Ziare.com

Avem nevoie de o lege anti-comunista, in pandant cu cea anti-legionara

de Ovidiu Raetchi, deputat, scriitor si politolog
Sambata, 05 Martie 2016, ora 18:54

   

Avem nevoie de o lege anti-comunista, in pandant cu cea anti-legionara
Ovidiu Raetchi
In ciuda primirii ostile de care s-a bucurat, legea anti-legionara aduce un plus de civilitate pe scena publica romaneasca. Ea are nevoie in continuare de clarificari (prin instructiuni de aplicare pentru judecatori) si, mai ales, impune o rapida rejudecare a unora dintre procesele-mascarada organizate de comunisti dupa 1945.

Citeste toate textele scrise de Ovidiu Raetchi pentru Ziare.com

Nu toate verdictele acestor procese sunt, poate, corupte politic si ideologic; totusi, avem motive temeinice sa banuim ca macar o parte din ele au fost simple formalitati cu deznodamantul dictat de Stalin. Or, in conditiile in care legea anti-legionara functioneaza in baza acestor verdicte, e limpede ca avem datoria morala de a le revizita.

In plus, nevoia de echilibru si justitie istorica ne obliga sa propunem, in pandant cu legea anti-legionara, o lege anti-comunista cu efecte similare. Nu e nevoie - cel putin pentru un spirit democratic - de mari rafinari istoriografice pentru a asuma faptul ca fascismul si comunismul au fost, in egala masura, ideologii si regimuri politice sustinute de crima in masa. Or, principiul proportionalitatii "raului" trebuie sa se regaseasca si in legislatie.

Recent, istoricul Marius Oprea a pus pe masa Parlamentului, pentru dezbateri initiale, un proiect de lege in acest sens. Proiectul lui Oprea este, in acest moment, extrem de ambitios:

  • constituirea unei organizatii cu caracter comunist, aderarea la o astfel de organizatie si sprijinirea ei sub orice forma se pedepsesc cu inchisoare de la trei la 15 ani;
  • o pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi este prevazuta pentru confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri comuniste;
  • utilizarea in public a simbolurilor comuniste este pedepsita cu inchisoarea intre trei luni si trei ani, ceea ce inseamna ca persoanele care ar iesi cu tricouri cu secera si ciocanul ar putea fi sactionate;
  • aplicarea Legii 10/2016, care se refera la despagubirile pe care fostii tortionari trebuie sa le ofere victimelor regimului comunist, ar urma sa se extinda mai multor categorii: asupra nomenclaturii de partid (membrii guvernelor comuniste), deputatii Marii Adunari Nationale, membrii CC al PCR, a fostilor primi secretari judeteni ai PCR, a comandantilor Inspectoratelor judetene de Securitate si a persoanelor care, prin sentinta definitiva sau necontestarea in instanta a deciziilor CNSAS, au fost stabilite ca lucratori sau colaboratori ai Securitatii;
  • pentru negarea, contestarea sau minimalizarea in mod public a caracterului ilegitim si criminal al regimului comunist este prevazuta o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la trei ani sau amenda;
  • persoanele care ar nega caracterul ilegitim si criminal al regimului comunist in mediul online ar putea primi o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani;
  • acordarea de nume ale personalitatilor comuniste unor strazi, bulevarde, piete sau parcuri ar fi, conform prevederilor legii, interzisa.

Banuiesc ca proiectul istoricului Marius Oprea reprezinta o versiune maximala, de negociere, a legii de care avem nevoie. Nu cred, de pilda, ca un tricou cu Che Guevara - parte a unei culturi pop care vine chiar din Occident - ar trebui sa bage pe cineva in inchisoare.

Pe de alta parte, e absolut corecta ideea de proportionalitate intre refuzul de a onora public, prin denumiri de strazi sau institutii culturale, personalitati naziste si comuniste (problema e una a criteriilor: in timp ce legea anti-legionara interzice acest lucru pentru cei care se fac vinovati de crime impotriva umanitatii stabilite intr-un proces, legea anti-comunista utilizeaza, in aceasta faza, criteriul ambiguu de "lider").

Dezbaterea publica din urmatoarele saptamani va contura gradul de severitate pe care societatea romaneasca este dispusa sa il arate fata de comunism. Daca ne gandim ca peste 50% dintre romani ar vota astazi cu Ceausescu, ar trebui sa fim pesimisti. Optimismul vine din unanimitatea cu care a fost salutata condamnarea tortionarului Visinescu.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Despre ce vrei sa scriem?
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre lege anticomunista lege antilegionara
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5398 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu propun o lege nici antilegionara, nici anticomunista

Extremismul n-are nume si duce la dictatura. Deci propun o lege antiextremista si antidictatura, dar si impotriva suprimarii libertatii de exprimare; daca o mana de nostalgici si idealisti, care ar sustine comunismul sau legionarismul, sau ar purta niste insemne, sperie o societate democratica si majoritatea cu scaun la cap si mass-media nu pot combate, cu argumente, sistemele incriminate si toate ororile lor si ar combate pe cai democratice, prin dezbateri, pericolul revenirii la acele sisteme, si nu prin restrangerea unor drepturi civile, care conduc incet si sigur catre dictatura. Iar legile dictatoriale si interdictiile nu pot fi impuse decat de catre guvernantii si legiuitorii "in charge", nu de un tanar rebel, care poarta un tricou cu secera si ciocanul, sau cu CCCP, in spirit de fronda si satul de conducatorii corupti de dupa "revolutie". Ar fi echivalent cu prigoana tinerilor pletosi si cu blugi, acuzati de simpatii "capitalist-imperialiste" si prigoniti de catre militia si securitatea ceausista. Regimul cenzurii, care imterzicea propagarea culturii occidentale, impunand formarea"omului nou", de tip comunist, le dicta ce sa poarte, ce sa citeasca, ce sa asculte... si anume doar propaganda comunista si cultul personalitatii "iubitului conducator" si al "tovarasei sale de viata si lupta anti-imperialista".

 

 

Adevarat grait-ai, adevar-ule!

Dar avem o problema. Mare. Am mai spus-o deseori pe-aici, la articole cu subiecte similare. Si problema e urmatoarea:

PSD (si stanga politica in general) are disciplina de partid comunista. Nimeni nu misca-n front. Aia au tehnici de manipulare a maselor bine gandite si bine puse la punct. Aia au adepti pe care i-au atras in plasa din randul defavorizatilor care inca mai cred in promisiuni care nu se vor implini niciodata. Aia inca mai au nostalgici care viseaza sa se intoarca "epoca aia de aur". Aia inca ii mai au pe fostii nomenclaturisti PCR care vor sa infulece in continuare la greu, dupa cum vor sa infulece si odraselele lor -si sa nu uitam ca "nostalgicii" astia PCR au fost si sunt inca multi. Cu astfel de oameni, cu o astfel de tehnica politica indelung invatata in comunism, PSD (ca principal partid cu orientare spre stanga) inca este un partid disciplinat, organizat si unit. La vot merg cu totii, conform directivei de partid trasate. Iar disensiunile interioare gen Iliescu-Nastase sau Dragnea-Ponta sunt repede anihilate. Interesul e comun, si pentru interesul asta al acapararii totale a puterii se anihileaza drastic orice "element perturbatoar".

De partea cealalta, Dreapta politica e faramitata cu totul. Fiecare e cu interesul si cu ambitiile lui. In loc sa se bata cu adversarul comun, se bat ei intre ei ca chiorii pentru "cine sa fie mai mare si mai tare". Nu exista o organizare comuna. Nu exista o unitate! Ba mai mult, in randul dreptei politice s-au infiltrat si persoane cu rol de destabilizare. De dezbinare. Cum se poate uita ca PNL, partid de dreapta, s-a aliat cu PSD, partid de stanga si clar neocomunist pe deasupra? Si pentru ce? Pentru un ciolan trecator, mama lui de ciolan!

Cam asta e situatia cu dreapta si stanga politica, amice adevar-ule. Da, in ce ma priveste, as dori si eu asemeni tie ca dreapta sa lase deoparte ambitiile personale si sa se uneasca sub acelasi interes si impotriva aceluiasi adversar politic comun. Daca ar face asa, ar fi o forta care ar spulbera stanga neocomunista fara probleme si fara drept de apel. Stanga exact pe asta a mizat mereu si inca mizeaza: pe dezbinarea dreptei. Pe lipsa ei de unitate. Sunt indiscutabil mai multi romani cu vederi de dreapta decat cei cu vederi de stanga (desi latraii comunisti cauta sa creeze impresia ca ei sunt cei multi, mari si tari, ei sunt de fapt "poporul"). Da, dar cand de pilda e vorba de vot, cei de stanga, organizati, uniti pentru acelasi partid, se pun tovaraseste la costum si cravata, si merg sa voteze in corpore de la primele ore ale diminetii. Stau si la coada disciplinat pentru asta. Pe cand cei de dreapta, dezorganizati, neimpulsionati, faramitati pe diverse partide, ori merg la vot si voteaza faramitat, ori nu merg deloc.

Da, e nevoie de UNITATE ca sa desfiintam stanga comunista! Si daca nu e din partea liderilor de dreapta, macar sa fie din partea noastra, a celor care votam de partea dreptei!

 

 

Comunisti din toate zarile, spanzurati-va!

Nu se putea sa nu apara si cativa latrai pe-aici. Care sa ironizeze proiectul asta de lege, care sa-l considere inutil sau care sa-i dea o alta nuanta decat cea reala. Fireste, nu le convine. Fiindca proiectul asta loveste exact in ce au ei mai scump: in partidul neo-comunist aflat pe scena noastra politica, precum si-n visul lor de aur, acela ca poate odata si-odata comunismul se va reinstaura deschis, fara restrictii si fereli, iar partidele neocomuniste care se ascund acum sub denumiri gen PSD, se vor putea transforma in PCR cu acte-n regula. Latraii astia nostalgici inca mai nadajduiesc ca vor veni iar vremurile alea glorioase, tovarasesti, in care ei activau sub flamura rosie ca sefi de post comunisti, directori comunisti, securisti comunisti, secretari de partid comunisti sau chiar simpli maistri sefi de tura comunisti, cu toate privilegiile comuniste de rigoare. Ei inca mai suspina din greu si spera sa revina timpurile alea de aur, cu un unic si iubit conducator pe care sa-l preamareasca si sa-l aplaude cu insufletire prin sedintele de partid, nadajduind ca astfel vor primi functii mai mari si salarii mai grase.

In esenta, proiectul asta de lege este cumva prea "dur" si poate prea dus la extrem in unele puncte ale lui. Dar este absolut NECESAR pentru eradicarea completa si definitiva a comunismului care inca mai dainuie din plin in Romania sub diverse masti, aspecte, ideologii, manifestari si denumiri. Punctul esential din acest proiect e cel care condamna "constituirea unei organizatii cu caracter comunist, aderarea la o astfel de organizatie si sprijinirea ei sub orice forma". Atentie: nu neaparat constituirea unei organizatii cu numele PCR, ci si a uneia cu alt nume dar care sa aiba, prin ideologie, orientare si mai ales manifestare, caracter comunist! Iaca de asta se agita unii pe-aici! Fiindca le cade greu la stomac chestia asta. Fiindca e clar ca PSD, partid fondat de tatuca Iliescu cel care a declarat deschis ca va ramane comunist pana la sfarsitul vietii, cel care dupa '89 a lansat doctrina "comunismului cu fata umana", nu poate fi decat un partid cu orientare si caracter comunist -si de altfel a si demonstrat lucrul asta din plin, ani la rand. Si cam acelasi lucru s-ar putea spune si despre PC, partid fondat de fostul turnator si nomenclaturist de vaza Voiculesco. Pai daca ai fost mare stab PCR, indoctrinat ani la rand si beneficiar al unor mari privilegii PCR, nu poti sa fondezi decat un partid de aceeasi factura si orientare. Ca doar nu ti s-a trezit peste noapte "democratia"-n cap. E limpede lucrul asta!

Si din punctul asta de vedere, eu as fi propus un articol si mai drastic al proiectului: sa nu mai aiba voie sa ocupe functii politice actuale nicio persoana cu foste functii comuniste importante. Si nici macar odraslele lor, in mare masura indoctrinate si dirijate din spate. Comunistii au aplicat candva chestia cu "originea sanatoasa". Acelasi lucru ar trebui aplicat si acum, dar impotriva lor.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor