eu cred ca e bine.

Dar sa se modifice si Constitutia si sa fie declarat Partidul Liberal conducator perpetuum si cine nu adera cu cotizatia la zi sa fie executat prin metode democratice,sa poata alege modul de executare-funie,glont,otrava sau calcat de tren.Si sa se schimbe numele adica in Republica Liberala Romana,steagul sa fie ala liberal cu sageata-n sus iar la mijloc o gaura in care sa troneze pozele obraz la obraz a lui Blaga cu Alinutza liberala.Doresc sa precizez ca in aceste conditii alegerile se vor organiza anual,ba chiar si trimestrial,banii alocati de la buget pentru alegeri se vor vira direct la Partidul conducator unic,adica la ala liberal.
Domn Raetschi dar daca urmasii taranilor macelariti in 1907 de armata romana din ordinul liberalilor cer pedepsirea urmasilor acelor liberali,va mai convine situatia.Eu cred ca nu prea.
Bineinteles ca nu voi fi afisat pe aici dar macar poate citeste liberalul cu scoaterea in afara legii a cate ceva.Eu propun,ca e democratie bagarea la anti si Deutsche Volsgruppen im Rumanien,astazi Frontul democrat german condus de insasi Maria Sa Kiolannis.Ca e si asta organizatie cam fascista.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor